Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tähistatakse ülemaailmset osoonikihi kaitsmise päeva (2005-09-15 20:49:33)


Reedel, 16. septembril tähistatakse osoonikihi kaitsmise Viini konventsiooni 20. aastapäeva. Selle aasta osoonipäeva teemaks on "Toimides osoonisõbralikult, kaitsed end Päikese eest". 

Seoses osoonipäeva tähistamisega esineb Keskkonnaministeeriumi saalis teemakohase lühisõnavõtuga Eesti Keskkonnauuringute Keskuse asedirektor Margus Kört ning näidatakse multifilmi osoonipoiss Ossi seiklustest osoonikihi kaitsel.

Osooniaugu avastamine 1974. a ðokeeris maailma. Järgnevad 11 aastat kulusid uuringutele ja läbirääkimistele ning lõppesid sellega, et erinevate maade valitsused ühendasid oma jõud mures osoonikihi saatuse nimel, võttes vastu osoonikihi kaitsmise Viini konventsiooni.

Juba kahe aasta pärast, 16. septembril 1987, võtsid konventsiooni allakirjutanud riigid vastu ka osoonikihti kahandavate ainete Montreali protokolli. ÜRO nimetas sama kuupäeva ka ülemaailmseks osoonikihi kaitsmise päevaks. Viimaste aastate jooksul on Montreali protokolli osapooled üle maailma hakanud seda päeva üha enam tähistama ning see on ka Eestis traditsiooniks saamas.

Kuigi osoon moodustab atmosfäärist väikese osa, on tema olemasolu inimese ja muu looduse jaoks olulise tähtsusega. Maapinnast 10-50 km kõrgusel asuv osoonikiht kaitseb Maad Päikeselt pärineva ultraviolettkiirguse eest, mis võib tekitada nahavähki ja silmakaesse haigestumist, nõrgendab immuunsüsteemi ning kahjustab elu ookeanides.

Tänaseks on osoonikihti kahandavate ainete kontsentratsioon stratosfääris jõudnud või jõudmas tippu ning osoonikihti kahandavate sisaldus troposfääris langeb aeglaselt. Siiski on osoonikiht eelseisva 20 aasta jooksul eriti haavatav. Seetõttu peavad maailma riigid andma oma parima osoonikihti kahandavate ainete Montreali protokolli täitmiseks ning inimesed võimalusel kasutama osoonisõbralikke tooteid.

Osoonikihi olukorraga reaalajas saab tutvuda NASA kodulehel

Lisainfo: Margus Kört, Eesti Keskkonnauuringute Keskuse asedirektor, tel 611 2903.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 15.09.2005 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.