Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Uus käsiraamat tutvustab linnaelustiku kaitse ja mitmekesistamise võimalusi (2011-01-04 01:17:12)

 

Säästva Eesti Instituudis valmis raamat „Elurikas linn. Linnaelustiku käsiraamat“, mis annab ülevaate elurikkust hoidvatest meetoditest linnahaljastuses ja -planeerimises.  Käsiraamatu autorid on Meelis Uustal, Piret Kuldna ja Kaja Peterson.

 

Käsiraamatus tutvustatakse meetodeid, kuidas säilitada ja suurendada hoonete, aedade, parkide ja linnametsade liigilist mitmekesisust ning kuidas luua juurde uusi loodusväärtuslikke elupaiku.

 

Käsiraamatus kirjeldatakse asulates elutsevate loomarühmade ja -liikide elupaiganõudeid ning selgitatakse nende tähtsust inimesele ja toiduvõrgustikus tervikuna. Samuti pööratakse raamatus tähelepanu olulisematele taimedele, mis leiavad kasutust nii inimese kui teiste loomaliikide poolt.

 

Loomarühmadest käsitletakse tolmeldajaid ja teisi selgrootuid, samuti levinumaid selgroogseid. Suurem tähelepanu on pööratud lindudele, keda esineb asulates kõige rikkalikumalt, ja nahkhiirtele, kes oma peidulise eluviisi tõttu vajavad senisest palju suuremat tutvustust ja kaitset.

 

Üle 70% Euroopa elanikest elab linnades, seepärast peetakse linnalooduse seisundit  tänapäeval üheks olulisemaks elukvaliteedi näitajaks linnas. Paraku alahindab valitsev linnaplaneerimispraktika liikide ja elupaikade tähtsust ökosüsteemiteenuste pakkujana. Selle tulemusena kaotavad linnad väärtust kvaliteetse elukeskkonnana. Paljuski  inimeste teadmatuse tõttu on sobivad elupaigad muutunud linnas defitsiidiks ning linnaloodus on vaesunud. Väljavaade pole siiski trööstitu, sest sellise suundumuse ümber pööramiseks on arvukalt erinevaid võimalusi, mida ka raamatus tutvustatakse.

 

Käsiraamat on mõeldud ennekõike linnaplaneerimise, haljastuse ja keskkonnaspetsialistidele, maastikuarhitektidele, planeerijatele, vabaühendustele ja teistele, kelle otsustest ja tegevusest sõltub meie linnades elurikka ja elamisväärse keskkonna kujunemine.

 

Raamatud jagatakse sihtrühmale laiali tasuta.

Käsiraamatu veebiversioon on kättesaadav siit.

 

Raamatu koostamist ja väljaandmist finantseeris Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Raamat on pühendatud Eesti looduskaitse 100. aastapäevale ja rahvusvahelisele elurikkuse aastale 2010. Elurikkuse aasta eesmärgiks on parandada teadlikkust bioloogilise mitmekesisuse tähtsuse osas ning juhtida tähelepanu elustiku vaesumisele nii looduslikes kui ka antropogeensetes ökosüsteemides.


Lisainfo: Meelis Uustal, 627 6106; meelis.uustal@seit.ee.

 

Allikas: Säästva Eesti Instituudi pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.