Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Hallatõrjeks haara katteloor, põua vastu veeprits! (2005-09-14 22:04:22)

 

Mitmelt poolt Maarjamaalt on esimesed öökülmad juba üle käinud, ilmatargad ennustavad halladele taas lisa. Õnneks mitte pikalt. Külmapügalate saabudes satuvad ohtu soojalembesed kultuurid. Seepärast peab aednikul katteloor käepärast võtta olema. Soojapüsivuse suurendamiseks tuleks see juba päikeselisel päeval taimedele laotada.

Tartu sõltumatu ilmaennustaja Marko Kaasiku 14. septembril koostatud värske nädalaprognoos ütleb järgmist:

”Vaatamata madalrõhkkondade antud ja antavatele löökidele on kõrgrõhuala Euroopa mandriosa kohal visa ning taastab oma positsioonid Läänemere ääres ikka ja jälle. Neljapäeval liigub üle Eesti madalrõhulohk koos külma frondiga. Ilm on pilves selgimistega, öösel sajab pea kõikjal ja päeval paljudes kohtades vihma. Tuul on edelast ja läänest kiirusega 4 – 10 m/s. Kuna öö jooksul asendub soe õhumass tunduvalt jahedamaga, siis on nii öised kui päevased õhutemperatuurid 10 – 15 soojakraadi vahemikus. Reedel kujundab meie ilma madalrõhkkonna lõunaserv õige jaheda õhuga. Ilm on vahelduva pilvisusega ja hoovihmadega, lörtsisajud tõenäoliselt Eesti kohale ei ulatu, küll aga peaaegu põhjanaabrite pealinnani välja. Puhub lääne- ja loodetuul kiirusega 3 – 6 m/s (üksikutes kohtades sisemaal maapinnal öökülma), sooja on öösel 4 – 9 ja päeval 11 – 16 kraadi. Laupäeval liigub aktiivne madalrõhkkond Kesk-Euroopast idasuunas, kuid sellega kaasnevad tugevad vihmasajud ei tohiks Leedust põhja poole ulatuda. Meie ilma kujundab aeglaselt hääbuva madalrõhkkonna kaguserv, millele pühapäeval Kesk-Venemaa kohal tugevnev kõrgrõhkkond järjest suuremat survet avaldab. Laupäeval ja pühapäeval on oodata vahelduva pilvisusega ilma, sajab vähest hoovihma, tuul puhub läänekaartest kiirusega 1 – 6, pühapäeva päeval kuni 9 m/s. Sooja on öösiti 3 – 10 kraadi, paljudes kohtades sisemaal maapinnal mõni kraad külma. Päevased maksimumid ulatuvad 11 – 16 kraadini. Esmaspäeval lükkab kõrgrõhuala madalrõhkkonnad kõrvale ja saavutab Läänemere ääres taas täieliku ülevõimu. Esialgu jäävad tuuled läänekaartesse, puhudes kiirusega 3 – 7 m/s, ilm on vahelduva pilvisusega ja peamiselt sajuta. Kaarega jõuab kohale soojem lõunapoolne õhumass, mistõttu öökülmaoht väheneb. Sooja on öösel 5 – 11 ja päeval 12 – 18 kraadi. Edasi nihkub kõrgrõhkkond itta, tuul pöördub lõunakaartesse ja sooja õhu juurdevool kiireneb. Ilm on teisipäevast neljapäevani vahelduva või vähese pilvisusega, ajuti võib mõne väheaktiivse madalrõhulohu tõttu sadada hoovihma. Tuul puhub lõunakaartest kiirusega 1 – 5 m/s, sooja ootame öösel 7 – 12 ja päeval 13 – 20 kraadi”.


Autor koostab nelja kuu ennustused California uurimiskeskuse globaalse ilmamudeli põhjal, nädalaprognoosi aga erinevate Euroopa ilmaallikate alusel.
NB! Nädalaennustust tasub vaadata tihemini, sest ebapüsiva rõhkkondade asetuse korral ilmuvad sinna aeg-ajalt parandused.

Ilmaennustused on alati käepärast portaali rubriigis ILM: www.aiandus.ee/ilm.php

Lõpetuseks veel üks soovitus aiapidajaile.

Varasemast (hoo)vihmaperioodist hoolimata on maapind kõrgemates kohtades vägagi kuiv. Kui ka järgnev hooaeg sademeid oluliselt ei lisa, tuleb puid-põõsaid talveks valmistumisel kindlasti kastmisega abistada.

Väino Eskla


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.