Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Uus metsanduse arengukava seab eesmärgiks metsanduse jätkusuutlikkuse (2010-12-16 10:48:56)


Neljapäeval, 16. detsembril kiitis Vabariigi Valitsus heaks Keskkonnaministeeriumi eestvõttel valminud metsanduse arengukava, mille põhieesmärk on tagada, et meie metsad oleksid ka edaspidi mitmekesised, elujõulised ja tootlikud.

Põhieesmärgi täitmiseks ehk metsanduse jätkusuutlikkuse tagamiseks näeb aastani 2020 koostatud arengukava ette mitmeid mahukaid tegevusi. Näiteks tuleb metsauuendustöid teha vähemalt poolel uuendusraiealadest, suurendada puidukasutust juurdekasvu ulatuseni ja võtta elurikkuse säilitamiseks kaitse alla vähemalt 10% metsamaa pindalast.

Eestile on oluline, et metsad säiliksid nii elu- kui ka looduskeskkonnana, et meie metsandusettevõtted areneksid ning oleksid konkurentsivõimelised, et suureneksid investeeringud metsamajandusse, et mitmekesistuksid puhke- ja vaba aja veetmise võimalused metsades ja ka erametsaomanikud hakkaksid oma metsadega rohkem tegelema.

“Suurimaks arengukavas toodud väljakutseks pean seda, et tuleb luliselt suurendada metsaühistutesse kuuluvate metsaomanike hulka ja kasvatada metsaühistute kaudu müüdava puidu mahtu,” ütles keskkonnaminister Jaanus Tamkivi, lisades, et riigil tuleks
erametsaomanikke senisest rohkem usaldada. “Kui riigil on vaja sekkuda, tuleks otsused teha paindlikult ja kõiki osapooli arvestavalt,” ütles Tamkivi.

Erametsaomanikele kuulub Eestis 44% metsamaast, sealhulgas füüsilistele isikutele 34%. Riigimetsa Majandamise Keskuse majandada on 37% metsamaid.

Väga olulisel kohal on arengukavas keskkonnasäästlike põhimõtete rakendamine. Arengukava kehtestamisega kaasnevaid mõjusid hindasid eksperdid keskkonnamõju strateegilise hindamise (KSH) käigus. Näiteks märkisid nad, et metsade jätkusuutlikkuse tagab kõige paremini mõõdukas majandamine. Kuigi Eesti metsavarud võimaldaksid aastas raiuda kuni 22 miljonit kuupmeetrit puitu, soovitasid eksperdid esialgu piirduda mõõduka raiega ehk 12–15 miljoniga. Nii näeb arengukava ka ette.

Arengukava kõigi tegevuste ja toetusmeetmete maksumus on 2011. aastal 14,3 miljonit eurot ning 2013. aastal 16,3 miljonit eurot. Metsasektori arenguks on alates 2015. aastast kavandatud 16 miljonit eurot aastas. Arendustegevusi ja siseriiklikke toetusmeetmeid rahastab valdavalt SA Keskkonnainvesteeringute Keskus, SA Erametsakeskus ja PRIA.

Uue metsanduse arengukava koostamisel osalesid metsandusega seotud asutuste-organisatsioonide ja riigiasutuste esindajad. Olulise tähtsusega riigielu küsimusena kuulub metsanduse arengukava kinnitamisele Riigikogus.

Lisainfo: Marku Lamp, Keskkonnaministeeriumi metsaosakonna juhataja, 626 2920; Agnes Jürgens, Keskkonnaministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik, 626 2811.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 16.12.2010 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.