Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kaitse alla võeti 44 hoiuala (2005-09-08 11:01:06)

Vabariigi Valitsus kiitis täna, 8. septembril heaks hoiualade kaitse alla võtmise Järva, Võru ja Hiiu maakonnas.

Määrustega võeti kaitse alla ühtekokku 44 hoiuala Järvamaal, Võrumaal ja Hiiumaal. Kõik nimetatud alad on oma loodusväärtuste tõttu arvatud ka Natura 2000 võrgustikku.

Järvamaa hoiualade pindala on kokku 287 ha, neist suurim Türi-Karjaküla. Järva hoiualadel kaitstakse järgmisi elupaigatüüpe: karstijärved, liigirikkad niidud, jõed ja ojad, niiskuslembesed kõrgrohustud ja lamminiidud. Need elupaigad on olulised paljudele, sealhulgas ka mitmetele haruldastele taime- ja loomaliikidele.

Võrumaal võeti kaitse alla 20 hoiuala, neist 11 järve ja 6 jõge, kogupindalaga 1375 ha. Hoiualad on mõeldud looduslike järvede, puisniitude, vanade laialehiste metsade, rohunditerikaste kuusikute ja jõgede ning ojade kui väärtuslike elupaikade kaitseks. Samuti aitavad hoiualad säilitada Lõuna-Eesti looduse eripära.

Hiiumaa sai rikkamaks 17 hoiuala võrra. Alade kogupindala on ligikaudu 9954 ha, sellest maismaa moodustab ca 2660 ha ja meri 7294 ha. Kaitsealustest elupaigatüüpidest võib välja tuua näiteks puisniidud, kuivad nõmmed, kadastikud, madalad lahed, karid, väikesaared ja laiud.

Alade detailsete kaartidega saab tutvuda Keskkonnaministeeriumis (Narva mnt 7a, Tallinn), Keskkonnaministeeriumi Info- ja Tehnokeskuses (Mustamäe tee 33, Tallinn) või elektrooniliselt Maa-ameti kodulehel www.maaamet.ee .

Määrused kehtestavad ülalnimetatud aladel hoiuala kaitsekorra ja muudavad kehtetuks seal siiani kehtinud ajutised piirangud majandustegevusele. Üldreeglina võivad hoiualadel kõik seni toimunud tegevused jätkuda, uute tegevuste kavandamisel tuleb maaomanikul see kooskõlastada vastava hoiuala valitsejaga.


Määrus jõustub kolm päeva pärast Riigi Teatajas ilmumist.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 08.09.2005. a. pressiteade

 

 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.