Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Täpsustuvad Võru maakonna kaitsealuste parkide ja puistu piirid (2010-11-25 13:26:18)


Täna, 25. novembril kiitis Vabariigi Valitsus heaks määruse, mis täpsustab Võru maakonna kümne kaitsealuse pargi ja ühe puistu piire.

Järvere, Kreutzwaldi, Linnamäe, Mõniste, Rõuge, Sõmerpalu, Urvaste, Uue-Antsla, Vana-Antsla ja Väimela pargi ning Vastseliina lehisepuistu piirid kinnitatakse määrusega kaardipõhiselt ning neis kehtestatakse kaitse-eeskirjast tulenev kaitsekord.

Piire korrigeeritakse selleks, et kaitsta ja säilitada parkide ajalooliselt kujunenud planeeringut, väärtuslikke puistuid ning hinnalisi kujunduselemente. Lisaks varem kaitse all olnud parkidele lisati eelnõusse põlispuude grupp Linnamäe mõisa pargis, Uue-Antsla park ja Vastseliina lehisepuistu. Samuti liideti Uue-Antsla ja Vana-Antsla vahele jääv seni kaitseta olev allee mõlema pargi koosseisu nii, et allee on poolitatud Urvaste ja Antsla vallapiiriga. Vastseliina lehisepuistu omab väärtust hästi säilinud puistuna.

Enamikul neist looduskaitse all olevatest parkidest olid seni vaid nõukogudeaegsed piiriskeemid. Eelnõu kohaselt täpsustatakse piire ja selleks on kasutatud looduses hästi jälgitavaid tunnuseid, nagu näiteks teed, trassid, veekogud ja kõlvikute piirid, ning vajaduse korral ka katastriüksuste piirid. Piirid on ette valmistatud koostöös Muinsuskaitseametiga, kuna enamus looduskaitse all olevaid parke on ka muinsuskaitsealused objektid ning seni enamasti loodusobjektidest erinevates piirides.

Pargi piir suureneb Urvaste mõisa pargil (3,45 ha), Uue-Antsla mõisa pargil (2,99 ha), Linnamäe mõisa pargil (2,25 ha), Mõniste mõisa pargil (1,3 ha), Kreutzwaldi pargil (0,49 ha) ja Sõmerpalu mõisa pargil (0,11 ha). Teiste parkide piirid vähenevad.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 25.11.2010 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.