Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Metsamajandajate ja looduskaitsjate koostöö on vastastikuselt kasulik (2010-11-15 15:10:32)

 

Reedel, 12. novembril Tartus toimunud metsaloolisel konverentsil arutati looduskaitse ja metsanduse omavahelisi suhteid. Tõdeti, et kuigi looduskaitsjaid ja metsamajandajaid kiputakse tihti paigutama vastasleeridesse, on koostöö vajalik ja kasulik mõlemale poolele.
Keskkonnaministeeriumi asekantsler Andres Talijärv ütles konverentsi avades, et ei saa öelda, et metsamehed teeksid midagi teisti, kui on planeeritud looduskaitses. Pigem on küsimus metsamajandajate ja looduskaitsjate omavahelises koostöös ja teavituses.
Professor Hardi Tulluse sõnul on positiivne, et tuntakse vajadust kaitstavate metsade majandamise põhimõtete vastu ning metsandus ja looduskaitse moodustavad terviku.

 

Metsanduslike organisatsioonide sõnavõtus tõi Eesti Metsatööstuse Liidu tegevdirektor Ott Otsmann välja selle, et kuna puit on taastuv loodusvara, siis kindlasti ei saa öelda, et metsandus ei oleks loodussõbralik. Kindlasti mõjutab metsade majandamine keskkonda ja loodust, ent võrreldes teiste, taastumatute loodusvaradega, on erinevus väga suur.
Konverentsi teises osas toimunud diskussioonis metsandus- ja keskkonnatudengite vahel oldi seisukohal, et Eestis võiks raiuda rohkem metsa, aga uus metsapõlvkond tuleb kasvama panna. Tudengid võtsid diskussiooni hingega ning täpsemaid teemasid jagus terveks tunniks. Metsandustudengid tõid välja, et Eestis ei saa olla kahtlust kas metsandus on jätkusuutlik või mitte, sest meil on väga palju ressurssi metsade näol. Metsa ja puidu pakutavate võimaluste kasutamine on loodussõbralik. Aga kas tulised looduskaitsjad, kes metsade majandamist ei poolda, oleksid valmis viima oma puitmaja metsa kõdunema ja ehitaksid omale uue maja näiteks plastmassist? Kuigi tudengitel oli avalikuks diskussiooniks tervelt tund aega, jätkati diskussiooni pärast konverentsi lõppu vabamas vormis kohvitassi taga.


Eesti Metsaseltsi presidendi Heiki Hepneri sõnul peab metsandus ja looduskaitse käima käsikäes, sest ka loodus on dünaamilises liikumises. Hepneri sõnul ei ole alati põhjendatud looduskaitsjate ja metsamajandajate vastasleeridesse paigutamine. Antud konverents on hea alus organisatsioonidevahelise koostöö tõhustamiseks.

Konverentsi korraldas Eesti Metsaselts, mille eesmärgiks on ühendada metsandusliku mõttelaadiga metsamajandustöötajaid ja metsandus- ning loodushuvilisi isikuid, kellel on ühised aated Eesti metsanduse arendamisel ning metsa kasutamisel ja kaitsel.
Konverentsi ettekanded asuvad siin: http://www.metsaselts.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=51&Itemid=58.

 

 

Allikas: Eesti Metsaseltsi 15.11.2010 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.