Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tänavune Aasta põllumees on Madis Ajaots (2010-10-22 01:45:29)

 
21. oktoobril Riigikogu konverentsisaalis peetud Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja ja Maalehe korraldatud konverentsil kuulutati Aasta põllumeheks teraviljakasvataja Madis Ajaots Tartumaalt Rannu vallast.

Madis Ajaots on aastatega tõusnud kõrgete saakide meistriks, koristades viie valla maadel igal aastal 7000-8000 tonni teravilja. Tema rekordsaagiks on 8 t/ha, teravilja keskmine saagikus 5 t/ha. Kokku harib ta üle 2000 ha maad, majandades Pilsu talus ja OÜ-s Rannu Seeme. Tööd teeb aasta põllumees 2010 filigraanse täpsusega, koostööd ka teadlastega. Madis Ajaots võitis täna teisegi preemia — Maalehe internetihääletusel valis rahvas ta ülekaalukalt rahvapõllumeheks.

Tiitlivõitja sai konkursi korraldajatelt Eesti Põllumajandus-Kaubanduskojalt ja Maalehelt auhinnaks ajaloolise “Külvaja” kuju vähendatud koopia. Swedbank kinkis koolitustoetuseks 30 000 krooni.

Eesti Maaülikooli eripreemia kõige innovaatilisemale põllumehele võitis Tanel-Taavi Bulitko, kes on Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu juhatajana suutnud aastatega luua tugeval tasemel tõuaretuse ja rahvusvahelise tõumullikate müügi.

Aasta põllumehe konkursi suurtoetaja on Swedbank.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ja Maaleht korral­davad aasta põllumehe konkurs­si juba kümnendat aastat, et tun­nustada maal tegutsevaid inimesi, kelle tegevuse tulemu­sena on jätkuvalt meie laual ko­dumaine toit.

Aasta põllumeest peaksid iseloomustama järgmised näita­jad: põllumajandustootmine on tema põhitegevus, tootmine on uuenduslik ja keskkonnasõbra­lik, jätkusuutlikuks arenguks ka­sutatakse sobilikku tehnoloo­giat, toodang on ELi ühisturul konkurentsivõimeline. Ta peaks olema ka maaelu tunnustatud edendaja ja ühistegevuses osale­ja.

Traditsiooniliselt saab aasta põllumehe tiitli võitja auhinnaks ajaloolise "Külvaja" kuju vähen­datud koopia. Skulptor Ferdi Sannamehe 1927. aastal valmi­nud pronksist skulptuuri võitis 1928. aastal tollane Piistaoja ta­lu peremees Theodor Pool kui Eesti parima talu omanik. Skulp­tuuri tänapäevase koopia modelleerib kujur Tiiu Kirsipuu.

Aasta põllumees 2010 nominendid: Avo Kruusla ja Vello Konsap Põlvamaalt, Meelis Marmor ja Riho Pruuli Jõgevamaalt, Rein Riga Harjumaalt, Hans Kruusamägi Lääne-Virumaalt, Edda Vahtramäe Valgamaalt, Valentin Kütt Raplamaalt, Hannes Isand Pärnumaalt, Arvo Veidenberg Viljandimaalt, Liia Sooäär ja Kaido Kirst Saaremaalt, Toomas Uusmaa Järvamaalt, Arto Auer, Madis Ajaots ja Ants Einola Tartumaalt, Tõnu Kaptein Hiiumaalt, Tanel Bulitko Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistust.

Lisainfo: EPKK juhataja ja Aasta Põllumees 2010 žürii liige Roomet Sõrmus - tel 6009349, 520 5857, e-post: roomet.sormus@epkk.ee; Maalehe peatoimetaja Aivar Viidik tel 506 4144; konkursi žürii esimees, Eesti Maaülikooli doktor Are Selge tel 522 1041.

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja 21.10.2010 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.