Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Uues metsanduse arengukavas kavandatud tegevused tagavad metsanduse jätkusuutlikkuse (2010-10-20 17:48:13)


Keskkonnaministeeriumis toimus täna, 20. oktoobril uue metsanduse arengukava keskkonnamõjude aruande avalik arutelu eesmärgiga välja selgitada arengukavas kavandatud tegevuste mõju metsandusele ja keskkonnale laiemalt.

“on koostatud aastani 2010 ja see keskendub meie metsade tootlikkuse ja elujõulisuse ning mitmekesise ja tõhusa kasutamise tagamisele,” ütles Keskkonnaministeeriumi metsaosakonna juhataja Marku Lamp. “Samas on arengukava koostajate soov senisest enam rakendada metsanduses ka keskkonnasäästlikke põhimõtteid.”

Selleks, et arengukava koostamisel ja kehtestamisel arvestataks keskkonnatingimustega, algatas keskkonnaminister möödunud aasta augustis keskkonnamõju strateegilise hindamise (KSH), mille aruanne on nüüdseks valminud.

Keskkonnamõju hindajad analüüsisid erinevate majandamisvõimaluste mõju ja sedastasid, et metsade jätkusuutlikkuse tagab kõige paremini mõõdukas majandamine. “Näiteks võimaldaks Eesti metsavarud raiuda aastas kuni 22 miljonit kuupmeetrit puitu, kuid keskkonnamõju hindajad soovitavad esialgu piirduda mõõduka raiega ehk 12–15 miljoniga,” ütles Lamp. “Nii on see arengukavas ka ette nähtud.”

Samas rõhutatakse KSH aruandes, et arvestades raieküpse metsa praegust hulka on majanduslikult põhjendamatu lubatust ligi kaks korda väiksem raie. “Keskkonnamõju hindajad soovitavad suurendada just lehtpuude raiet,” märkis Lamp.

KSH aruandes tehakse ettepanek käsitleda metsanduse uues arengukavas senisest enam metsade uuendamisega seotud tegevusi ja metsanduse sotsiaalseid aspekte. Metsade uuendamiseks vajalike tegevustega soovitatakse alustada juba raiete käigus. Ka tuleks rohkem rõhutada metsi kui olulisi puhkekohti.

Metsanduse uus arengukava peaks lõplikult valmima selle aasta lõpus. Selle koostamisel on osalenud metsandusega seotud asutuste-organisatsioonide ja riigiasutuste esindajad.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 20.10.2010 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.