Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Doktoritöö uuris köögiviljade hingeelu (2010-10-17 03:23:04)


1. oktoobril kaitses veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi lektor Terje Elias doktoriväitekirja «Nitraatide ja nitritite sisaldus köögiviljades ja köögiviljapõhistes toitudes, transformatsiooni dünaamika ning tarbijate poolt toiduga saadavad kogused». Juhendajad olid Alida Kiis, Tõnu Püssa ja Mati Roasto, oponent Ewa Cie
ślik Poolast.

 

«15 aastat tagasi tahtsin kehakultuuri minna õppima, kuid valisin hoopis veterinaarmeditsiini ega kahetse – valikuvõimalusi on palju olnud ja tööpõld lai,» räägib Terje. Huvi toiduteaduse temaatika vastu tekkis tal juba magistriõppes. Juhendaja Alida Kiis, kes tegi tihedat koostööd tervisekaitsega ja uuris saasteaineid toiduainetes, andis ka Terjele tõuke tegutsemiseks samas valdkonnas. Teadustöö jätkus doktorantuuris. «Mida rohkem õpid, seda enam tead, et palju on veel avastada,» kinnitab Terje «Uurimistööga paralleelselt olen ka lihatehnoloogia õppejõuna ametis. Üks töö täiendab teist ja laiendab silmaringi.»

 

Terjele on olnud toeks ja lisamotivatsiooni andjaks ka abikaasa Andres Elias, kel samuti käsil doktoriväitekiri teemal «Keemilised ja bioloogilised ohud juustudes ja nende  minimeerimisvõimalused». Juhendaja Mati Roasto sõnul on Terje Eliase doktoritöö suurimaks plussiks komplekssus, rahvusvahelisus ja rahvatervisele suunatus.

 

Põhitähelepanu oli suunatud väikelaste tervisele: toitude nitraatide ja nitritite sisaldusele. «Eriti oluline on see, et köögivilju süües ei ületataks maksimaalset aktsepteeritavat päevast tarbimiskogust,» sõnab Terje. Uurimistöö selgitaski nitraatide ja nitrititite sisalduse dünaamikat lastetoitude tehnilise tootmise käigus ja näitas, millised etapid on sisalduse vähendamise suhtes olulised. Vaatluse all oli ka, milline on Eesti köögiviljade ja neist tehtud toormahlade nitraatide ja nitritite sisaldus ning seda mõjutavad tegurid.

 

«Kuigi tervisliku toitumise kampaaniad soovitavad ohtralt tarbida tooreid köögivilju ja toormahlu, ei tohiks vaid lehtköögiviljadele keskenduda, kuna neis on nitraatide-nitritite sisaldus suurem,» manitseb Terje ja soovitab toidulauale erinevat liiki köögivilju. Toormahlad tuleks aga tarbida värskelt, sest säilitades ja eriti just toatemperatuuril hoides muutuvad need väga mürgiseks.

 

Sirje Pärismaa

 

Allikas: ajaleht Maaülikool 14.10.2010.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.