Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maaelu mitmekesistamiseks laekus PRIAsse poole miljardi krooni jagu rahataotlusi (2010-10-04 14:51:44)


Septembris lõppenud maaelu mitmekesistamise investeeringutoetuse taotlusvoorus laekus PRIAsse 153 ettevõttelt 513,2 miljoni krooni ulatuses rahataotlusi, seekordne eelarve võimaldab toetusi määrata 157,7 mln krooni.

Tegemist on Maaelu arengukava 2007-2013 (MAK) meetme 3.1 suurprojektide taotlusvooruga, kus toetuse suurus on 1,56-4,69 miljonit krooni. See investeeringumeede on mõeldud maapiirkonna mikroettevõtjatele selleks, et toetada mahukamaid projekte, mis edendaksid majandustegevust ka väljaspool traditsioonilist põllumajandustootmist, looksid uudseid töökohti, pakuksid maaelanikele kohapeal erinevaid teenuseid, mida muidu peaks linnast otsima ning põllumajandustootjatele võimalusi oma toodangut teenuse korras töödelda. Üldjuhul põllumajandustootjad sellest meetmest toetust ei saa; erandiks on need, kes tahavad turustamiseks bioenergiat toota.

Käesolevas taotlusvoorus esitati kõige rohkem taotlusi Saaremaalt (24 tk/82 mln kr), Valgamaalt (17 tk/62 mln kr), Põlvamaalt (16 tk/55 mln kr). Kõige rohkem soovitakse raha uute hoonete püstitamiseks ja olemasolevate jätkamiseks, samuti masinate ja seadmete ostuks - kokku üle 370 mln krooni. Nagu eelmistelgi aastatel, on suurim osa taotlustest esitatud maaturismi, majutusteenuste ja aktiivse puhkuse valdkonna ettevõtjailt. Ka tootmissektor on esindatud: viljakuivati, biogaasi koostootmisjaam, villatootmine, sepiste valmistamine, pagaritööstus, taara ja kaubaaluste valmistamine, mineraalvee villimine ja palju muud.

"PRIA varasem kogemus maaelu mitmekesistamise meetme taotlusdokumentide vastuvõtmisel on näidanud, et paljud taotlused on koostatud kiirustades - osa vajalikke pabereid jääb esitamata, andmetes on vigu," nendib PRIA arengutoetuste osakonna piirkonnabüroo peaspetsialist Ülle Kello.
Tänavu kevadel kehtima hakanud korra kohaselt paneb PRIA investeeringumeetmete kohta info ja juhendid oma kodulehele hiljemalt kuu enne taotlusvooru algust. Kui siiski laekub vigaseid taotlusi, anname puuduste kõrvaldamiseks aega taotlusvooru viimase päevani. Kui taotlust korrektseks teha ei jõua, võib PRIA jätta selle läbi vaatamata.
"Hiljuti lõppenud taotlusvooru eelviimaseks päevaks oli PRIAsse jõudnud vaid 41 taotlust, ülejäänud 112 toodi või saadeti e-postiga viimasel päeval või postitati kirja teel. Seega ei jäta viimasel päeval taotluse esitajad ise endale enam võimalust taotlust parandada," ütles Ülle Kello.
Selliseid taotlusi, mis PRIA hinnangul võivad olla puudulike dokumentide tõttu mittekorrektsed ja jääda läbi vaatamata, on seekordses taotlusvoorus kuni 20 (summas 67 mln krooni).

PRIAs algab nüüd korrektselt vormistatud taotluste menetlemine ja hindamise teel pingeritta seadmine. Toetuse määramise/mittemääramise otsused tehakse kõigile korraga hiljemalt 100 tööpäeva jooksul ehk 1. veebruariks 2011.

Maaelu arengukava meetme 3.1 kolmes varasemas taotlusvoorus esitatud 820 taotlust (1,1 miljardi kr kohta), 545 projektile on määratud 634 mln kr toetust. Tänavu augustikuu lõpuks oli lõpetatud 127projekti ja välja makstud 204 mln krooni.
Maaelu arengukava investeeringutoetusi rahastab 25% ulatuses Eesti riik, 75% Maaelu Arengu Euroopa Põllumajandusfond. Toetuste tingimused töötab välja põllumajandusministeerium, PRIA ülesanne on toetuste menetlemine ja taotlejate kontrollimine.

 

Allikas: Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) 04.10.2010 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.