Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Jaapani firmadele müüdava saastekvoodi tulu investeeritakse avaliku sektori hoonete energiasäästu (2010-09-23 12:04:18)


Täna, 23. septembril kiitis Vabariigi Valitsus heaks riigi kasutamata saastekvoodi (AAU-d) müügi Jaapani firmadele Marubeni, Mitsubishi ning Sumitomo kogumahus 5,8 miljonit AAU-d. Suurema osa, ligi 3 miljonit AAU-d ostis Marubeni.

Müügist saadav tulu suunatakse avaliku sektori hooneid energiasäästlikumaks muutvatesse investeeringutesse. Objektide valikul eelistati avalike teenuste kvaliteeti tõstvaid valdkondi. Peamiselt renoveeritaks koole, muuseume, teatreid, haiglaid, sotsiaalhoolekande asutusi ja piiripunkte.

Kavandatud tööde tulemusel väheneb energiatarbimine ning sellest tulenevalt väheneb õhku paisatav CO2 hulk. Lisaks on investeeringutel positiivne mõju hoonete sisekliimale ning töökeskkonnale tervikuna, mis aitab kaasa neis hoonetes osutatavate teenuste taseme tõusule. Investeeringud aitavad säilitada ning luua töökohti ehitussektoris ning vähendavad hoonete haldamise püsikulusid tulevikus.

“See on hea näide selle kohta, kuidas riik saastekvootide müügi tulu kasutab,” ütles keskkonnaminister Jaanus Tamkivi. “Eesti hoonete küttekulud on kaks korda Soome keskmisest kõrgemad. Energiasäästul on aga oluline osa keskkonnakoormuse vähendamisel – seega on hoonete korrastamine suur ja oluline töö, mida selles valdkonnas saab ära teha.”

Keskkonnaminister märkis, et lisaks praegu kavas olevatele peaks renoveeritama ka kohalike omavalitsuste hooneid.

Kokku renoveeritakse 73 kinnisvaraobjekti, millest 19 on haridus2, 10 kultuuri, 32 sisejulgeoleku ning 9 sotsiaal- (sh sotsiaalhoolekande) objektid. Lisaks renoveeritakse 3 büroohoonet. Hoonete renoveerimist korraldab Riigi Kinnisvara Aktsiaselts koos renoveeritavate hoonete omanikega ning projektide elluviimise eest vastutab Rahandusministeerium.

Täna heaks kiidetud tehingutega kasvab Eesti kasutamata saastekvoodi ühikute tehingute maht koos optsioonidega üle 2,5 miljardi krooni. Varem on sõlmitud ostu-müügi lepingud Austria Vabariigi, Hispaania Kuningriigi, Luksemburgi Suurhertsogiriigi ning Jaapani panga SMBC-ga.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 23.09.2010 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.