Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Seeder: Tänased toetused pärsivad põllumajanduse arengut (2010-09-21 16:14:55)


Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder rõhutas Belgias Euroopa Liidu ministrite kohtumisel põllumajandustoetuste ümberjaotamise vajalikkust, et likvideerida erinevate riikide põllumeeste ebavõrdne kohtlemine. Eesti põhimõtteid toetasid ka Euroopa Komisjoni esindajad.

“Ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) eesmärk on vähendada ebavõrdsust erinevate riikide põllumeeste vahel, kuid tänane toetussüsteem töötab pigem vastupidiselt,
rääkis Seeder. Praegune otsetoetuste süsteem pigem pärsib ÜPP edasisi arenguid, sest enam kui pool otsetoetustest jaguneb 5,6 protsendi ELi põllumajandustootjate vahel.“

Euroopa Liidu põllumajandus- ja kalandusministrite mitteametlik kohtumine toimub seekord Belgias. Peamise teemana on seal kõne all just ÜPP tulevik.

Eesti on seisukohal, et tulevikus peab kindlasti säilima ka mingisugune turvavõrgustik põllumajandustoodete äärmuslike hinnakõikumiste puhuks. „Süsteem tuleb aga korraldada nii, et põllumehed ei hakkaks selle järgi oma majandustegevust planeerima,“ märkis Seeder.

Tuleviku seisukohalt rõhutas Seeder veel vajadust pöörata senisest enam tähelepanu innovatsioonile ja rakendusuuringutele, millest sõltub otseselt põllumajanduse ja toidutootmise tulevik.
Nõudlus toidu järele kasvab lähikümnenditel märgatavalt ja me peame selle rahuldamiseks valmis olema, lisas Seeder. "See on just tavalise inimese huvides, sest tema jaoks ei ole toidu hüppeline kallinemine vastuvõetav.

Ministrite kohtumisel osalesid ka Euroopa noortalunike esindajad, kelle hinnangul peab ÜPP pakkuma tulevikus senisest enam võimalusi noortele põllumajandusega tegelemise alustamiseks. Täna on noorel ja uuel põllumehel suuri raskusi nii maa leidmise kui toetusõiguse saamisega. Seedri hinnangul on sellele probleemile tähelepanu juhtimine igati õigustatud.

Lisainfo: Hindrek Riikoja, avalike suhete osakond, tel 625 6255, 5303 0865, e-post hindrek.riikoja@agri.ee.

 

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 21.09.2010 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.