Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tallinnas toimub Läänemeremaade bio- ja toidutehnoloogiaalane foorum (2010-09-21 16:10:11)

 

Kolmapäeval, 22. septembril 2010 algab Tallinnas Läänemeremaade suurim bio- ja toidutehnoloogiaalane foorum ScanBalt Forum, kus 11 riigi juhtivate teadusasutuste, biotehnoloogiafirmade ja toiduainetootjate esindajad panevad paika kogu valdkonna arengusuunad. Foorumit rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondi vahenditest.

Ürituse ühe peakorraldaja, ScanBalti asepresidendi Jaanus Pikani sõnul on foorumile oodata väga nimekaid esinejaid alates esimeste kunstorganite kaasloojast prof. Horst Klinkmannist kuni Euroopa Komisjoni e-biotehnoloogia ja toiduainetööstuse valdkonna juhi Maive Ruteni. „Peateemadena võetakse kõne alla rahvastiku vananemine kogu Euroopas, tervislik toitumine ja toiduainetööstuse tulevik ning patsientide vaba liikumine Euroopa Liidus,“ loetles ta. „Kõigi nende arutelude eesmärk on inimeste pikem ja tervem eluiga tänu paremale tervishoiule ja elukeskkonnale ning tervislikumale toiduvalikule.


Foorumi avavad majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, ScanBalti president dr. Wolfgang Blank ning Euroopa Komisjoni e-biotehnoloogia ja toiduainetööstuse direktoraadi direktor Maive Rute, kes kõneleb Euroopa biovaldkonna tulevikuperspektiividest. Tervislikust vananemisest ning muutustest meditsiinisüsteemis räägib foorumi üks peaesineja prof. Horst Klinkmann, kes on olnud nii esimese kunstsüdame kui ka kunstneeru loomise töögrupis 1960. aastatel.

Eesti bioettevõtluse hetkeseisust ja tulevikuväljavaadetest teevad kokkuvõtte Eesti biotehnoloogia programmi juht Olavi Otepalu ja Eesti Biotehnoloogia Liidu juhatuse liige Riin Ehin.

Tervisliku toitumise ja toiduainetööstuse tulevik võetakse kõne alla kõigil kolmel foorumipäeval. Lisaks Eesti parimatele asjatundjatele prof. Marika Mikelsaarele, prof. Mihkel Zilmerile, prof. Raivo Vilule ning prof. Olav Kärdile kaardistavad selle valdkonna tulevikku Kopenhaageni, Turu, Lübecki, Lundi ja Helsingi ülikoolide ning Iirimaa Corki tehnoloogiainstituudi eksperdid, samuti Skandinaavia ja Saksamaa toiduainetööstuste esindajad.

Patsientide vaba liikuvuse teemalist diskussiooni veab uuringukeskuse Praxis juht dr. Ain Aaviksoo ning aruteludes löövad kaasa Põhjamaade Innovatsioonikeskuse, Soome Tervise ja Heaolu Instituudi ning Berliini Tehnoloogiaülikooli esindajad. Tervishoiuteenuste ekspordivõimalusi kaardistatakse aga Arengufondi arenguseire divisjoni juhi Kitty Kubo juhtimisel.

Eesti biotehnoloogiaprogrammi juhi Olavi Otepalu sõnul toimub konverentsi raames 24. septembril ka kontaktüritus, kus kodumaised bio- meditsiinitehnoloogia ettevõtted ning teaduasutused saavad leida endale välispartnereid. „Tänaseks on end sellele üritusele kirja pannud üle 20 firma ja teaduasutuse nii Eestist kui piiri tagant,“ lausus Otepalu. „Teiste Eesti ettevõtete seas on esindatud DNA diagnostika ja personaalse meditsiini lahenduste pakkuja Asper Biotech, patsientide kaugjälgimise tehnoloogia arendaja Girf ning vähkkasvaja varaseima staadiumi diagnoosimiseks lahendusi väljatöötav Hansabiomed, teadusasutustest aga näiteks Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus ning Tallinna Tehnikaülikooli biomeditsiinitehnika instituut.“

ScanBalt Forum on Läänemere piirkonna suurim biotehnoloogia konverents, mis toimub igal aastal eri riigis. Foorum toimub koostöövõrgustiku ScanBalt egiidi all. ScanBalt on Läänemeremaade piirkondlik eluteaduste organisatsioon, mis ühendab klastreid, teadusasutusi, biotehnoloogiaettevõtteid, tervishoiuteenuste pakkujaid ning avaliku sektori asutusi. Organisatsiooni tegevuspiirkonnas Islandist Põhja-Saksamaani ning Taanist Loode-Venemaani tegutseb rohkem kui 60 ülikooli ning üle 2100 biotehnoloogia ettevõtte. ScanBalti sekretariaat asub Taanis Kopenhaagenis, harukontorid aga Tartus, Gdanskis ja Rostockis.

Lisainfo: Olavi Otepalu, EASi Eesti biotehnoloogiaprogrammi juht, tel 627 9519, 5669 2820, olavi.otepalu@eas.ee; Jaanus Pikani, ScanBalti asepresident/Tartu Biotehnoloogia Pargi nõukogu esimees, tel 505 6213, jaanus@biopark.ee; Maris Väli-Täht, ScanBalt Foorum 2010 korralduskomitee liige/Sihtasutuse Geenikeskus juhatuse liige, tel 5662 1301, maris.vali-taht@ebc.ee.

www.genomics.ee
www.scanbaltforum.eu

 

Allikas: EASi 21.09.2010 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.