Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tallinnasse Nõmmele lisandus heakorrastatud park (2005-08-19 12:38:39)


Tallinnas Nõmmel lõppesid 18. augustil Lossi tänava äärse pargi renoveerimistööd, millega taastati 1,4 hektari suurune 1896. aastal rajatud veesilmade ja sildadega park esialgsele lähedasel ilmel.

 

Nõmme linnaosavanema Erik Sandla sõnul oli Lossi tänava äärne park olnud aastaid unaruses, kuigi tegemist on Nõmme jaoks väga olulise kohaga, mille rajas Nikolai von Glehn oma abikaasa matmispaigana.

 

“Tänaseks on park taastatud esialgsele lähedasel ilmel: puhastati pargitiigid, taastati jalgrajad, sillad üle tiikide ja vee tsirkulatsioon tiikides, ehitati kiviaed, lisaks rajati väravad ja autode parkimiskohad,”  loetles Erik Sandla.

 

Ajalooallikate järgi rajas pargi 1896. aastal Nikolai von Glehn oma abikaasa Carolina Henriette Marie (sünd. Berg) matmiskohana, et see paikneks lossi lähedal Mustamäe nõlva all, nii et püha paik oleks lossi akendest nähtav.

 

Kraavide abil kujundati saared ning rajati tiigid. Saartele istutati puid – haabu, kaski, kuuski. Puude kohin, haavalehtede värelemine ja voolava allikavee vulin pidid süvendama harrast meeleolu.

 

Üle kraavide olid rajatud raudkivist sillad, samast materjalist oli valmistatud väravakaar hauaplatsile suunduval teel ning kõrge alus, millele paigaldati marmorrist. Hiljem maeti sinna ka Nikolai von Glehni tütre Elsbethi kaks last.

 

Pärast Glehnide perekonna lahkumist Eestist jäi park unarusse. Aegade jooksul lõhuti marmorpingid, võeti maha rist, purustati sillad ja tassiti tiigid prahti täis.

 

1989. aastal tegi vastasutatud Nõmme Heakorra Selts hauaplatsi ümbruses talgud. Tiigid puhastati suuremast rämpsust, raiuti maha võsa ja alusele asetati uus puidust rist, mis on seal tänini.

 

Pargi renoveerimistööde maksumuseks oli kavandatud 2,1 miljonit krooni.

 

Renoveerimistööde projekti autor on aiandusarhitekt Ülle Grishakov.

 

Lisainfo: Erik Sandla, tel 501 6304; Alar Rästa, Nõmme linnaosavalitsuse avalike suhete nõunik, tel 645 7344,  e-post: alar.rasta@tallinnlv.ee


Allikas: Tallinna Nõmme Linnaosavalitsuse 18.08.2005 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.