Soomes müüdavate kodumaiste õunte osatähtsus on vaid 6 protsenti. See tõsiasi selgus tarbijaküsitluste ja muude uuringute tulemusena.
Soomlate puuviljamenüüs on õun banaani järel tähtsuselt teisel kohal. Kahjuks moodustab kodumaine õun selle puuvilja kogutarbimisest vaid 6%, ülejäänud tuuakse sisse.
Viimastel aastatel on õuanaaedade pindala siiski jõudsasti suurenenud. 2004. aastal kasvas õunapuid kokku 500 hektaril, sellest kandeealisi puid 420 hektaril.
Sõltuvalt ilmastikust toodavad õunakasvatustalud 1900–3400 tonni ning koduaednikud 2000–16 000 tonni vilju aastas. Õunu tuuakse sisse kesmiselt 55 000 tonni aastas. Euroopa Liidus tervikuna toodetakse õunu rohkem kui oma tarbeks tarvis.
Soomlased tunnevad EL-is enim viljeldavaid sorte ‘Golden Delicious’, ‘Gala’, ‘Jonagold’ ja ‘Granny Smith’ paremini kui näiteks kodumaal kasvatatavaid sorte ‘Pirja’, ‘Samo’, ‘Maikki’ ja ‘Lobo’. Paljudki soomlased oskavad kodumaiste sortidena nimetada vaid ‘Valget Klaari’, ‘Kaneeli’ või ‘Åkeröt’.
Soome põhilisteks õunakasvatusaladeks on Ahvenamaa saared ning Lõuna-Soome rannikupiirkond.
Tarbijaküsitluste tulemused ütlevad, et soomlane ostab kodumaist õuna eelkõige selle puhtuse tõttu. Teiseks põhjuseks on maitse ning kolmandaks kodumaisus (viimast peab olulisimaks 12% küsitletuist).
Osa tarbijaid peab kodumaist õuna kalliks või harva müügil olevaks ega osta seetõttu. 14% kasvatab õunu ise või saab tuttavailt.
Õunad ostetakse meelsamini sealt, kust muudki igapäevased toidukaubad. 18% küsitletuist ei ole kunagi ostnud kodumaiseid õunu ning 6% ealeski välismaiseid.
Allikas: ajakiri Oma Piha
Vahendanud Väino Eskla