Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kui palju Soomes õunu tarbitakse? (2005-08-17 20:56:01)


Soomes müüdavate kodumaiste õunte osatähtsus on vaid 6 protsenti. See tõsiasi selgus tarbijaküsitluste ja muude uuringute tulemusena.

Soomlate puuviljamenüüs on õun banaani järel tähtsuselt teisel kohal. Kahjuks moodustab kodumaine õun selle puuvilja kogutarbimisest vaid 6%, ülejäänud tuuakse sisse.

Viimastel aastatel on õuanaaedade pindala siiski jõudsasti suurenenud. 2004. aastal kasvas õunapuid kokku 500 hektaril, sellest kandeealisi puid 420 hektaril.

Sõltuvalt ilmastikust toodavad õunakasvatustalud 1900–3400 tonni ning koduaednikud 2000–16 000 tonni vilju aastas. Õunu tuuakse sisse kesmiselt 55 000 tonni aastas. Euroopa Liidus tervikuna toodetakse õunu rohkem kui oma tarbeks tarvis.

Soomlased tunnevad EL-is enim viljeldavaid sorte ‘Golden Delicious’, ‘Gala’, ‘Jonagold’ ja ‘Granny Smith’ paremini kui näiteks kodumaal kasvatatavaid sorte ‘Pirja’, ‘Samo’, ‘Maikki’ ja ‘Lobo’. Paljudki soomlased oskavad kodumaiste sortidena nimetada vaid ‘Valget Klaari’, ‘Kaneeli’ või ‘Åkeröt’.

Soome põhilisteks õunakasvatusaladeks on Ahvenamaa saared ning Lõuna-Soome rannikupiirkond.

Tarbijaküsitluste tulemused ütlevad, et soomlane ostab kodumaist õuna eelkõige selle puhtuse tõttu. Teiseks põhjuseks on maitse ning kolmandaks kodumaisus (viimast peab olulisimaks 12% küsitletuist).

Osa tarbijaid peab kodumaist õuna kalliks või harva müügil olevaks ega osta seetõttu. 14% kasvatab õunu ise või saab tuttavailt.

Õunad ostetakse meelsamini sealt, kust muudki igapäevased toidukaubad. 18% küsitletuist ei ole kunagi ostnud kodumaiseid õunu ning 6% ealeski välismaiseid.

 

Allikas: ajakiri Oma Piha

Vahendanud Väino Eskla


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.