Pühapäeval, 12. septembril Eesti Vabaõhumuuseumis toimunud Kartuliakadeemias said külastajad kümne kartulisordi seast välja valida oma lemmiku. Pea 500 inimest avaldasid oma arvamust ning võitjaks tuli ülekaaluka enamusega Jõgeva Sordiaretuse Instituudis aretatud sort ’Ando’.
Sordiaretusinstituudi teaduri Aide Tsahkna kinnitusel on ’Ando’ suhteliselt kõrge kuivaine sisaldusega sort, mis sobib suurepäraselt pudru valmistamiseks, aga ka keedukartuliks.
Eesti Kulinaariainstituudi akadeemik Angelica Udeküll pakkus vabaõhumuuseumis ’Andost’ valmistatud kartuli-sarapuupähkli plaadikooki. Tsahkna sõnul on ’Ando’ hiline ja lehemädanikukindel sort, mis sobib hästi mahetootmiseks. ’Ando’ on hinnatud rahvakartul, mis on levinud paljudes kodumajapidamistes.
Külastajad hindasid maitsmistestil lisaks ’Andole’ kõrgelt ka sorte ’Piret’, ’Anti’ ja ’Red Lady’.
Kulinaariainstituudi, Põllumajandus-Kaubanduskoja ja Põllumajandusministeeriumi koostöös korraldatud Kartuliakadeemia vastu oli huvi väga suur. Kokku sõid külastajad ära üle 300 kg kartulit.
Kartuliakadeemias tutvustati kokku 22 kartulisorti, neli Eesti tippkokka valmistasid Dimitri Demjanovi eestvedamisel erinevaid kartuliroogasid: kooke, suppe, salateid, vormiroogasid, muffineid, küpsiseid, terriini, püreesid jm. Ettekannetega esinesid kartuliteadlased.
Eesti Kulinaariainstituudi juhi Dimitri Demjanovi sõnul oli külastajate huvi kartuli vastu väga suur. „Ettevõtmise suureks kasuks on see, et Kartuliakadeemia raames said kokku sordiaretajad, põllumehed, kokad ja tarbijad. Kvaliteetne Eesti tooraine on iga hea toidu alus. Pärast tänast oleme kõik targemad.“
EPKK juhataja Roomet Sõrmuse sõnul on edaspidine koostöö Eesti põllumeeste ja kokkade vahel väga vajalik, et üheskoos arendada Eesti kööki, üles leida parimad maitsed ja tõsta toodete kvaliteeti.
Kartuliakadeemia korraldamine näitas, et kartul on jätkuvalt Eesti rahva põhitoiduaine, mille tutvustamine on vajalik. Igal aastal lisandub sordilehele uusi sorte.
Lisainfo: Dimitri Demjanov, tel 50 94 264, www.kulinaaria.ee; Roomet Sõrmus, tel 520 58 57, www.epkk.ee.
Allikas: Eesti Kulinaaria Instituudi ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja 12.09.2010 pressiteade.