Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Täpsustub keskkonnatasude seadus (2010-09-09 12:45:11)

Neljapäeval, 9. septembril kiitis Vabariigi Valitsus heaks keskkonnatasude seaduse muudatuste eelnõu, mis täpsustavad jäätmete saastetasu ning maavarade kaevandamisõiguse tasu arvestamise ja maksmise nõudeid.

Kaevandamisloa omanike suhtes õigustatud ootuse printsiibi rakendamiseks kaotatakse 2015. aasta 1. jaanuarist sooduskoefitsient 0,5 kaevandamisõiguse tasu arvutamisel liiva ja kruusa kaevandamisel allpool põhjaveetaset. Sooduskoefitsiendi kaotamise tulemusel võib laekuda riigieelarvesse aastas 5-10 miljonit krooni ja kohalike omavalitsuse üksuste eelarvetesse 2-3 miljonit krooni senisest rohkem.

„1990. aastate alguses hakati rakendama maavara kaevandamisel madalamat kaevandamisõiguse tasu, et ettevõtted saaksid muretseda kaasaegsemat tehnikat keskkonnasäästlikumaks kaevandamiseks,“ selgitas Keskkonnaministeeriumi nõunik Rein Raudsep. „Nüüdseks on aga kujunenud olukord, kus koefitsiendi rakendamine annab osale liiva ja kruusa kaevandajale põhjendamatu konkurentsieelise,“ täpsustas Raudsep soodustuse kaotamise tagamaid.

Ühe kavandatava muudatuse kohaselt arvutatakse jäätmekäitluskohas, kus toimuvad korraga nii olmejäätmete taaskasutus- kui kõrvaldamistegevused, omavalitsusüksuse eelarvesse kantav saastetasu ühtsel alusel. Näiteks kui prügilasse toodud üldisest jäätmekogusest läheb ladestamisele 80% ja taaskasutamisele 20%, siis kantakse kõikide omavalitsusüksuste, kust jäätmeid koguti ja jäätmekäitluskeskusele üle anti, eelarvesse võimalikust saastetasusummast 80%. „Muudatuse eesmärgiks on vältida olukorda, kus jäätmekäitleja otsustaks sisuliselt, millisetele omavalitsustele üldse saastetasu tagasi makstakse ja millised jäävad sellest ilma,” selgitas Keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna juhataja Peeter Eek.

Lisainfo: Rein Raudsep, Keskkonnaministeeriumi nõunik, 626 2971; Peeter Eek, Keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna juhataja, 626 2884.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 09.09.2010 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.