Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Sügisesed soovitused viljapuude ja marjapõõsaste hooldamiseks (2010-09-06 00:14:40)

 

Mida peaks üks hoolas õunapuude ja marjapõõsaste omanik aias praegusel ajal ette võtma, et järgmisel aastal head saaki võiks loota?

 

Aiandusagronoomi ja portaali aiandus.ee eksperdi Väino Eskla nõuanded:

* Sõstra- ja karusmarjapõõsaid nuhtlevad nii mõneski aias sellised haigused kui sõstra-lehevarisemistõbi (lehed pruunistuvad, keerduvad servadest ning pudenevad), sõstra- ja karusmarjarooste (lehtedel ja viljadel on oranžid muhud) ja karusmarja-jahukaste (musta sõstra ja karusmarja võrsetipud ja noored lehed on kaetud halli viltja kirmega ning kiprunud). Lähim aeg vaenlase vastu võidelda ongi nüüd, pärast saagikoristust. Tõhusaimaks tõrjevahendiks on tunnistatud Topas 100 EC.

* Paljud aiapidajad on jätkuvalt mures kirsipuude käekäigu pärast. Lisaks luuviljaliste mädanikule lööbib kirsipuu-lehevarisemistõbi, mille tulemusena võivad puud suve lõpuks päris raagu jääda. Mõlema tõve vastu soovitan puid enne lehtede lõplikku langemist u 4-5-protsendilise karbamiidilahusega pritsida. Vaikse kuiva ilmaga on selleks tööks parim aeg. Üle tuleb pihustada nii puu otsa jäänud lehed, oksad, tüvi kui ka puu alla varisenud materjal. Ametlikest tõrjevahenditest sobib pärast saagikoristust kasutada Topas 100 EC.

* Õunapuudel (eriti vanematel) on aina suuremaks probleemiks puuviljamädanik. Nakatunud viljad, mis jäävad puu otsa või maha vedelema, on kevadel tõeliseks haiguspommiks, sest seeneosed levivad mööda aeda laiali. Praeguste ilmadega on parim aeg puud mädanenud viljadest vabastada ning need ka puude alt ära koristada. Kompostihunnikusse ei soovita neid visata, küll aga tulekoldes ära põletada või mitmekümne sentimeetri sügavusele maasse kaevata. Puud soovitan aga vahetult enne lehtede langemist 5-protsendilise karbamiidilahusega põhjalikult üle pritsida (sama võte sobib ka kärntõve tõrjeks). 

 

Loe edasi...

 

Allikas: Tarbija24


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.