Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Miks mõnes Eesti paigas oli hea õuna- ja ploomisaak? (2010-09-06 00:13:48)

 

Enamikus Eestimaa aedades vaatavad tänavu vastu tühjad või vähese saagiga viljapuud, seda eriti Kesk- ja Lõuna-Eestis, tõdes aiandusagronoom ja aiandus.ee portaali ekspert Väino Eskla.

 

Siiski leidus ka piirkondi või üksikuid talusid, kes saagi üle ei kurda. Mis on selle põhjuseks?

 

«Mida põhja poole, seda enam nii õunu, pirne kui ploome puude otsas ilutseb,» rõhutas Eskla. Siiski on ka lõunapoolsetes maakondades üksikuid aedu, kus on tema andmetel täiesti normaalne saak.

«Olen kuulnud mitmete ostjate kahtlusi, justkui müüksid mõned suuremad puuviljatootjad välismaiseid õunu kodumaiste nime all.» Ühe näitena tuuakse Eskla sõnul Põlvamaal asuvat Halika aiandustalu.

 

 «Tegelikult on sealsetes õunaistandikes justkui oaasina keset ümbruskonna tühje aedu üsna rikkalik saak. Millest selline erand? Peapõhjusena pakun järjekindlat ja õiget viljapuude hooldust eelkõige lõikamise ja väetamise näol,» märkis Eskla.

Tänavust saaki (õigemini saagi puudumist) ongi mõjutanud Eskla sõnul üsna mitmed tegurid. Järgnevalt mõned neist:

 

* Erandina paljudest aastatest ei täheldatud tänavu viljapuude õitsemise ajal teadaolevalt kusagil öökülma. Küll aga kõikus siis õhutemperatuur üsna suurtes piirides: osal ajast võimutses suur suvine soojus ning liigkiire õitsemise tõttu jäi õite viljastumine puudulikuks. Pealegi oli vajaka tolmeldavatest putukatest, sest mesilaspered polnud äkksooja ajaks veel piisavalt tugevaks arenenud. Järgnes uus äärmus: õhutemperatuur langes õitsemise teisel poolel nii madalale (mitte õnneks küll miinuskraadidesse), et vahepeal kosunud mesilaspered ei saanud suures osas taas tolmeldamisele kaasa aidata.

* Lõuna-Eesti saagipuudumise üheks põhjuseks oli viljapungade kahjustumine talvel, kui õhutemperatuur 2 meetri kõrgusel langes isegi -35 kraadini. Kahjustusid kas õiepungad tervikuna või emakad. Emakate kahjustus oli suur ploomi- ja maguskirsipuudel.

* Pakase käest pääsenud ja tolmlemise edukalt läbinud õied sattusid kohati aga järgmiste vaenlaste küüsi: õunapuudel võtsid noosi õielõikajad ning ploomipuudel vaablased.

 

Loe edasi...

 

Allikas: Tarbija24


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.