Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kiisal kasvab kummaline kurk (2010-08-31 02:33:47)


Juuli lõpus teatas mu tuttav Harjumaalt Kiisalt, et tema kasvuhoones ilutseb kümnete tavaliste kurgitaimede seas üks hoopis eriskummaline, kelletaolist pole ei tema pere ega keegi külalistest eales näinud. 

Nimelt, kui tavalisel kurgil on vars neljakandiline ja ehk 5-7 mm laiune (võin ka mõne millimeetriga eksida), siis kõnealusel taimel on vars justkui lai püksirihm (30-40 mm laiune ja kuni 10 mm paksune).

Teiseks oluliseks erinevuseks on see, et kui tavalisel taimel kasvab sõlmekohas harilikult üks leht, siis sellel ebatavalisel väljub sõlmekohast eri suundades terve trobikond lehti. Kurgi viljadel mingit erilist tundemärki siiski ei tundu olevat.

27. augustil õnnestus lõpuks kohal käia ning mõistatuslikust taimolevusest hulk ülesvõtteid teha. Selguse saamiseks vestlesin tuntud teadlaste Malle Järvani ja Viive Rosenbergiga. Jõudsime tõdemuseni, et tegu on mingi geneetilise hälbega. Mis aga selle põhjustanud on, jääb esialgul lahtiseks. Oletada võib nii viirust kui seemne idanemispiirkonnas olnud tugevat kemikaalisisaldust kui eelmisest taimepõlvkonnast pärit põhjust...

Viive Rosenberg lubas taime teaduskeskuses Evika uurida ja võimaluse korral meristeemmeetodil paljundada.

Avasin Aiandus.ee foorumis uue teema: "ebatavalised taimed ja viljad", kus on võimalik muudest taolistest looduse vääratustest pajatada (aadressile info@aiandus.ee saadetud fotod lisame jutule).

Järgnevalt mõned pildid kummalisest Kiisa kurgist.



Vars on justkui lai püksirihm:






Sellest sõlmekohast kasvab välja lausa 7 lehte:


Viimased viljad jäid saabuva sügise tõttu ajapuudusesse ega suuda enam normaalsuuruse ja -kujuni jõuda:


Tavaline kurgitaim:


Pererahvas on oma "sordiaretusega" rahul:


Tekst ja fotod: Väino Eskla
30.08.2010


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.