Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kutse võitlusesse karuputkedega (2005-08-03 16:27:18)


4. augustil algab üle-eestiline karuputke tõrje. 3. augustil said Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) tõrjujad ning kohalike keskkonnateenistuste inimesed Paides tõrjealast koolitust.

Koolitus algas 3-tunnise teoreetilise loenguga, mille viis läbi karuputke spetsialist Bert Holm. Erinevate tõrjumisviiside õpetamise kõrval viis Holm osalejad kurssi ka karuputke ajaloo ja loomulikult hetkeolukorraga Eestis.

Seejärel sõideti karuputke kolooniasse, kus viidi läbi praktiline õppetund. Tõrjujatele näidati, kuidas lõigata õigesti karuputke õisik ning kuidas raiuda läbi putke juurt. Samuti tutvustati erinevaid tõrjetööks vajalikke vahendeid nagu hekikäärid, respiraatorid ning tõrjekostüüm.

Keskkonnaministeeriumi ja RMK koostöös korraldatakse karuputkede tõrje tänavu metskondade kaudu. Projekti eelarve on 2 miljonit krooni, mille raames läheb tõrjumisele 700 eelvalitud kolooniat. Sel aastal kuuluvad hävitamisele eelkõige väiksemad kolooniad (nende suurus on alla 0,5 ha), mis on karuputkede leviku seisukohalt olulised, s.t kasvavad teepervedel, jõekallastel jne.

Tõrjetööde aluseks on eelmisel aastal valminud karuputke võõrliikide pikaajaline tõrjestrateegia ja üleriigiline mürgiste karuputkede levikukaart ja andmebaas.

Keskkonnaministeerium on maaomanikele, kelle maadele tõrjutavad kolooniad jäävad, juba ette koostöövalmiduse ja kannatlikkuse eest tänulik.

NB! Neljapäeval, 4. augustil korraldavad Keskkonnaministeerium ja Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) ajakirjanikele karuputke näidistõrje. Karuputke koloonia, kus protsessiga kell 10 alustatakse, asub Raasiku aleviku lähistel.
Tallinnast tulles tuleb esmalt sõita Jüri suunas, sealt Aruküla peale (Arukülla sisse ei pööra) edasi kuni Peningi ristini, siis vasakule Raasiku poole. Enne Raasiku alevikku on Tõhelgi küla ning tõrjekoht asubki kohe seal tee ääres. Tallinnast jääb koloonia u 30 km kaugusele.

Kohapeal jagavad tõrje ulatuse ja läbiviimise kohta infot looduskaitseosakonna juhataja Ülle Harak ning metsamajanduse direktor Raivo Võlli. Tõrje viivad läbi kohaliku metskonna töötajad.

Näidatakse tõrjevarustust, selgitatakse, milliseid putki tõrjutakse ning milline on tüüpiline koloonia, millega sel aastal võideldakse.

Lisateave: Ülle Harak, Keskkonnaministeeriumi looduskaitseosakonna juhataja kt, tel 626 2871.


Allikas: Keskkonnaministeeriumi 03.08.2005 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.