Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tarbijakaitseameti teade aiavilja müüjatele (2005-07-28 20:37:37)


Tarbijakaitseamet teavitab kauplejaid, et puu- ja köögiviljadel peab müügikohas olema märgitud ka toote päritolumaa. Hiljuti meedias kajastatud seisukoht, mille kohaselt Euroopa Liidust pärit kauba hinnasildile riiki märkima ei pea, on eksitav.


Euroopa Nõukogu määrus (2200/96) puu- ja köögiviljaturu ühise korralduse kohta sätestab, et tooteid võib esitleda pakkimata juhul, kui jaemüüja paneb müüdavate kaupade juurde sildi, kus nähtavalt ja loetavalt on kirjas järgmine kvaliteedistandardites nõutav teave: sort, toote päritolu, klass. Täpsed nõuded tarbijateabele tulenevad konkreetse toote kvaliteedistandardist.

Lisaks on Eesti Vabariigi toiduseaduse alusel kehtestatud nõue, mille kohaselt tuleb müügikohas päritolumaa esitada juhul, kui info puudumine võib tarbijat eksitada. Puu- ja köögiviljade puhul on teave päritolumaa kohta tarbijale teadliku valiku tegemiseks oluline, mistõttu peab see olema müügikohas (nt hinnasildil) ka esitatud.

Tarbijakaitseamet kontrollis juulikuus kolmes suuremas linnas (
Tallinn, Tartu, Pärnu) turgudel värske puu- ja köögivilja müüki. Kontrollimiste tulemusel selgus, et peamiseks rikkumiseks on importkaupade (nt maasikad, tomatid) müügil päritolumaa kohta teabe puudumine. Samuti ei olnud mitmel müüjal kontrolli hetkel kauba päritolu tõendavaid saatedokumente.

Kontrollimiste käigus tuvastasid ameti esindajad Pärnu turul ühe, Tallinna turgudel kolm ning
Tartu turul neli õigusrikkujat, kellele määrati vastavalt tuvastatud rikkumistele rahatrahvid või tehti suulised hoiatused.

Lisaks turgudele kontrollisid tarbijakaitseametnikud juulikuus värske puu- ja köögivilja müüki ka 10 Harjumaa kaupluses. Kõrgendatud tähelepanu all oli tarbijale esitatav teave. Kontrollimisel tuvastati 6 õigusrikkumist ning rikkujaid karistati rahatrahviga.

Lisateave: Kristina Vaksmaa, Tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja, tel 620 1708; e-post
kristina.vaksmaa@consumer.ee.  

Allikas: Tarbijakaitseameti 27.07.2005 pressiteade

www.tka.riik.ee

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.