Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
ELFi ootab abikäsi rikutud looduse taastamise talgutele (2010-06-21 15:17:13)


Eestimaa Looduse Fond (ELF) annab teada, et sellesuviste loodustalgute hooaja avatalgud toimuvad Põhja-Liivi sooservadel, kus talgutöödeks on soo taastamiseks vanadele kuivenduskraavidele tammide ehitamine.

Keskkonnaameti looduskaitse juhtivspetsialist Agu Leivits: "Eestis on enamik rabasid kuivenduskraavide piiramisrõngas. Palju sooservakooslusi on kuivendamisest aesestunud või hävinud ja servakuivendus kahjustab ka soid endid. Põhja-Liivimaa märgaladel on asutud uurima ja otsima võimalusi koosluste ja veereziimi taastamiseks soodes. Kraavidele tammide ehitamiseks on mitmeid viise, kõige säästlikum on ehitada raba enda vähelagunenud turbast.


Turbatammid on ka pikema säilimisega, sest ei sisalda mädaneda võivaid puitosi. Selline tamm on 100% looduslik, mingeid tehismaterjale pole vaja rabasse vedada. Kuna neis kohtades tammide ehitamine on puhas käsitöö, on talguliste abi väga oluline."

Möödunud suvel rajati ELFi talguliste poolt Sookuninga looduskaitsealal Ruunasoo ääres katseliselt viis turbatammi. Taastamise tähtis osa on ka tulemuslikkuse seire. Praeguseks on selge, et tammid on toiminud suurepäraselt, elanud üle ka kevadise suurvee ning ehitustöö saab nüüd jätku.

Soid kuivendati nõukogude ajal tüüpiliselt kahel eesmärgil: turba tootmiseks või metsakasvu hoogustamiseks. Ajapikku sai selgeks, et rabade kuivendamine metsamajanduslikel eesmärkidel ei tasu end ära, kuid paljud looduslikud kooslused on juba rikutud kuivendamise vahetu või kaugmõju tõttu. Samuti on kahjustada saanud soodes tekkinud juurde hulk probleeme nagu näiteks suvine ülikõrge tuleohtlikkus. Peaaegu kõik Eesti suuremad metsapõlengud on toimunud kuivendatud turbaaladel, kus nende kustutamine on kõduturba tõttu väga raske.

Põhja-Liivimaa märgalakompleksi kuulub kolm rahvusvahelise tähtsusega RAMSARi märgala: Nigula, Ziemelu Purvi (Põhja sood) ja Sookuninga looduskaitsealused sood. ELFi talgud Põhja-Liivi sooservadel toimuvad 1.-4. juulini. Talgutele registreeruda saavad soovijad 25. juunini aadressil www.talgud.ee.

Lähem info: Tarmo Tüür, ELFi talgute projektijuht, SA Eestimaa Looduse Fond, 5341 1020; tarmo@elfond.ee; Agu Leivits, Keskkonnaameti looduskaitse juhtivspetsialist, 510 1175; agu.leivits@keskkonnaamet.ee.

 

Allikas: Eestimaa Looduse Fondi 21.06.2010 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.