Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaministeerium korraldab arutelu maapõue kaitse ja kasutuse teemal (2010-06-18 17:34:37)


Esmaspäeval, 21. juunil algusega kell 14 toimub Keskkonnaministeeriumis (Tallinn, Narva mnt 7a, I korruse saal) maapõue kasutamise ja kaitse aluste eelnõu arutelu, kuhu on oodatud selle valdkonnaga seotud spetsialistid ja huvilised.

Maapõue kasutamise ja kaitse aluste koostamise eesmärk on kaardistada ja tuua esile peamised kitsaskohad kehtiva maapõuealase seadusandluse ning nüüdseks väljakujunenud olukorra, tõekspidamiste ja vajaduste vahel. Aluste põhjal peab valmima uus maapõuseadus.

“Praegune maapõueseadus kehtib küll alates 2005. aastast, kuid sisuliselt on tegu juba 15 aastat tagasi kehtestatud põhimõtetega, mis vajavad uuendamist, sest riigi ja avalikkuse vajadused ja arusaamised on muutunud,” ütles Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse nõunik Rein Raudsep.

Näiteks on ühe uue põhimõttena maapõue kasutamise ja kaitse aluste eelnõus välja pakutud praeguse kaevandamisõiguse tasu asemel mäerendi kehtestamine. Samuti vaetakse võimalust, et riigi omandis olevate maavarade uuringuid tellib ja rahastab riik ning kaevandamisluba antakse välja enampakkumise korras.

“Selleks, et tagada kaevandatud alade korrastamine, oleme eelnõusse kirjutanud tagatisraha nõude, ka peame vajalikuks maardlate kasutamise kava sidumist piirkonna üldplaneeringuga,” tõi Raudsep veel näiteid.

Lisaks mitmele uuele põhimõttele on dokumendis käsitletud maavara kaevandamise mõju keskkonnale ja selle leevendamise võimalusi ning maavarade säästlikku kasutamist. Maapõuekasutuse peamine lähtealus on looduskeskkonna hoidmise nõue.

“Keskkonnaministeerium on eelnõus toodud põhimõtteid huvigruppide (keskkonnaorganisatsioonid, ettevõtjad, omavalitsused jne) esindajatega juba vähemalt neljal korral arutanud. Meie koostöö jätkub, sest väljapakutud ettepanekud vajavad põhjalikku kaalumist,” märkis Raudsep.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 18.06.2010 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.