Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maastikukaitsealad said täiendust (2005-07-21 18:51:15)


21. juulil kinnitas Vabariigi Valitsus viie kaitseala laiendamise ning uue kaitse-eeskirja kehtestamise. Täiendust saavad Läänemaa Suursoo maastikukaitseala (MKA), Päite MKA, Naage MKA, Tikste MKA ning Allirahu looduskaitseala.

Läänemaa Suursoo MKA asub Harju maakonnas Padise vallas ning Lääne maakonnas Nõva ja Oru vallas.
Ala kogupindala on ca 10 250 ha. Kaitseala eesmärgiks on Lääne-Eestile tüüpilise soostiku kaitse. See on inimtegevusest suhteliselt puutumatu suurim soomassiiv, kus kaitset väärivad mitmed looma- ja taimeliigid ning looduslikud metsakooslused, samuti väljakujunenud või kujundatavad looduslikud või poollooduslikud kooslused. Alal on kaitse all ligi 35 linnuliiki kõigist kolmest kaitsekategooriast.

Ida-Viru maakonnas asuva Päite maastikukaitseala hõlmab väga esinduslikku Põhja-Euroopale iseloomulikku pankrannikut. Territoorium on mõeldud Toila ja Päite vahelise pankranniku, pangametsade, sälkorgudes liigestatud murrutusastangutega pinnavormide, klindi okasmetsade ning pärandkoosluste kaitsmiseks. 128,3 hektarisel alal säilitatakse sealseid loodusväärtusi ja eelkõige rannikuäärseid pinnavorme.

Naage maastikukaitseala asub Harju maakonnas Harku vallas ning selle eesmärk on kaitsta mitmeid nahkhiireliike ning teisi haruldasi looma- ja taimeliike. Oluliseks loodusväärtuseks on ka lubjakivipaljandid, koopad, rusukallete ja jäärakute metsad ning geoloogiliselt väärtuslik Põhja-Eesti klint. Territooriumi pindala on 4,6 hektarit.

Saare maakonnas riigimaal ning riigi territoriaalmeres asuv 680 ha kogupindalaga Allirahu kaitseala hõlmab Allirahu ja Tompamaa saari ja neid ümbritsevat mereala. Allirahu mereala on oluline merelindude rändeaegne koondumispaik. Uuel kaitsealal on Natura elupaikadest karid, Läänemere kesk- ja põhjaosa väikesaared ning laiud.

Valga maakonnas asuva Tikste MKA eesmärgiks on sealse ürgoru omapärase maastiku, liivakivipaljandite ja Pokardi oja kaitse ning looduse mitmekesisuse ja maastikuilme säilitamine. 38 hektarisel maa-alal asuvad väärtuslikud jõed, ojad ja vanad loodusmetsad.

Lisainfo: Ülle Harak, Keskkonnaministeeriumi looduskaitseosakonna juhataja kt, tel 626 2871, e-mail ulle.harak@envir.ee 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 21.07.2005 pressiteade

 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.