Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maaülikooli teadlased määrasid Tartu Ülikooli professori genoomi järjestuse (2010-06-08 15:57:22)


Eesti Maaülikooli ja Tartu Ülikooli koostööprojekti käigus määrasid maaülikooli teadlased Tartu Ülikooli professori Sulev Kõksi genoomi nukleotiidide ehk DNA üksiklülide järjestuse. Professor Kõks on teadaolevalt esimene eestlane, kelle genoomi nukleotiidne järjestus on määratud.

Professor Kõksi genoom määrati koostööprojekti raames maaülikooli soetatud uue põlvkonna genoomianalüsaatori häälestamise ning kontrollimise käigus. Uus seade teeb Eesti teadlastele kättesaadavaks kõige kaasaegsema molekulaarbioloogilise tehnoloogia.

Koostööprojekti maaülikooli poolse koordinaatori, veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi teadusdirektori Ülle Jaakma sõnul on tänu uuele aparatuurile võimalik järjestada kahekordse kromosoomikomplektiga genoom umbes nädalaga. Edaspidi kasutatakse maaülikooli uut seadet eeskätt loomade, sealhulgas kloonitud ja transgeensete loomade DNA ja RNA uuringuteks.

Tartu Ülikooli ja Eesti Maaülikooli koostööprojekti eesmärgiks on juurutada transgeense kloonimise tehnoloogia labori- ja farmiloomadel. Vastav leping sõlmiti poolteist aastat tagasi. Tartu Ülikooli poolelt on partneriteks arstiteaduskonna füsioloogia instituut ja loodus- ja tehnoloogiateaduskonna transgeense tehnoloogia tuumiklabor. Mahukate teadusarvutuste tegemisel oli abiks Tartu Ülikooli teadusarvutuste keskus.

Allikas: Eesti Maaülikooli ja Tartu Ülikooli 08.06.2010 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.