Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Paigaldati Eesti esimene välguandur (2005-07-20 12:53:34)

 

Tartusse Tõravere ilmajaama territooriumile paigaldati Eesti esimene välguandur. Anduri ja tema võimalustega saavad huvilised tutvuda reedel, 22. juulil kell 11.00 Tõravere Meteoroloogiajaamas.

Ilmateenistuse äikesevalve näitab välkude esinemise kohti kogu Eesti territooriumil ja kaugemalgi praktiliselt reaalajas, samuti esinenud välkude hulka ja nende võimsust.

Äikesevalve süsteemi juurutamist alustas Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut (EMHI) koostöös Soome ilmateenistusega juba paar aastat tagasi. Klientideks on esialgul ainult Eesti Energia allüksused. EMHI on valmis teavet jagama aga kõigile, keda äike huvitab. Info saamiseks on vaja ainult internetiühendust ja parooli, mille saab endale küsida ilmateenistuselt (täpsem info: www.emhi.ee).

Välguandur on vajalik välgulöögi koha määramiseks ja teiste karakteristikute täpsuse tõstmiseks. Andur töötab ühtses võrgus Soome ilmateenistuse välguanduritega ning andmeid töötleb Soome Meteoroloogiainstituudi server.

Ilmateenistuse äikesevalve abil ei tule välk enam üllatusena "selgest taevast", vaid on võimalik anda õigeaegset teavet äikesepilvede liikumise kohta ja sellest, kus ja kui palju välke on esinenud. See võimaldab korraldada liinide ja mastide remonditöid nii, et äikese kohale jõudes ei ole töötajaid masti otsas ning samal ajal on võimalik kõige lühema ajaga teha ära vajalikud remonditööd. Välguvalve lubab õigeaegselt ette valmistada tagavaratoite süsteemid ja jätkata pidevat tootmisprotsessi liinikahjustustele vaatamata. Üks välgust põhjustatud voolukatkestus võib tihtipeale palju kallimaks maksma minna kui kogu äikesevalve süsteem.

Välguandur paigaldati Keskkonnaministeeriumi heakskiidul ja Keskkonnainvesteeringute Keskuse ning Eesti Energia ASi rahalisel toetusel.

Välguanduri ja tema võimalustega saab tutvuda 22. juulil kell 11.00 Tõravere Meteoroloogiajaamas. Kõik on teretulnud.
Osavõtust palutakse ette teatada hiljemalt 21. juulil kella 14.00ks telefonil 646 1563.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 20.07.2005 pressiteade

 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.