Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ettevõtetel tuleb tänavu loobuda ohtlikke aineid sisaldavatest seadmetest (2010-05-31 10:55:48)


Ettevõtted, kes omavad seadmeid, mis sisaldavad ohtlikke kemikaale ehk polüklooritud bifenüüle (PCB-sid), peavad need seadmed tänavu kasutuselt kõrvaldama või ohtlikust saastest vabastama.

Vastavalt Vabariigi Valitsuse määrusele ei tohi alates selle aasta 31. detsembrist kasutusel olla ühtegi PCB-sid sisaldavat seadet. Üldjuhul sisaldavad kõik ajavahemikul 1930-1980 toodetud kondensaatorid PCB-sid, kuid neid võib olla ka näiteks trafodes.

PCB-d on kemikaalid, mida toodeti maailmas hulgaliselt 1930.-1980. aastatel. Nad on keemiliselt väga püsivad ning kõrge kuumataluvusega ning seetõttu laialdaselt kasutusel elektri- ja hüdraulikaseadmetes ning määrdeainetes. PCB-d on vähki tekitavad ained ning seega ohtlikud inimese tervisele. Organismi võivad nad sattuda hingamis- ja neeluteede või naha kaudu.

1985. aastal keelati Euroopa Liidus rangelt PCB-de kasutamine ja nendega kauplemine. EL nõuete kohaselt tuleb kõrvaldada kõik PCB-sid sisaldavad seadmed nii kiiresti kui võimalik, kuid hiljemalt 2010. aasta lõpuks.

Selleks, et PCB-sisaldusega seade kindlaks teha, on abiks Keskkonnaministeeriumi tellitud uuring „Polüklooritud bifenüüle sisaldavate seadmete ja jäätmete kaardistamine“ (http://www.envir.ee/1001). Uuringus on täpsemalt kirjeldatud, millistes seadmetes võib leiduda PCB-sid. Juhul, kui uuringu andmetest abi ei ole, tuleb tellida analüüsid akrediteeritud laborilt.

Neil, kellel mainitud seadmeid leidub, tuleb neist teatada Keskkonnateabe Keskusele. Kuna seadmete kõrvaldamise tähtaeg on lähedal, tuleb hakata otsima võimalusi, kellele seadmed üle anda. Teavet selliste ettevõtete kohta saab Keskkonnaametist.

Järelevalvet PCB seadmete kõrvaldamise üle teeb Keskkonnainspektsioon.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 31.05.2010 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.