Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Karuputke tõrje algab augustis (2005-07-14 20:23:40)

 

Keskkonnaministeeriumi ja Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) koostöös korraldatakse karuputkede tõrje tänavu metskondade kaudu. Töödega, mille eesmärgiks on mürgiste putkede seemnete valmimise ja leviku takistamine, alustatakse augustis.

Tõrjutakse leviku seisukohalt ohtlikumad kolooniad, samuti kolooniad, mis on väga käidavates kohtades. Augustikuu sobib tõrje edukaks läbiviimiseks, sest õitsenud karuputkede seemned pole veel küpsenud. Hävitatavad kolooniad määratletakse RMK ja maakondlike keskkonnateenistuste kaudu.

Tõrjetööde käigus lõigatakse seemnetega sarikad maha ning hävitatakse. Mitteõitsvate väiksemate taimede juured lüüakse labidaga altpoolt juurekaela läbi. Kõige olulisem on peatada seemnete edasine levik, et mürgiste putkede seemned ei valmiks ja seemnepank mullas ei täieneks.

Tõrjetöödest annab Keskkonnaministeerium eelnevalt teada ajakirjanduse vahendusel.

Samas kutsutakse ka maaomanikke üles karuputkede vastu oma jõududega võitlema. Eelnevalt on aga soovitav end putke tõrje ohutusnõuetega kurssi viia: tõrjet tuleb teha süstemaatiliselt ja eelkõige ohutusnõudeid silmas pidades. Põhiinfo, kuidas putke tõrjuda, saab voldikust, mida jagavad tõrjetöötajad ja mis on kättesaadav nii keskkonnateenistustes kui ka keskkonnaministeeriumi kodulehel:
http://www.envir.ee/looduskaitse/karuputk.html

Esialgu oli plaanis korraldada tänavune karuputke tõrjumine läbi riigihanke, kuid eelarvevahendeid ei kasutatud otstarbekalt: hankel osalenud ettevõtte pakutava teenuse hind ületas kahekordselt ettenähtud vahendid.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 14.07.2005 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.