Rohkelt puuviljamahlu sisaldav toidusedel võib aidata vähendada Alzheimeri tõppe ja teistesse haigustesse haigestumise riski.
Glasgow ülikooli meeskond viis läbi uuringu, mis aitas välja selgitada puuviljades sisalduvate antioksüdantide mõju, kirjutab BBC.
Uuringus leiti, et viinamarja-, greibi-, õuna- ja jõhvikamahl sisaldab suures koguses olulisi antioksüdante.
Antioksüdandid vähendavad rakkude kahjustumist vabade radikaalide toimel - viimased aga põhjustavadki paljusid haigusi ja vananemist.
Glasgow ülikooli teadlased uurisid erinevaid mahlasid ning selgitasid välja, kui palju antioksüdante ja muid keemilisi ühendeid nad sisaldavad. Väga võimsateks antioksüdantideks on polüfenoolid, mis usutavasti parandavad tervist ja aitavad krooniliste haiguste vastu.
Tulemused näitasid, et kõige enam erinevaid polüfenoole sisaldas tumedatest viinamarjadest valmistatud mahl, sellel mahlal oli kõigist testitutest ka kõige tugevam vabade radikaalide vastane toime, mis osutus võrdseks Beaujolais’i punase veini näitajatega.
Teadlaste sõnul pole kõik puuviljamahlad ühesugused ning seetõttu tuleb vaheldus kasuks.
«Tarbides regulaarselt erinevaid puuviljamahlu, näiteks tumedat viinamarjamahla, greibimahla, hägust õunamahla ja jõhvikamahla, saab inimene suurendada oma igapäevast fenoolantioksüdantide tarbimist. Polüfenoolid mängivad aga usutavasti olulist rolli inimese kaitsmisel krooniliste haiguste eest,» ütles Alan Crozier biokeemia- ja toitumisinstituudist.
Allikas: www.tarbija24.ee