Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Ülane (Anemone)

Teema Lisatud
Ülle: 2005-06-07 21:10:05
Miks kevadel mulda pandud anemoonid õitsevad ainult sel aastal, järgnevatel aastatel enam ei. Paar üksikut õitseb iga aasta. Kas peab juured sügisel üles võtma.
Mimmu: 2007-05-03 10:22:42
Tere. Ostsin poest sellise lille nagu anemoon,aga nüd ei tea mida teha.Kas võin kohe need mugulad(või mis nad on)maha istutada või pean enne ka vees leaotama.
aeg1963: 2008-11-02 13:17:56
Minu mulda pandud anemoonid õitsesid nii kevadel kui sügisel väga rikkalikult. Kaevasin nad novembris üles, et siis kevadel uuesti maha panna. Kas ma tegin õigesti?
viola: 2008-11-02 13:28:34
Istutasin suvel suure anemoonituti ümber, juurdus- kosus kenasti ja hakkas septembris uuesti õitsema, mida teeb praeguseni. Nii et - minuarust tänuväärselt kannatlik taim! Ise prooviksin osa kasvõi nüüdki maha istutada, sest äkki ei tule talve veel niipeagi.
viola: 2008-11-02 13:34:09
Ei kujuta ette, kus neid juurikaid siis talvel hoidma peaks kui mitte mullas. Keldris nagu daaliaid või? Muidugi ei tea ka, millisest anemoonist jutt käib.
pysilill: 2008-11-09 20:00:07
Ärge tekitage segadust! Räägime ikka ÜLASTEST! Anemoon on rumal mugandus ülase ladinakeelsest nimest - Anemone. Sarnaselt, mitte tüümian (Thymus), vaid liivatee, mitte oregaano (Origanum) vaid pune. Arvatavasti on tegu kroonülasega (Anemone coronaria), mis tõesti vajab Eesti kliimas talveks üles võtmist. Siis on kevadel õisi rikkalikult. Samas võiks keegi viitsida ja välja selekteerida Eestisse vastupidavaid kroonülaseid. Sest selles liigis on potentsiaali.
viola: 2008-11-10 15:58:13
Aitäh, ' pysilill'- sai jälle targemaks! Meenus, et olen ka korduvalt väikseid mugulaid maha pannud, esimesel aastal violetne madal õitemeri, järgmisel paar üksikut. Kui seejärel otsima hakata, pole mulla sees enam jälgegi. Nemad oleks siis pidanud talveks üles võtma. www.plantpost.eu Eelneva, ümberistutamise-jutuga pidasin silmas aiandist ostetud tutikest. Kevadsuvine õitseja, suured sakilised, veidi õrnkarvased lehed kenas puhmas, ja pikkade paljaste varte otsas valged õied, pärast õitsemist tekivad silinderjad viljad, sellisena ka dekoratiivne. Väga jõuliselt levib, on praegu ~põlvekõrgune, kipub igas suunas laiali valguma. Septembris alustas uuesti, praegugi üksikuid õisi näha. Kellega võiks tegu olla?
pysilill: 2008-11-12 09:44:32
Hmmm.... Tundub, et see pole kroonülane, pigem hubei, jaapani või hübriidülane (A. hupehensis, A. hupehensis var japonica, A. x hybrida) need on aiandites levinud. Ma siiski ei julge kirjelduse järgi öelda, mis see olla võiks. Vaata siit leheküljelt, kas on miskit sarnast www.thefloweringgarden.com Veel võib see olla lõhislehine ülane (A. multifida). Mitte ühtegi neist ei võeta talveks üles. Isegi kroonülase võib vabalt peenrasse jätta, kui seda hästi katta. Ise olen teinud ja pidas kattega paar aastat õues vastu, siis liik ununes ja läks välja. See madal õitemeri on tõenäoliselt õrn ülane (A. blanda). Seda küll pole vaja üles võtta. Mul kasvab ja külvab ise, pigem muutub umbrohuks, mida ei raatsi välja kitkuda. Õrna ülasega peab lihtalt järjekindel olema. Need sisse ostetud juurikad ongi õrnukesed. Mõelge, kus nad kasvasid - Hollandis, kus pole talve ollagi. Iseenesest peab õrn ülane meil väga hästi vastu, ainuke häda on selles sissetoodud materjalis, mis pole harjunud siin kasvama. Kui saate paar taime, mis meie talvele vastu peavad, paljundage usinalt ja teil on vastupidav õrn ülane, mida jagage kõigile tuttavatele. Sest see on jälle liik, mida võiks Eesti palju rohkem kasvatada.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.