iti: 2004-04-07 15:40:01 Kas on võimalik saada infot uute aretatud sortide kohta. Olen kuulnud küll Katrest, Kristast, kasperist jt. Aga millised nad ikkagi välja näevad ja kuidas vastu peavad? |
Aiatark: 2004-04-08 02:25:07 Sortide lühikirjeldused leiate, kui klõpsate vasakul nõuandeveerus sõnadele Kasvatus ja kujundus. Sealsete sortide arv suureneb iga päevaga. Pildid lisanduvad hiljem. |
harri: 2007-04-13 21:03:01 Sordikirjeldusi koos piltidega leiab Saare-Tõrvaaugu aiandustalu kodulehelt http://saaretalu.fie.ee, muuhulgas on seal ka iseloomustatud Katret, Kristat ja Kasperit. |
Aiatark: 2007-04-17 13:47:32 Nitshneri maasikõun |
kylli: 2017-04-05 17:31:04 Tere!
Kas keegi on kunagi kuulnud sellisest
sordist nagu Riia piim. Väidetavalt on
selline sort ühes vanas aias. Kohapeal
pole isegi ühtegi inimest, kes puu
kätte näitaks ;o) Tänud juba ette! |
Mehka: 2017-04-09 14:12:26 Kyllile...väga põnev,"Riia piimaõun" oli siis kui W-ga kirjutati ja täpsem sordikirjeldus olemas 1970vla."Eesti pomoloogia" lk.93,võta keegi veel appi, ajage kirjelduse järgi asi peeneks ja leiategi puu üles! |
kylli: 2017-04-30 20:54:46 Tänud Mehka. Eks annan märku, kui asjast
miskit asja sai. Loodetavasti on tegu
vähemasti üle keskpärase söödava õunaga
:). Poogitud puudest olen tõeliselt rahul
Leedu suhkruõunaga, väga väga hea
suveõun. Valmib u samal ajal valge
klaariga. Nitshhneri maasikõunal on ilus
nimi ja see on ka kõik, aga see on meie
pere arvamus. Päikest kõigile.
|
kylli: 2017-04-30 22:03:59 Leidsin Riia piimõuna kohta ühest
foorumist midagi,kopeerisin jutu
,,Keeduõunana parim minu silmis on siiani
üks väga vana, aga haigustele
(mitmesugused viljamädanikud) vastuvõtlik
superhapu mõisaaiasort (100 a ja
rohkemgi) Riia piimõun. Ilusad siledad
õunad ja kui need ära koorida, siis
lagunevad keetmisel täielikult. Tükk aega
kulus, et selle sordi nimi tuvastada,
mille mu vanavanaisa mõisa kärneri käest
sai.Riia piimõun on valge, umbes Valge
klaari värvi ja mõõtu ja võtab ka
mõnikord klaarid kohad sisse. Valmib
klaarist mõni nädal hiljem ja õunad on
lapergusemad ja täiesti siledad, ilma
kantideta - hea koorida. Päikesepoolsele
küljele tuleb vahel õige õrn roosakas
jume. Kui on üliküps, siis kõlbab isegi
söögiõunaks, aga muidu on täiesti puhas
ja tugev hapu, tõmbab suu krimpsu. Lisaks
moosile tegi ema selle mahlast veini.,,
...Mul hakkasid juba sellest hapujutust
hambad valutama ;) See pole see mida ma
enda aeda sooviksin. |
Neeme: 2017-05-03 06:53:50 Huvitav kas kuskil teadusasutuses ka nt
geneetiliselt tuvastatakse, kogutakse säilitatakse?
Tean et oli vist norras või taanis kus kaks härrast
kollektsioneerivad suurtes aedadaes kõike vana ja
lausa ürgseid sorte. Eeestis on FB grupp "mis
kasvab vanaema aias" kus mingil määral uuritakse
ja tuvastatakse van asju.
Mul ümbruskonnas mitmeid talukohti kus elu oli
100-150 a tagasi ja ülivanad õunapuud kõik suht
tundmatud aga huvitavad sordid. |
kylli: 2017-05-03 09:51:48 Need vanad sordid ongi ilmselt väga
vastuvõtlikud haigustele. Tõin mõned
aastad tagasi Hiiumaalt ühe pookeoksa,
täpset sordinime ei tea, ise nad seal
kutsusid teda Hiiumaa sinine. Ilusad
suured õunad, värvus sinakas punane ja
roheline. Väga hapu, täitsa söödava õuna
maitse tuli välja alles märtsis. See oks
on igal aastal suuri õunu täis, kahjuks
mädanevad nad kõik ära. Alles sügisesest
saagist sain paar õuna, mida õnnestus
kevadeni säilitada. Eelnevatel aastatel 1
õun :) seda proovisin jaanuari lõpus (
jube hapu oli) |