Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

vähk Kuldrenetil

Teema Lisatud
ally: 2005-03-28 14:21:32
Kaks kevadet tagasi sai istutada noor Liivi kuldrenett. Eelmisel kevadel ütles puudelõikaja, et sel on vähk, kusjuures mitte laiguna, vaid ringina ümber terve tüve. Üks mu eakas aiandushuviline tuttav ütles, et tema pole Liivi kuldrenetti ilma vähita näinudki, ja soovitas puu alles jätta. Samas on endal hirm teiste läheduses olevate istikute pärast: Make, Cortland, Valge klaar. Mida peaks tegema? Kahjustatud kohta, mis on ümber tüve, välja lõigata pole ilmselt võimalik.
Aiatark: 2005-03-29 21:04:12
Tüvevähile on osa sorte vastuvõtlikumad, 'Liivi kuldrenett' sealhulgas. Kui kahjustus ulatub juba üle poole tüve ümbermõõdust ja on siiani kiiresti laienenud, on puud raske päästa. Nii ulatusliku kahjustuse juures puu lihtsalt sureb teatud aja jooksul.
See jutt, nagu vähita 'L. k.' polekski, ei pea ka paika.
Tüvevähk nagu muudki haigused lööbivad rohkem ebasoodsates oludes (liigniiskus, happeline muld, kesine väetamine) kasvavatel puudel.
Loomulikult on oht, et seeneosed naaberpuudele satuvad ja vigastuste kaudu sisenevad.
Kui on tahtmine puud kuni viimase võimaluseni säilitada, soovitan järgmist võimalus: haavand tuleks kobrulistest servadest noaga puhastada, 7-8% vaskvitrioli lahusega pintseldada, kuivada lasta ning aiavahaga katta.
katsx: 2007-10-21 01:14:18
Minule ütles lõikaja kevadel, et mu mingil tuviõunal on vähk, ag et ta vist sai selle välja lõigatud. Kahjuks siiski vist mitte ja see puu praeguseks sisuliselt surnud. Tahaksin selle maha võtta ja millegagi asendada. Küsimus siis selline, et kas tõesti ei saa ma enam kunagi samasse kohta õunapuud istutada (väidetavalt jääb haigeks ka uus puu) või mingi võimalus ikka on ka.
Aiatark: 2007-10-21 13:26:50
Vana puu asemele ei soovita mitte uut sama liigi puud istutada. Isegi aastate pärast mitte, sest juured kõdunevad pikka aega. Mulla vahetamine on muidugi äärmiselt vaevanõudev, sest asendatav piirkond on suur. Noore puu jaoks tuleks ikka uus koht leida. Näiteks ploomipuu asemele võib õunapuu istutada.
katsx: 2007-10-21 18:51:25
Rohkem puu jaoks aias kahjuks kohta pole ja pean leppima olemasolevate õunapuudega, aga kas selle haige õunapuu asemele nt ploomi või pirni võib istutada?
Aiatark: 2007-10-22 12:02:31
Õunapuu asemele võib ploomipuud kindlasti panna, kuid pirnipuud igaks juhuks ei istutaks.
theodora: 2011-08-09 10:27:14
Avastasin,et ka minu kuldrenetil on tüvevähk.kratsisin kobrulise osa maha(õnneks on ainult ühest servast)ja pritsisn fungitsiidse mürgiga.Õunapuu on aga õunu täis ja kas neid nüüd süüa tohib või ei?
sygis: 2011-08-11 11:15:09
Sooviks teada, mis on pildil oleval oksal viga? Kas tegemist on vähi või muu haigusega? http://www.hot.ee/triibik/ounapuu.jpg
theodora: 2011-08-11 13:38:19
Palun vastake kui keegi teab,kas võib süüa Previcuriga pritsitud õunapuu vilju või mitte!!!
theodora: 2011-08-11 13:41:41
to sygis!See on seal pildil oks,eks.Mina olen näinud õunapuul vähki ainult tüvel.Sellest ka nimi-tüvevähk.Oksa võib lihtsalt ära lõigata.
vaatleja: 2011-08-16 11:57:51
Allyle. Mina käin igal kevadel ja ka sügisel kundedel viljapuid lõikamas ja kogemused sellised.See on õige.et vähk tekib nõrga ja põdura fooniga puudele(raske .vesine .toitainete vaene pinnas)Kui ikka puude eest on korralikult hoolt kantud on puud terved ja hagused ei kimbuta. Mõni üksik minu kundedest on oma puid pritsinud ja tüvesid valgendanud. Üldjuhul kasvavad puud aias niisama nagu öeldakse jumala armust. Juba aeda minnes näen tüvede järgi kes hooldab,kes mitte.Kui vähikolle on õunapuu külgokstes, tuleb oks lihtsalt maha saagida ja põletada, kui ta on aga tüves ja ulatuslikult on mõtakam uus puu muretsega ja talle korralik koht valmistada (parem muld ja valgus küllasem koht) siis puu kasvab . Tervitesed
theodora: 2011-08-16 13:19:54
aitähh sulle vaatleja.Mina ostsin selle puu koos majaga ja tundub,et ta ei ole kuigi vana kui vaadata puu kõrgust ja koore värvi.Aga sa ei öelnud,et kas siis võib neid õunu nüüd süüa,kui seda vähi kohta on pritsitud Previcuriga?
sygis: 2011-09-02 15:25:41
theodora, jah, see on oks. Aga millega võiks tegu olla? Ära ei tahaks lõigata, sest aiandis poogiti mul sellele oksale uus sort. Mis on muidugi üllatav.
theodora: 2011-09-02 15:41:08
Ma ka ei ole asjatundja,aga proovi siis sinnamaani maha lõigata,kust see pragunemine algab.Mingis viljapuuaia raamatus õpetatakse,et vähikoht välja lõigata ja pritsida fungitsiidse mürgiga.Kui sul on õunad juba ära korjatud,siis või ju seda julgelt teha. Mulle aga ei vasta keegi,kas lapsed võivad neid õunu süüa või ei.Pritsisin augusti alguses.
ketu111: 2011-09-02 16:25:05
Hansaplant.ee lehel on selline rubriik:küsi eksperdilt.(esilehel paremal pool, kui veidi allapoole kerid)Esita seal küsimus, vast osatakse vastata.Mina oma baklazaanide kohta küsisin sealt.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.