Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Tilli kasvatamisest

Teema Lisatud
reetpa67: 2016-09-20 19:45:53
Minul ei õnnestu kuidagi tilli kasvatamine. Külvan kevadel ja alguses kasvab taim ilusasti 13-15 cm kõrguseks. Ja siis äkki muutub kollaseks ja närbub. Nii ei saa ma kunagi sellist ilusat kõrget tilli, mida näiteks kurkide hapendamiseks vaja oleks. Mitte ei saa aru, milles asi. Suviti müüvad "mutikesed" igal pool ilusat tugevat rohelist tilli.Niisamuti turul. Kuidas nad seda kasvatavad? Kas keegi oskab nõu anda? Üks minu väga hea tuttav, maalapse juurtega nimelt, imestas minu tillikasvatamise probleemi üle nii: kes siis tilli külvab,see külib ennast ju igal aastal ise. Ja nüüd mõtlen, et äkki ongi vaja tilliseemned puistata mulda sügisel, et siis suvel korralikku saaki saada.Või vajab till arenemiseks mingit erilist mulda? Igal juhul oleksin tänulik asjatundliku nõu eest.
krooksuja: 2016-09-21 15:01:23
Mina kasvatan tilli kilekasvuhoones koos tomatitega.Sinna külvab ta ennast ise ja kevadel tärkab kui muru.Siis muidugi jätan teda kasvama kas seina ääri mööda või mõne tuti siia sinna.Tuleb ka harvendada. Till tahab hästi rammusat mulda.Veel kasvab teda mul püsilillepeenras üksikute vartena.Ka sealt saab supi jaoks võtta.Kui kilemajas on ta juba paraja kõrgusega,lõikan maha,hakin ja panen sügavkülma.Ja kurkide sissetegemiseks jagub ka sealt.Mõnedel vartel lasen seemned valmida ja külvata ning siis tuleb kevadel jälle uus "muru". Avamaalt peenrast ei ole ka õiget saanud.Ei tea, kas pole õige sort või mis.Jäävad madalaks ja lähevad kollaseks ja täid tulevad ka neile peale.Aga võite proovida kilemajas kasvatada. Minu sealsed tillid pikemad kui ma ise.Kui kile sisse tuli auk siis kasvas sealt välja, õisikud olid katusel. Püsilillepeenras kui lähevad inetuks, saab ju alati üles tõmmata.Tänavu sain karpi lõikuda juba siis kui tomateid istutasin. Meil siin öökülm alati veel juuni algul ja siis olid nad juba põlvekõrgused. Mis ette jäid, läksid karpi. Osa, mis hiljem kasvama hakanud, veel praegu rohelised, osa aga külvab juba.
reetpa67: 2016-09-22 10:21:15
Suur tänu asjaliku vastuse eest.Külvan tilli seekord ka kasvuhoonesse, usun sellesse.Külvan osa juba nüüd so sügisel. Ehk on järgmine kevad minule "tillisõbralikum"-
sinirebane: 2016-09-29 09:08:58
Mul ka imelik jama. Kui see till on külvatud maitseainete kõrgpeenrasse, siis seal ta kasvada ei taha. Igal kevadel vahetan seal mulda. Ja kuhu peenrasse ma seda mulda ka ei viiks, siis järgmisel aastal vohab seal till ja varjutab kogu lilleilu oma meetrist vartega. Täiesti käsi võtab laiutama. :)
ulle43: 2016-10-09 13:54:39
aga mina külvan küll tilliseemned maha sügisel ja kevadel kasvab ilus till peenras,
Neeme: 2016-10-10 19:34:09
millal sügisel?
ulle43: 2016-10-11 13:47:54
eelmise kuu lõpus külvasin
isalovi: 2016-10-30 17:53:13
Till kasvabki kõige paremini isekülvi korral. Lihtsalt ei tohi üliagar olla, vaid tuleb lasta paar taime areneda nõnda kaugele, et seemned valmiksid ja pudeneksid sügisel. Edaspidi tuleb lihtsalt vaadata, et aed tillist ei metsistuks, üleliigsed välja rohida või lasta veidi kasvada ja sügavkülma nt. panna vms.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.