Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

kartuli sort \"Printsess\"

Teema Lisatud
alpikas: 2016-01-26 14:54:13
Tahaksin teada, kas on hea sort kasvatamiseks? Sügisel ostsin toitukartuliks, maitsel pole viga, aga sees on kavernid, mingit pruunikat ollust ka sees ja seda kõike just suuremate mugalate puhul- kas selline asi võib olla kasvatamise, väetamise viga?
Neeme: 2016-01-31 09:34:16
Tahaks see aasta proovida mingit head varajast sorti
Huvituja: 2016-02-11 14:49:42
Ei tea kah sortidest suurt midagi.Ostsin eelmisel aastal Bauhofist varajase seemne,10kg.Jäin rahule,ilus ümmargune kartul,aga ei tohi unustada keema...Tegelikult tahtsin ise teada kartulist,mida Lõuna-Eestis kutsutakse Läti kollaseks.Mis sort see tegelikult on ja kas kusagilt seemet saada on?Ilus kollane piklik kartul ja mis kõige tähtsam-veel hiliskevadel väga maitsev ja ilus pärast keetmist.Räägitakse,et lätlaste käest saadud-toodud,seepärast ka Läti kollane,aga mis ta tegelikult on?Äkki keegi teab lähemalt!
sinirebane: 2016-02-14 14:59:37
http://www.kodu-aed.ee/index.php? nid=312&r=4&page=63& http://www.eestikartul.ee/sordid/ Kõik kartulist :D
meristeem: 2016-02-16 14:30:10
vastuseks alpikas'ele:Printsessi kasvatatakse Eestis viimased kümmekond aastat. Müüakse aastaringselt, aga tegelikult on see rohkem varasepoolne ja sügisperioodil kasutamiseks. Maitseasi, kas meeldib. See, et sees on pruunikat ollust ja ka tühimikud, võib olla kasvutingimustest ja kahtlustan, et võib olla ka uutest viirustüvedest.Varem räägiti raualaiksusest, mida põhjustas raua puudus või omastamistakistus mullas. Varajase sordi mõiste on tänapäeval muutunud,Lääne Euroopast toodud sordid ei ole väga varajased. Iseloomustuse kohaselt peetakse praegu väga varajaseks Solisti, on ka täiesti söödav.Varajastest sortidest sobivad veel Flavia, Maret, Berber, Gala. Huvitujale: Läti kollase nime all on tuntud Läti, ca 60 aastat tagasi kasutusele võetud sort Varajane kollane, orig. nimi Agrie Dzeltenie. Seda sorti on Eestis kaua kasvatatud, eriti siis kui kasutusele võeti meristeemmeetod. Sort on väga hea ahjukartuliks, pudruks, ka keedukartuliks.Praegu tootjad enam ei kasvata, sest viimasel ajal levima hakanud viirustele on väga vastuvõtlik.Kvaliteetset seemnekartulit väga raske saada. Seemet tuleks kasvatada lühikese tsükliga ja sageli uuendada. Vana ja haige seeme annab nigela saagi.
Huvituja: 2016-02-17 14:41:24
Aitäh meristeemile,asi selge!On tõesti tõbisevõitu kartul,mul teda ehk 2-3korvitäit.Eks ma sordin sealt nüüd välja kõige ilusamad mahapanekuks,päriselt ei loobu kohe,aga hea teada,et pole mõtet väga taga ajada.
Huvituja: 2016-02-17 14:53:11
Bauhofist ostetud sort oligi Solist,mul jäi teda üle ka niipalju,et sel aastal saan varajase kartuli panna juba omakasvatatud seemnest.
alpikas: 2016-02-28 08:25:40
Tänan meristeemi! oleksin küsinud teilt veelpaari kartulisordi kohta, sest paistis, et te tunnete seda teemat hästi. mulle pakuti seemneks veel kahte sorti, üks oli Empiir ja teine Antonia, ma kummastki varem midagi kuulnud.Oleksin tänulik info eest kui midagi teate.
Neeme: 2016-03-08 08:00:42
Kust neid erinevaid sorte saada?
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.