Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

hea aiakujundaja leidmine

Teema Lisatud
Virknirk: 2013-11-25 18:30:14
Kas keegi annaks nõu asjaliku ja taskukohase aiakujundaja leidmisel?
konnake: 2013-11-25 21:31:47
Loe erialakirjandust ja tee ise. Taskukohane hind on väga ebamäärane - kõik oleneb ju, mis taskus on :)
merka001: 2013-11-28 20:29:29
Aiakujundaja leiab ikka aga kas see mida tema kavandab, ka hiljem sulle omale meelepärane on,selles on küsimus.Tellisin omale kujundaja,olid olemas juba varasemalt püsikuid ja põõsaid,mida tahtsin siis seal ära kasutada, kuid see mida mulle istutusalale soovitati, ei sobinud minu ettekujutuse ja sooviga.Seega soovitan ka ise teha,konsulteeri ja kui võimalik siis muidugi võiks vaadata kujundaja oma aed üle kas tema "maitse "sobib sinu omaga,siis tee otsused kujundaja üle.2010a. tellitud töö maksis umbes 11000EEK. Aed ise 50*50 m, istutusala ise 14*19*9m-selle kohta tegi kujundaja kava ja joonise taimede ja puude põõsaste soovitusega.Mina sellega 100% rahule ei jäänud ja tegin korrektuure.
aiahoolik: 2013-12-31 04:53:26
Kuna ise ka kujundamisega ja rajamisega tegelen, oman maastikuehitaja II kutsetunnistust ütleks Merka jutu peale,et midagi oli selle kujundaja ja teie suhtega valesti. 1 Hea ja oma tööst lugupidava aiakujundaja poolt pakutakse eskiisina alati välja mitu lahendust, milline neist edasisse töösse jääb on tellija otsustada 2.Arvestatakse tellija poolt soovitud taimedega, kui seda olud võimaldavad. Päris täpselt Merka jutust ei selgu, kas kujundaja lihtsalt eiras ta soove, või põhjendas ka miks olemasolevaid taimi ei kasuta. Kellelegi liiga tegemata võin öelda oma kogemustest,et inimeste soovid on vahel ikka väga utoopilised ja kui kujundaja nõustuks alati, siis jääks ju tema süüdi, kui antud oludesse mittesobivaid taimi soovitab ja hiljem need taimed kiratsevad või saavad hukka. 3.Peaks olema aia kujundamine ju, kujundaja ja tellija koostöö. Koos asja arutades leitakse mõlemat poolt rahuldavad tulemused. 4.Olen näind ja korrastanud isegi väga hoolimatult rajatud aedu, ümber teha on alati raskem ja kordades kallim,kui kohe õieti rajada. Eriti hull oli asi buumi aastatel, kui maju ja aedu kerkis nagu seeni pärast vihma. 5.Soovitan ikkagi vähemalt nõu spetsialistiga pidada, teadmatusest tehtud vead maksavad pärast aastaid kätte! Mõnusa õueala asemel saate endale kaela murekoorma. Muidugi tasub probleemide vältimiseks alati kontrollida ka ennast aeda kujundama pakkuva inimese tausta, iga joonistamisoskust omav inimene pole veel korralik maastikuehitaja ja iga saemees arborist. Mõistlik on töö tellida kutsetunnistust omava spetsialisti käest!
AKTINIIDIA: 2014-01-01 01:56:23
Mõistan, et inimene, kes on õppinud aiakujundamist ja saanud selles ka kutsetunnistuse on spetsialist ja teab, millest räägib. Lugesin eelpostitaja kirjutist, millega paljus nõustun. Esimese asjana kindlasti, et tuleb arvestada tellija soovidega, kuid samas peab tellijale ka püüdma selgeks teha, kui tema poolt soovitud taimevalik pole kõige õigem. Sest hea tulemuse saavutamisel mängivad rolli väga paljud tegurid, nagu taimede kohavalik, ilmakaared, taimede kuiva ja niiskuse, varju ja päikese taluvus jne.jne. Mul on endal aastatetagune kogemus aiakujundajaga ja olen praegu rahul, et ei kasutanud spetsialisti, vaid tegime selle töö ära abikaasaga ise. Ei teinud küll ühe korraga, vaid paari aastaga, sest kevadine istutusaeg on lühike, meie alpiaed asub aga kallakul ja kuivas, päikese käes. Lugesime palju erialast kirjandust, materjal kivide ja mulla näol oli endal olemas, spets mulda ostsime, taimed muidugi ka ostsime. Kuigi ma olin tööd alustades üsna ebakindel, ikkagi amatöör, siis praegu, kui töö on juba ilusa üldmulje võtnud, on hea meel, et pingutasime ja saime sellega hakkama.Ja eks sai ka töö pealt raha kokku hoitud, sest ega selline ettevõtmine väga odav lõbu pole. Sellega olen aga kindlasti päri, et kui ise vaeva näha ja raamatutest õppida ei taha, telli töö õppinud inimeste käest.
agne7: 2014-01-03 04:44:37
tegelikult aiakujundajat lihtsalt ei taheta ---pole vaja!!
aiahoolik: 2014-01-04 04:23:48
Agne,ära ole nii pessimist! Tore ju kui inimesed tahavad,suudavad ja leiavad aja, et ise oma aed ära kujundada ja rajada. Ise olen ka seda tüüpi inimene,kes ei anna raha välja väga kergekäeliselt sinna, millega ise või mehe abiga hakkama saan. Lisaks veel kõigele teadmiste pagas ,mis omandatakse,kui vaevutakse endale asju selgeks tegema ja vaeva nägema! Samas võib ka spetsjalistiga koostöös aeda rajada etappide kaupa või siis küsida soovitusi ja eskiiskavandit ning rajada ise. Võimalusi on mitmeid, kõik leiavad enda jaoks sobivama. Kõigil elualadel võib leiduda inimesi,kelle nägemus kõigile ei sobi või ei meeldi. Mõelge kui igav oleks maailm,kui kõigile meeldiksid täpselt ühesugused aiad, majad ,riided ja kõik inimesed oleksid ühte nägu. Aktiniidiale ja ehk teistelegi huvitatutele teadmiseks, aiakujundaja kutsetunnistust,pole olemas! On kooli lõputunnistus. Kutsetunnistused on aedniku ja maastikuehitaja omad. Ja teave inimeste kohta,kes neid omavad on kõigil võimalik leida Kutsekoja kodulehelt. Rääkides veel oma kogemustest, palja raamatust õpitu põhjal on küll väga andekas inimene,kes koolitamata, suudab leida aias kogu terviklahenduse. Enamusel iseõppijatel terviku nägemus puudub,tehakse lapike siia ,lapike sinna, mis tervikut ei moodusta. Minu nägemus aiast ,kui tervikust muutus küll koolis käies üsna kardinaalselt, kuigi aiandusega oli ka eelnev kokkupuude olemas ja aedniku juured ulatuvad mitu põlve tagasi. Loodan,et mu jutt ei solva kellegi oskusi ja tundeid! Räägin asjadest nii nagu nad on,tahtmata kedagi halvustada.
konnake: 2014-01-05 23:46:01
Lõputunnistus näitab kindlasti, et ametit on õpitud. Aga mõned aiahuvilised oskavad ka ilma tunnistuseta ise teha, täpselt nii nagu ise soovivad ja kõige paremaks peavad. Kui istikud ja lõputunnistusega inimeste töö oleks odavam, küll siis nende teenuseid ka rohkem kasutataks.Aga seni, kuni me pole 5 rikkama riigi hulgas, peabki oma pead vaevama ja püüdma ise end harida aiakujunduses.
ViinaMuri: 2014-01-06 14:45:16
Nojah, ega oskused ja rikkus ei peaks nüüd küll vastuolus olema. Aia kujundamisel on oluline ruttu kõrghaljastus paika (kasvama!) saada, poolvarju ja varjutaimi tarvitse enne kasvatada saadagi. Aia kujundamine on aegu kestev protsess, asjalik abistaja kulub ära ikka, kui endal looduse trikid enamvähem selged pole.
oquill: 2014-01-08 11:11:09
Mina kujundasin ise ja õppisin pidevalt juurde - esiteks polnud vaba raha ja teiseks pakkus see mulle tohutut naudingut. Esimesel aastal tegin lihtsalt ilma plaanita aiaosasid korda ja istutasin taimegruppe nurkadesse, et selle umbrohuse ja prügise tühermaa kohta saaks juba öelda aed. Suve lõpuks saigi. Siis hakkasin proovima taimi, mis mu aia kehvades oludes hästi kasvavad. Esimestel aastatel oli seal palju liike, mis hullusti kiratsesid. Hakkasin joonistama võimalikke aiaplaane, ikka kümnete kaupa. Lugesin aiaraamatuid, imetlesin pilte ja lõbutsesin hullumoodi. Nüüd, viis aastat hiljem, hakkab tasapisi juba päris terviklikuna mõjuv aed kujunema, kuigi palju on veel puudusi. Selle jutu moraal on see, et ise õppides võib saada ka ilusa aia, see võtab oluliselt rohkem aega(eks pärisaednikul läheb ka mitu aastat, enne kui ta kooli läbib ja osavaks muutub), aga on mõnes mõttes nauditavam.
kajakene: 2014-01-11 15:42:00
Mulle tundub et sa ei tahagi tööd ainult viriseda. Ega tunnistus ei kujunda aeda vaid inimene. Mind sinu tunnistus ei huvita vaid konkreetselt tehtud tööd. Kui mulle sinu tehtud tööd meeldivad siis võiks koostööle mõelda.
vawa: 2014-01-16 14:21:35
agnele-see on nüüd küll mingi segane jutt...oled ikka kaine? Kardan, et selliste sõnavõttudega peletad potentsiaalsed tellijad eemale. Miks sa ei võta kajakesega ühendust, ehk leiate ühise keele ja saadki tööotsa.:)
lillehai: 2014-01-26 14:56:17
Kallis agne Mul on Sinust siiralt kahju. Võta oma ravimeid edasi ja leia mingi muu koht halamisesks,
hosta200: 2014-02-19 13:35:26
Agne,võta siis enale keegi kampa,koos on parem ja mõtteid rohkem,aga virisejaid oma aeda küll ei tahaks.Mis sa üldse õppisid seda ala ,kui tööd teha ei taha.Mina käisin ka Räpinas maastikukujundust õppimas ja seda oma tarbeks,et oskaks kuskilt alustada oma aiaga.Tuleb ennast välja pakkuda ja kui kliendile meeldib ,siis suuline reklaam inimeselt inimesele on kõige parem.
ViinaMuri: 2014-02-20 11:45:33
Kas need teema-arendused algatatud teemast mööda pole hakanud minema? Muudes foorumites peetakse algatatud teema millekski muuks kallutatamist halvaks kombeks. Kõnelemata sellest, et midagi uut pole ju enamus kirjutajaid leiutada osanud.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.