Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Huumuseussid

Teema Lisatud
MaaliMaalt: 2013-07-15 17:31:15
Kas keegi teab, kus Eestis või millisest firmast saab osta sõnnikuusse, kes toodavad ökomulda. Vanasti müüs neid Workshop.
MaaliMaalt: 2013-08-22 02:43:37
Kas keegi võiks midagi tarka soovitada peale prahti mullaks töötlevate huumuseusside,et aianurka ei peaks tekitama mitmeid jäätmehunnikuid?Kuna keegi ei tea soovitada kust neid huumuseusse Eestis saaks,siis sellest järeldan,et neid ei müüda kusagil.Mina naiivne arvan näiteks,et on pagana tore lasta neil töökatel ussikestel ökomulda toota ja nii ei tekiks aianurka koledaid igas järgus kompostihunnikuid.Jäätmeid tuleb ju igas aias neile söögiks piisavalt.Väga väärtuslik muld omast käest võtta kohe.Miks aiapidajad seda varianti ei kasuta, kas see ei õigusta end?
ViinaMuri: 2013-08-22 08:44:56
http://arileht.delfi.ee/news/uudised/vene-vihmaussid-teevad-eestimaa-mullast-kulda.d?id=51277244
MaaliMaalt: 2013-08-22 13:20:51
Aitäh,ViinaMuri.Kirjutasin neile ja loodan mingi vastuse saada,kuid ei usu,et nad neid usse aiapidajale eriti müüvad,sest kasulikum on nende töödeldud ökomulda ju müüa.Aga noh,ootan vastust ja eks siis annan teada.Ehh,pagan,ma tahan need koledad kompostihunnikud aianurgast ära saada.
ViinaMuri: 2013-08-22 13:32:40
Küll nad müüvad. Üks lugu oli mingis telekasaates, kus ka paber ära ussitati, see oli võibolla Pealtnägijas ... Võibolla eksin, netiotsinguga võid ju natuke tegeleda, ehk tuleb välja.
takjas9: 2013-08-23 11:21:54
Aasta tagasi otsisin tulemusteta. Algab jälle lehtede langemise aeg, soovin samuti väga neid ussikesi saada oma komposti hunnikutesse. Keegi soovitas kalameeste poest. Ei, need pikad on Poola ussid, pikad, eed hävitavad aias meie aedade vihmaussid. Mitte neid!
MaaliMaalt: 2013-08-23 14:05:22
Aitäh ViinaMurile ja takjas9 osavõtliku suhtumise ja vastuste eest!Vat,mina mõtlesin kah nende kalameestepoest ussikeste peale.Ja juba pidingi uurima minema.Samas,aastaid tagasi kuulsin,et proffidest kalamehed kasutavad mingeid imelikke ussikesi ja kalad lollikesed on hullukesed just nende ussikeste järele.Noh,kalandusest ei arva ma iseenesest midagi muud kui et istub ühel pool lollike ja teisel pool ussike ja vahel õnnestub lollikesel ussike kalakest peibutama panna.Ja et need olid mingid pisikesed punased ussikesed ja kalamehed kasvatasid neid kah oma aianurga kompostihunnikutes ning käskisid mammidel kompostihunnikutest heaga eemale hoida.Jeekim,hea,et ma neid nüüd ostma ei läinud.Ups,oma aia vihmaussidest ma ikka ilma ei tahaks jääda.Aga huvitav on veel see,et kui need kompostiussid ükskord aiamaa mulda lasta,et kas nad siis söövad kõik maa taimedest lagedaks.Mõte teeb natuke muret küll,sest need ussid ju söövad kõike-plastmassi vist siiski mitte.No igatahes tänaseks ma veel oma eile kirjutatud kirjale vastust pole saanud ja miskipärast on selline karvane tunne,et seda vastust ei tulegi.Eks nad kardavad vist,et hakkan kullas püherdama. :) Aga võta näpust,MaaliMaalt tahab vaid pisut laisk olla ja aianurga lagedaks saada aiajäätmetest.Nuumaks nende jäätmetega vihmausse ja nende vabrik toodaks tasuks mulle siis mulda,mida saan taaskasutusse panna.Jee,ökovärk!Aga,ohkan...peab vist ise Ameerikasse sõitma neid usse ostma.
takjas9: 2013-08-24 11:32:56
Oi, Maali, kui need olid pisikesed ja punased, siis just neid me vajamegi. Poola ussid on meie vihmaussidest suuremad ja heledamad ja pea meenutab mao peakuju.
kassus: 2013-08-26 06:59:20
Ei sellelt firmalt pole küll mingit vastust loota - nimele annab otsing ainult inkassode ja võlglasteteateid, lisaks Ametlike teadete kuri korraldus puuduvate dokumentide esitamiseks. Minu meelest tutvustati juba aastaid tagasi samasugust vihmaussifarmi kusagil Ida-Viru pool, mida pidas mingi väljamaalane (rootslane?). Veel mingi vermikomposti tegev firma on Seenest OÜ (vermikompost.ee).
MaaliMaalt: 2013-08-29 12:49:19
Njah,nagu arvata oli - ei taha nad minust kuuldagi ja minu soovist kulda/mulda tootvaid vihmausse osta veel vähem.Mis teha,ongi nii nagu kusagil alguses kirjutasin,MaaliMaalt peab ise huumuseussidele Ameerikasse järele sõitma.Aga see on vaesele Maalile ülejõukäiv ning kuulukse ka,et kusagil Lätimaal pidada neidsamu usse olema.Ehk on lätlased vähem kadedad ja müüvad vaesele naabrile mõne ussikese.Lähen uurin sealt.Annan teada,kui juba toodetav kuld/muld pihku jookseb.:) Noh,praegu olen kullaotsija,siis kullakaevur.Vat nii! :)
MaaliMaalt: 2014-06-30 14:52:13
Nonii, MaaliMaalt jälle platsis! Aga seekord on mul uudist kah. :) Võttis aega mis võttis - huumuseussid me endale saime :). Noh, õnneks ei pidanud me siiski Ameerikasse lendama, isegi Poolasse mitte. Eestis elab üks vene lendurist mees, kes kannab hellitlevat hüüdnime "vihmaussiisa" ja tema on need ussid siis omal ajal Poolast Eestisse asustanud ja nüüd ta siis kasvatab sõnnikuusse ja huumuseusse. Isegi patent on ussikasvatuse peale võetud. Ta elab Läänemaal. :) Noh, me siis taaduga kimasime motikaga ussiissi juurde. Tegime hästi paid näod pähe ja olime kodus ka palju internetilehekülgi ökousside kasvatusest läbi töötanud, et mitte väga rumalad kohtumisel olla. Noh, igaks juhuks, ega siis lapsendamine kah meie maal ju lihtsalt ei käi, enne pidime tükk tööd endaga tegema ja head nägu ka, et sobivaks kandidaadiks osutuda. Me vana nõukaaegse koolitusega, enne minekut isegi saapaninad lükkasime läikima, motikast rääkimata ja kuldhambad kah said üle poleeritud, et ikka pisidetailidki soosiks meie tähtede seisu ja et me ikka ussimammaks-taaduks sobiksime. Jee, esimesest silmapilgust oli selge, et me sobime küll huumuseussidele ja ära tõimegi nad. Kogu kasvatus iseenesest osutus palju lihtsamaks, sest ei vaja need ussikesed mingit kastisüsteemi ega erilisi teadmisi. Tuleb vaid puistata ussikesed oma kodusesse prügihunnikusse ja hunnik siis kolmeks aastaks ära unustada. Siis, parem külg ees, hiilides, kolmandal kevadel aianurka kompostihunnikut piiluma minnes, on kaks võimalust - kas ussid on elus ja tervise juures või on talvekülm nad ära võtnud. Selleks ajaks on nad kogu koduse looduslikust materjalist prügi "kullaks kedranud" ehk siis maakeeli öeldes - ilusaks sõmeraks healõhnaliseks mullaks töödelnud. Nii, nüüd MaaliMaalt ees ja taadu seelikusabast kinni hoides taga - nii me siis köögiaknast igal hommikul oma kullahunnikut aianurgas vargsi eemalt piilume. Ja loodame, et kolm aastat meid ennast ikka tervis alt ei veaks ning et meie silmad selle päeva ära näeksid, kui "lindilõikamiseks läheb". Noh, ökomullahunnik aianurgas tuleb siis pidulikult "avada", seda aeda puistata ja parematele naabritele muidugi kah mõni labidatäis prooviks anda. Egast me siis kadedad pole. Ja siis, ja siis, siis hakkavad meie aia taimed kasvama nagu sekvoiad. See usside töödeldud muld pidada eriti väge täis olema ja taimed erilise vungiga kasvama panema. Noh, kui asjad sealmaal on, eks siis paneme me taaduga reklaami Tallinna televisiooni. ;) Sa mõtle ise, nii vinge on siis pärast figureerida klantspiltidel - "ökomutt MaaliMaalt ja ökotaat Johannes"! Täpselt nigust need teisedki meie Eesti "kuumad" tegelased: "Farmi Gabriel" ja "Vändra Ave". Kuulmiseni siis! :)
AnNeljas: 2014-06-30 21:18:18
Kui nondega läheb kolm ja nondeta poolteist-kaks (oma vanade kõduõgilaste, vihmausside ja hooghännalistega), ei saa aru, mis mõttega importida. Peale selle, et nalja kui palju.
MaaliMaalt: 2014-06-30 22:39:42
Mhh, mhh, vat selle kohta oli sihuke jutt, et keegi, kes kah kompostiusse endale ostis, puistas need hunnikusse ja unustas oma kompostihunniku kolmeks aastaks. Ükskord tuli poeg külla ja avastas, et mis imelik sõre muld seal aianurgas küll on. Tavaline kompostihunnik vajub ilma teda kaevamata-kastmata kõvaks ja kasvatab nõgesed ja maltsad peale, kuid see muld oli must ja sõmerjas ja tal oli hea lõhn. Noh, ja ma ikkagi tahan oma aianurgas seda värki ka võrrelda. Ja kui see muld ikka nii kerge ja sõmerjas on...nooh, kui elupäevi jagub huumuseussidele ja meile taaduga, siis annan sulle AnNeljas teada, kas on vahe ja kas on mõtet kogu lool. Igastahes seda huumuseusside toodetud ökomulda juba ju müüakse kauplustes. Nõnna. Me taaduga müüma seda mulda ega usse ei hakka, meil on tagasihoidlikum soov, lihtsalt enda järel vähem prahti maha jätta ja prahi taaskasutus ehk siis mulla uuesti kasutuselevõtt on ju parim lahendus. Ja aianurga saab kompostihunnikuvabaks ning saame seal siis sekvoiamõõtu Suislepa all vanaduses teineteisele silma vaadata ja käest kinni hoida ning "Musta Notsu" kaarte mängida. Mis saab kellelgi selle vastu midagi olla? Nalja pole ses kõiges muidugi midagi, täitsa tõsiseltvõetav värk. Kahju, et need ussikesed kilekotte ja plasttaarat ei taha järada. Aga, kui sa AnNeljas sellised ussid maale sisse tood, vat siis see juba oleks midagi. Nooh, edu sulle! :) Ohh, unustasin...taadu jumala hulluks ussipapaks hakanud, kõik ajalehed ja kartulikoored ja hommikune kohvipaks - kõik tahab ussilastele ära viia. Mul on tunne, et ta näeb neid ussikesi öösel juba unes kah, no nii sisse võetud neist kohe. Ehh.
AnNeljas: 2014-07-01 08:19:18
Aitäh, mida juttu, ei kao see hunnik kuhugi, elavadki ju selles. Täpselt samamoodi kasvab peale ja kahaneb eest. 3 aastat läheb niisamagi, palju rutemgi, kui just tammelehti massiliselt pole. Pole veel kõvaks vajunud kuhja näinud, kui mõne korragi segama vaevuda, ja kodukeemiaga keegi ära ei solgi. Püsib temperatuur õige ja töötab nii kuhjana kui kastides.
AnNeljas: 2014-07-02 09:07:30
Kuna küsiti, kust saab, siis minu asi polnuks kirjutada, mis mõttega otsida. Kui siia tsensuuri satub, palun minu jutud kustutada. Aitäh.
MaaliMaalt: 2014-07-02 13:57:05
Ei karda MaaliMaalt mingit tsensuuri ja kirjutab asjadest nagu nad on. Kui kirjutas, et tahame ussikesi osta, siis ka ostsime. Nüüd sai kirjutada, et ootame ja piilume huumuseussikeste tööpõldu, siis nii ka teeme - tahaksime ikka tõega kogeda, kui sõmer see ökomuld siis saab olema ja kui kiiresti see hunnik läbi töötletakse, siis nii ka on. Ja kui MaaliMaalt kirjutas, et anname oma kogemuse edasi kolme aasta pärast, siis mõtles ta ikka seda, et siis annab oma kogemuse edasi, kui ussikeste töö tehtud ja "kuld" käes. Mis hunnikute kõvadusse puutub, siis AnNeljas on siiski eksinud, sest on olukordi, kus on kompostihunnik kõva kui kivi ja need on Aadama-Eeva aegadest pärit ja jumalteabmida täis, millest MaaliMaalt pole praeguse aiaomanikuna aimugi. :) Aga ikkagi on põnev teada saada, kas huumuseussid peaksid reklaamitud saama, sest teevad nii head tööd. Aga MaaliMaalt ei saa ju siin reklaami teha, selle kustutab administraatir ju kohe ära. Seepärast ootab MaaliMaalt tõsiselthuvitatute kirju e-mailile: maali.maalt.007(ät)mail.ee ja seal ta teeb reklaami asutusele, kes neid ussikesi müüb.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.