Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Suure lume mure.

Teema Lisatud
Babette: 2011-04-11 14:16:44
Mu kahe kevade mure on see, et lehpõõsad on lume alt vabanedes purud. Hargnemiskohtades harud kahte lehte ja nii tugevasti, et pea pool põõsast peab ära lõikama, kinni siduda ei anna. Ka sulav lumi veab oksad alla ja kisub nad tüve küljest lahti. Eriti õnnetu olen oma talveõrnade taimede pärast. Mida teha nendega sügisel, kuidas kaitsta?
Betula: 2011-04-11 20:31:10
Lehtpõõsad enamuses annavad kännuvõsu ja seega saab põõsad kasvõi maani maha lõigata ja seega ka noorenduslõikuse läbi viia. Okaspuudega on asi hullem. Kahjuks oleme looduse vastu jõuetud ja saame vaid õpetlikke järeldusi teha. Ja midagi siin maa peal pole igavene-taimed võivad hukkuda ka liigsest sissepakkimisest või näriliste hammaste töö tulemusena ja haigute läbi. Tuleb lihtsalt eluga edasi minna ja muid huvitavaid taimi kasvatama- katsetama asuda. Ka minul hukkusid kollekstsioonis selle talve läbi mõnedki ainulaadsed seemikud rääkimata lume poolt katkirebitud ja hiirte näritud okstest. Aga neid talveõrnu taimi teadlikult või ebateadlikult soetades saamegi uusi õppetunde, mida tasuks muidugi ka teistele teavitada.Selles osas paljudel puukoolidel muidugi on suu kinni kui nad neid lahkelt müüvad.
KollaneTulp: 2011-04-11 22:33:30
oleneb, kui suures su põõsad on. olen mitmel pool näinud põõsastele kaitseks pandud koerakuuditaolisi asju:-) saab näiteks vana eterniidi ära kasutada, kahele poole põõsast püsti ja ülevalt kokku. tekib selline katusealune põõsale. väga ilusti kaitseb suure lume eest. täna nägin ka sellist varianti, et oli väike okaspuu või põõsas mingi riidega sisse mässitud nii, et oksad olid tüvele lähemal ja tipust oli riie kinni. arvan, et kaitseloor oli see. tekkis puukookon.
cirrus: 2011-04-12 08:19:20
võimalus on veel asetada põõsa alla mõni ümar puupakk, kuhu oksa saab toetada, aga sidumine sügisel on samuti hea. Selle kevade paratamatus hakkab välja sulama, jah, pilt on tõesti kurb. Väiksemaid oksi annab kokku siduda ja üldiselt nad ka kokku kasvavad, aga muidu tuleb teha tagasilõikus nagu eelpool kirjeldatud.
yll: 2011-04-12 11:56:24
alla sadanud lumest tulnud kahjustustega suudaks ma leppida, aga arulageda sahajuhi tekitautd kahju 1,5-2,5m kuuskedele on korvamatu, puud lükati täiesti kaldu ja oksad katki.
Babette: 2011-04-12 12:48:29
Aitähh murest osavõtjaile! On sellestki abi, kui kellelegi kurta saab, kes mõistab. Okaspuude-põõsastega tulen toime, need seon varatalvel kokku, aga lehtpuupõõsastega on tõesti jama. Mul neid palju, osa erilised meie kliimas - jaapani vaher, abeelialehik, - ei oska neid kuidagi siduda. Võib olla tõesti puupakud okste alla, katuseid lausa ei tahaks ehitama hakata. Kahju on ka maranatest - need on ka katki. Suhteliselt hea lumetaluvusega on berberised ja kikkapuud, hortensiad ja hollandi jalakad aga vastupidi!
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.