Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

mooruspuu

Teema Lisatud
konnake: 2010-12-10 20:30:56
Kas kellelgi on kogemusi mooruspuu kasvatamisega? Loodan, et kellelgi on elektrit ja aega vastamiseks ( vahelduseks lume kühveldamisele!)
Babette: 2010-12-13 08:38:15
Oleks huvitav teada, kui kellelgi on kogemusi mooruspuu kasvatamisel. Olen teda tahtnud endale, eriti punast, aga pelgan ta vähest talvekindlust.
Betula: 2010-12-13 14:20:53
Teooria järgi peaks punane isegi valgest külmakindlam olema. Aga kust teda hankida? Paljusid just kindlamaid liike pole kuskilt ilma tutvusteta saada-vahel ei aita ka tutvused enam! Valge mooruspuu sain Järvseljalt 2007 aastal. See on ikka selline viimase lootuse koht-pika ootamise ja lootmise peale sealt ikka saab neid kõige huvitavamaid taksoneid-ja hind ka vastuvõetav.Liiga kallilt ei julge riski peale ka kohe välja minna! Nii, et tuleb vaid väga-väga soovida ja oodata! Eelmise talve elasid mul valgel mooruspuul isegi okste tipud kaotusteta üle. Need olid vaid lume alt väljas.Taim praeguseks küll vaid ca1m kõrgune põõsasjas. Kõrvalkasvav hobukastani sort'Laciniata' sai külmast küll kannatada-õnneks mõned pungad siiski jäid alles ja kosus suve jooksul. Sel suvel oli rohkelt sooja ja päikest, kindlasti puitusid oksad puittaimedel paremini. Nüüd peab vaid hoolas olema, et hiired sula maaga lume all hoogu ei läheks. Kunagi ei julge kindla peale välja minna... kui ei võta külm, siis võib muid hädasid kaela tulla. Seepärast aiandus ongi huvitav ja hariv hobi. Miski siin ei kordu-ikka uued katsumused!
Peeter: 2010-12-13 20:14:13
Kuuldavasti (linki ei suuda enam leida) kuuluvad mooruspuud nende taimede hulka, millede külmakindlus kloonist/seemnete päritolust kõvasti ära ripub - vähemalt pluss/miinus ühe USDA tsooni jagu. Teoreetilislt peaksid küll kõik vähemalt 5. tsooni taimed olema, tegelikult aga näib siinmail saadaolev M. nigra väga külmaõrn olevat (mul kaks taime korraliku talvekatte all järgemööda hukka saanud), valge ajab ennast tihedaks põõsaks ega karda midagi, punast olen hulk aastaid tagajärjetult otsinud - pole teist ka Poola puukoolide netilehekülgedelt leida. Ja veel - mooruspuud armastavat päikest ja kuiva, selle kinnituseks näib minu M. alba ennast peaaegu palja kuiva liiva sees suurepäraselt tundvat.
Babette: 2010-12-14 11:19:50
OK, tänan info eest. Tuleb siis ikkagi valge moorus endale muretseda, ega sealt marju ju niikuinii oodata ei ole.
konnake: 2010-12-15 21:52:57
Aitäh vastajatele, järjest huvitavamaks läheb!
sinirebane: 2015-09-20 14:46:50
Sellel aastal on ühel tuttaval Lõuna-Eestis mustal mooruspuul marjad! Mitte nii suured, kui Musta mere äärsetel, aga täitsa valmis.
ViinaMuri: 2015-09-22 16:10:35
Ärgu siis unustagu neist seemnetest külvi teha! Või delegeerigu see amet edasi.
merisiga: 2015-10-15 10:29:53
Minul, Järvamaal, kannab valge mooruspuu teist aastat. Taimed on ostetud Lätist. Tahavad aias hekiga piirnevat soojamat nurgakest.Kui marjad hakkavad valmima, tuleb puu alla laotada katteloor või mõni muu kangas, valmis marjad kipuvad kohe alla sadama. Saab paremini kätte. Muld on nats liivane, väikese savilisandiga. Kasvavad ikka puuks, muidugi, kui algusest peale seda puhmikut kujundada. Praegu on 3 meetri kõrgune
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.