Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

haigus noorel ploomipuul

Teema Lisatud
aiasober7: 2010-10-10 16:20:09
Kes oskaks öelda, mis on minu ploomipuul viga. nimelt sai see puu istutatud möödunud kevadel. Aga nuüüd juba septembri algul tulid kõik lehed küljest ära ja puu on raagus. Samas teised 2 noort ploomipuud on lehtes. Kas võib tegu olla mingi haigusega?
Aiatark: 2010-10-11 10:22:39
Esimese hooga on raske öelda, milles tegelik põhjus peitub. Kas lehtede värvus enne varisemist muutus, kas lehed olid terved või augulised? Kas puu tüvel või okstel on mingeid silmaga märgatavaid nähtusid (koore lõhenemine, värvuse muutus jms)?
aiasober7: 2010-10-11 12:42:19
Ei märka midagi erilist, lihtsalt lehed hakkasid nagu juba augusti lõpus närbuma. Samas aga kasvab selle lähedal, umbes 2,5 meetrit kaugemal üks vana ploomipuu, mille tüvel kasvavad puuseened ning selle tüvel on ühes kohas ka suur must pragu sees. Mõtlesin selle vana puu nüüd sügisel välja juurida. Kas võib olla miskit nakkuslikku ja mida pean selle noore puuga tegema?
Aiatark: 2010-10-12 12:09:07
Puude olukorda nägemata ei oska ammendavat vastust anda. Puuseened hakkavad kasvama surnud puiduosal, nii on ka tõenäoliselt kõnealusel vanal ploomipuul. Selle puu mahavõtmine on õige mõte. Noore puu lehtede närbumise põhjus peitub arvatavasti tüves või juurestikus.
aiasober7: 2010-10-13 11:50:10
Tahan veel lisada, et selle noore puu istutasin umbes 50cm kaugusele kohast, kus enne kasvas üks vana ja kuivanud puu. Kas äkki aitaks, kui kevadel kaevan noore puu üles ja istutan mujale?
Aiatark: 2010-10-14 10:45:00
Vaat nii, nüüd hakkavadki selguma põhjused, miks puu lehed enneaegselt maha viskas. Siit saab järjekordse tõestuse vanale põhitõele: ära istuta noort samast liigist puud vana puu võraulatuse piirkonda. Kui noor puu asub vanast tüvest vaid poole meetri kaugusel, siis on ta loomulikult vanade surnud juurte lagusaaduste mõju all ega taha edeneda. Kui noor puu on alles paar aastat tagasi halba kohta istutatud, oleks mõistlik ta uude kohta siirdada. Lisaks mõtlesin pakkuda ka veesoonte võimalikku mõju. Olen nende uurimisega mitu aastat tegelenud ja pean taimede asetust soonte suhtes väga oluliseks. (Uue) istutuskoha valikul soovitan veesoonte asetust enne kontrollida ja neid (eriti ristikohti) istutamiseks vältida.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.