Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Soovitage igihaljast taime keldri peale!

Teema Lisatud
r6ps: 2010-08-06 18:54:12
Tere,plaan on teha maakivikeldri(mulla,liivaga kaetud) pealne ilusaks. Kelder on lõõmava päikese käes ja muld on seal väga kuiv.Antud hetkel kasvavad seal ainult raudnõgesed.Soov oleks saada selline armas ümar küngas mida ei peaks niitma ega eriti palju hooldama.Mõtlesin,et metspipar oleks ilus seal aga see ei peaks sellele kuivusele vastu ja samas ka nõmmliivatee kõrbeks seal koledaks laiguliseks.Soovitage sellist madalat ilusat igihaljast taime mis laiuks üle terve keldri.Roomavaid okas-ja lehtpuid ei taha !
Helianthus: 2010-08-06 19:38:09
Üks ilus taim on näiteks liibuv tuhkpuu, kõrgus kuni 50 cm, laius 1 meeter, kui neid palju on, siis saab kindlasti keldripealse täis (ei tea, kui palju mulda seal keldripealsel on, juured võivad pikad olla), kuna on põuakindel ja saastekindel ning leplik mulla viljakuse suhtes, õitseb juunis, kasvukuju madal roomav põõsas. Tal on ovaalsed pooligihaljad rohelised lehed, sügisvärvus punane. Õied valged, viljad oranžikas punased. Sobib hästi kasutamiseks pinnakatjana ning kiviktaimlates. Tahab päikselist või poolvarjulist kasvukohta. Info on leitud Hansaplantist.
mammutriinu: 2010-08-06 20:34:24
Minul on sel aastal kõrvetava päikese käes ja kuiva liiva sees vapralt vastu pidanud nurmnelk jt nelgilised ning kukeharjad. Mõned kivid ümber, et juurtel oleks kuhugi varju pugeda, ja tundub, et nad naudivad seda suve...
Betula: 2010-08-07 15:13:27
Kõige "prostam" lahendus oleks harilik kukehari, keda pole vaja isegi istutada vaid piisab ka varretükikeste pudistamisest kasvupinnasele ja ta saab selgi juhul ise juured alla aetud. Õitsemise ajal on kogu ala päikeseliselt kollane ja ülejäänud aja katab rohelise vaibana. Vaid peale ohtrat õitsemist oleks mõtekas pruunistunud mass kokku koguda, siis varsti rohetab seal jälle.Üks lilleline ja kuivas-päikeselises kohas hea vastupidaja on ka karpaadi kellukas. Tal on ka valgeõieline teisend. Kui koos teiste taimedega kasvades muutuvad tema seemikud lausa nuhtluseks, siis lausistutuse korral pole see probleemiks. Vaid äraõitsenud õisi tagasi lõigates saab õitsemist pikendada, muidu kulub seemnete valmimiseks tal liialt energiat ja kordusõitsemine on nigel. Koos kividega saab ju sinna huvitava alpiaiagi rajada, siis on võimalik erineva ajal õitsejatest padjandeid istutada. Kevadel õitsevad sibullilled? Gruppidena panna tsillat, lumikellukest,võrkiirist,krookust jt. madalaid sibulilli. Neid saab edukalt kasvatada ka koos har. kukeharjaga. Varakevadel tunneme just esimestest õitsejatest erilist rõõmu.
Betula: 2010-08-08 14:19:16
Aga seal võib teil tulla tegu raudnõgesest lahtisaamisega. Kuna raudnõges on üheaastane taim, siis mullas on seal kindlasti tubli kogus tema seemneid, kes pidevalt veel mitmetel aastatel sealt tärkama hakkavad. Ja selle tegelase väljarohimine pole ka kuigi lõbus tegevus.Aga sellisele kuivale alale saab edukalt ka madalate tulbiliikide gruppe istutada, kes siis peale neid väga varajasi sibullilli õitsevad. Kuivas mullas pole neid vaja kuigi tihti suveks mullast välja võtta. Vaid pesade liiga tihedaks muutudes kui õitsemine selle arvel juba kannatab, tuleb neid laiemale istutada.Soovitaks uurida ka Aarne Kähri raamatut Pinnakattetaimed.
r6ps: 2010-08-11 14:51:20
Tänan teid vastamise eest!
r6ps: 2012-06-02 22:33:01
Istutasin keldrikünkale erinevaid sorte liivateid ja ise on ennast sinna külvanud ka kukeharjad.Veel on küll rohkem liivast pinnast, kui taimi aga näeb juba päris kena välja.Liivateedele päike täitsa meeldib ja pole ühtegi taime kahjustanud.Suure külmaga said mõned taimed veidi liiga aga täitsa välja ei surnud ükski.Tundub, et sidrun-liivatee on pisut külmakartlik.
leeder5: 2013-09-10 02:01:19
Julgeksin soovitada väikest või suureõielist igialja.On madal,ei vaja rammusat mulda,paljuneb roomates vägagi kiiresti ja ega umbrohigi sealt eriti läbi roni.
merka: 2013-09-13 21:57:25
Tuttaval on mägimänd ja see on seal ikka päris vahva.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.