Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Kuidas hoida tulbisibulaid üle talve

Teema Lisatud
Annika82: 2007-11-18 11:13:36
Sain eile !?! kingituseks mõned pakid tulbisibulaid - maha neid panna ju enam ei saa :-( Kuidas hoida kevadeni ja millal maha panna? Ja kas neist üldse saab siis asja? Või ajatada potis naistepäevaks õitsema - kuidas see käiks?
Alma: 2007-11-18 13:10:57
Mina istutasin sellised hilised katsetused pottidesse ja hoidsin neid külmkasvuhoones sügiseste külvikarpide kõrval.Katsin potid pealt traatvõrguga(hiirte kiuste)ja peale kuhja kuivanud lehti.Kevadel õitsesid kõik,oleksin pidanud nad hõredamalt pottidesse paigutama,sest välja ei läinud ükski.Vaatamata sellele,et katse-istutus toimus detsembri algul:).Ajatamiseks tuleb tulbisibulatele ikkagi teatav külmaperiood võimaldada.
konnake: 2007-11-18 21:21:06
Ma arvan küll, et saate nad veel maha panna, maa pole ju veel külmunud!
Plica: 2007-11-19 15:25:11
Nii kaua kui maa veel pehme, saab ja võib need tulbi sibulad maha panna. Muidu kevadeks on nad Sul väga nirud. Kaunist!
Betula: 2007-11-20 07:55:50
Aga istuta sibulad veidi sügavamale kui 3 sibula kõrgus (juhul kui pole raske savine maa) ja multsi pealt tublisti, et maa ei külmuks nii ruttu. Sügavamal on maa soojem, tulbi optimaalne idanemistemperatuur oleks +9 kraadi.
aed2009: 2009-12-22 08:53:37
Mulle toodi neil päevil Hollandist mitu pakki tulbisibulaid, millel osadel juba väike roheline varreke väljas.Tänavu on jõuluajal väljas tugevad miinuskraadid ja maapind külmunud- seega enam neid mulda ei pista. Mis teha? Kas oodata kevadeni või istutada sibulad potti. Kui oodata kevadeni, siis mis nendega vahepeal juhtuda võib ja kuidas neid hooldada? Kui istutada potti, siis hakkavad nad ju vartsi õitsema ja siis ei õitse nad enam kevadel? On kellelgi kogemusi?
aed2009: 2009-12-22 16:22:38
Otsisin siin ka teisi samateemalisi arutelusid ja kuskilt ei saa vastust - kas panna praegu potti või oodata kevadet või püüda näiteks praegu - 10 kraadiga kaevata maha:) leidsin ühe kirja, kus keegi Maie ütleb: Maie: 2006-03-07 10:43:00 Tulbisibulate mahapaneku kohta olen lugenud näiteks, et keegi tulbifanaatikutest ootab just külma ja lume ära, siis ajab lume ära ning paneb sibulad mulda!!! Pidavat kõige ilusamad õied olema!!
yll: 2009-12-22 16:45:42
Mul on eelmisest aastast sarnane kogemus. Istutasin sibulad lillekastidesse ja tõstsin keldrisse. Minu viga oli see, et jätsin kastid liiga kauaks keldrisse, ninad olid juba päris pikalt mullast välja pistetud. Nende harjutamine välistemperatuuriga võttis tänu sellele rohkem aega, aga õieilu korvas kogu mu vaeva.
Sulev: 2009-12-22 23:05:52
Mina olen püüdnud kõik hilissügisel või isegi talve algul saadud külmakindlad sibullilled kohe aeda istutada. Seal on nad kõige kaitstumad. Olen isegi kangiga maad raiunud, kui see on ülakihis külmunud olnud. Pärast istutamist olen mullale lume (selle puudumisel multši või kuuseoksi) peale kuhjanud. Sibulad juurduvad talvel ära küll, sest talved pole enam need, mis vanasti. Taimed on enam-vähem normaalselt õitsenud ka. Kui potti või kasti istutada, siis on jantimist palju ja kuskil kipub ikka midagi viltu minema. Tulemusena tahaksin ma ikkagi peenralilli, mitte potililli saada.
aed2009: 2009-12-23 10:27:35
tänan aitamast. kuna mul sibulaid jätkub, siis korraldan eksperimendi- ühed kaevan maha,kui suudan kangi leida :) ja osad panen potti ja keldrisse - näis mis tuleb. eks annan kevadel teada. kaunist jõulu kõigile
Huvituja: 2010-01-26 10:16:39
Olen samas jamas,Hollandist saadud kingitus hilissügisel.Vaatasin nüüd neid õnnetuid sibulaid,mõni tundub olevat omadega täitsa läbi,aga mis saab neist,mis veel alles?Rohekad idud on küljes.Asuvad praegu külmas sahvris,aga miinuskraade seal ei ole.Aga tulbid peaksid ju läbima miinuskraadid?Kuidas siis toimida?Möödunud kevadel leidsin oma suureks ehmatuseks koridori riiulist tulbisibulad,suured rohelised sangad juba küljes,olin nad unustanud!Aga maa oli veel külmunud,olin täitsa õnnetu,kui nad lõpuks mulda said.Põdesid täiega,eks sel kevadel näis mis neist alles jäi.Kuidas oleks siiski kõige õigem toimida nende sahvris olevate sibulatega?Mis iganes kevadel õisema läheb,see on nagu imelaps!
aed2009: 2011-01-30 18:43:54
Lubasin kirjutada oma eksperimendist mis aastal 2009 jõulude ajal korraldasin.Võtsin paar pikka rõdulillekasti, täitsin need poe lillemullaga ja pistsin osad sibulad kastidesse.Kuna väljas olid juba kõrged hanged, siis raiusin kangiga kasvuhoone mulda paraja augu ja mahutasid lillekastid auku.Kastid katsin paksu lumega ja nii seisid nad kevadeni. Veel jäi sibulaid üle. Nende jaoks raiusin kasvuhoonesse ka augu ja panin sibulad auku,katsin mullaga ja pealt ka lumavaibaga.Kastidesse istutatud sibulad hakkasid kõik kevadel õitsema aga maasse pandud sibulatest mõni üksik. Ei tea kas ledis mõni hiir need või ei saanud neist enam asja. Muidugi õitsesid kasvuhoone tulbid enne ära kui peenratulbid.Välja istutasin need alles sügisel, näis mis sel kevadel välja tuleb:)
Diane: 2016-04-13 13:02:30
Tere, kas siin keegi vastab ka? Ma loodan küll..olen oma tulbisibulatega kimpsu, sain nädalake tagasi imelilusaid sibulaid, enamikel rohelised pealsed küljes, kohe siuksed 5 cm. Mida teha? Kas peitu ja keldrisse või panen maha?? :O
Neeme: 2016-04-14 07:56:06
Tere mul oli sama lugu, toodi vist kunagi maikuus hollandi tulbifestvalilt kingituseks põnevad sibulad ja sai need ka kohe maha pandud (ikkagi kevad ju) kud kahjuks kasvatasid nad mitu aastat vaid kiduraid lehekesi. See aasta sai kõik sibulad peale õitsemist üles võetud ja sügisel uuesti maha, võimalik et nüüd tuleb midagi aga nad lootusetult teistega segamini. Ei teagi mis õigem oleks, võibolla siis pimedasse kappi panna oktoobrit ootama
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.