Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

rooshibisk (toakask)

Teema Lisatud
K.: 2004-10-16 23:52:20
Toakask. Mul kasvavad kaks 2002. aasta kevadel emapuu küljest lõigatud toakase võrset. Üks on juba ca 60 cm kõrgune, teine, mille latv oli algselt lõigatud madalam ning kahe ilusa põhioksaga. Mõlemad ajavad juba väikseid lisaoksi. Mul ei ole kahjuks aimu, mida edasi teha. Millal olemasolev latv või peakasvu otsad kärpida ja kas üldse. Üks annab nõu kärpida, teime jälle mitte. Palun asjakohast nõu või viidet, kust oma kasekasvatuseks juhtnööre võin leida. Ette tänulik olles. K.
diana: 2004-10-19 16:01:37
Ilmselt on tegemist rooshibiskiga. Ikka tuleb teda kärpida--nagu isegi märkasite, kärbitud taime võra kujuneb ilusamaks. Sobivad ajad võiks olla kevadel ja augustis.
urmz: 2004-11-25 11:33:37
Mind huvitab selline asi: kui ma tahan endale tuppa hibiski panna kasvama, kas on oluline, millisest oksast ma võtan selle osa, mida vees hoida alguses või pole? Kui kaua see aega võtab, et ta juured alla saab? Oleks tänulik, kui keegi annaks mulle nõu.
lull: 2005-03-22 17:01:25
Mure selline, et toakasel keerduvad lehed allapoole, mis on viga?
Aiatark: 2005-04-03 22:19:21
Kas toa õhutemperatuur ja mulla niiskusolud on ikka normis?
PRIIT: 2005-05-09 00:10:30
Varem raskepoolse aiamullaga peetud ja aastaid mõõdukalt õitsenud rooshibisk sai 2003 aastal augustis (peale õitsemist) kergesse poemulda (firma ASB-Greenword, hibiskile lubatud) ümber istutatud. 2004 aastal õitses väga rikkalikult märtsist oktoobrini. 2005 aastal on õiepungad jaanuarist- veebruarist täiesti olemas kuid ei arene praktiliselt ültse edasi. Taim üldiselt kehv välja ei näe. Osa noori lehti kipub siiski rulluma. Huvitav oleks teada saada, kas võks loota olukorra edenemist kui taim savi lisamisega raskendatud poemullaga ümber istutada? Aiamulda ei julge hästi kasutada kuna sellega võib kogemata vihmausse või muid juuretoidulisi oleseid potti viia. Kui keegi teab, siis ütelgu vaid!
Maire: 2006-01-09 06:44:39
Tahaksin endale väga hibiskit, aga tuba on hämaravõitu. Kas sellises toas on teda võimalik kasvatada? Kui tihti kasta, millal väetada?
Urmas Laansoo: 2006-01-17 14:59:44
Rooshibisk on vaid üks liik suurest 300-liigilisest perekonnast. Eestis pakutakse kasvatamiseks ka heitlehist süüria hibiski ja internetist võib tellida hapu hibiski (Hibiscus sabdariffa) seemet, kelle tupplehtedest saab ilusat punast värvi diureetilise toimega hapu hubiski teed (müügil poes karkade või egiptuse tee nime all). Hapu hibiski saab kasvatada Eestis avamaal, taimed tuleb siiski ette kasvatada, seeme külvata aprillis. Rooshibisk on toitainetenõudlik taim. Õitsemise ajal ja aktiivsel kasvuperioodil märtsist oktoobrini peaks teda kord nädalas õitsvatele taimedele sobiliku väetiselahusega väetama. Tagasilõikamist ehk kärpimist vajab rooshibisk sellepärast, et noortel võrsetel tekib rikkalikumalt õiepungi võrreldes vanade puitunud okstega. Sobilik kärpimise aeg on kevadel enne kasvu algust märtsis-aprillis, kuid kärpida võib vastavalt vajadusele korduvalt suve jooksul. Kärpimisega saab hibiski võra kujundada tihedamaks ja kompaktsemaks. Mõistagi ei pea hibiski ilmtingimata kärpima, kuid toatingimustes on see siiski tavaliselt vajalik. Pistikute tegemisel lähtuge sellest, et taime võra ei saaks rikutud, pistik ei pea olema väga pikk ega ülearu lühike. Sobilik pistiku pikkus on 10-15cm. Peale pistiku lõikamist on hea lehepinda vähendada, lehti tagurpidi V-tähe kujuliselt lõigates. Muidu aurub lehest liigselt vett ja juurdumine on vaevalisem. Pistikule tekivad juured 2-3 nädala jooksul. Kui juured on 5-7cm pikkused, istutage oks kergesse mulda. Kohe ei maksa liiga rammusasse mulda õrnade noorte juurtega taime istutada, juured saavad kannatada. Mõne kuu möödudes võib taime suuremasse potti ja rammusamasse mulda ümber istutada. Juurdumise ajal ärge hoidke anumat pistikutega päikese käes, vaid valges otsese päikesekiirguse eest kaitstult. Ruumi temperatuur peaks olema juurdumise ajal 20-25C. Pistikud võib juurduma panna ka liiva-turba segusse (1:1). Talviste õiepungade arengupeetuse põhjuseks on pimedus. Lisavalgustage taime. Alates märtsist pole see enam vajalik. Noorte lehtede rullumise põhjus on liiga kuiv toaõhk, ka jahedus või kedriklesta massiline kahjustus. Kui lehed varisevad rohelisena, on põhjuseks liiga jahe ruum.Hämaras toas saab hibiski kasvatada küll, kuid õitsemine on siis tagasihoidlikum. Kastmine sõltub ruumi temperatuurist, kuid üldreegel on, et mida suuremate lehtedega taim ja mida lopsakam, seda suurem veetarve.Parim viis kastmisvajaduse kindlakstegemiseks on sõrmega mulda katsuda, kui pole vilumust taimele pealevaadates kastmisvajadus kindlaks teha.
Huviline: 2006-02-12 11:56:45
Arvan, et mu toakask on umbes 3.a., sain selle kingiks...Ilus ja roheline on ta olnud siiani, kuid nüüd on hakanud lehed ükshaaval varisema, algul lähevad kergelt kollakaks,kohati on pruunid laigud,osad ka kortsu, samas on näha ka uusi pungi ladvaotstes,kõike seda viimased 2 kuud. Kasvab akna juures ja kastan mõõdukalt. Mis võib olla lehtede langemise põhjuseks?
Urmas Laansoo: 2006-02-28 13:24:55
Lehtede massilise varisemise põhjuseks on liiga jahe ruum, akna kaudu ruumi tuulutades sai taim külma (üks võimalik põhjus). Võimalik, et taim on ülekastetud, vesi on jäänud mitmeks päevaks potialusele. Lehtede ebakorrapärast kolletumist võib põhjustada ka kahjur - punane kedriklest. Kontrollige lehtede alumist poolt. Kedriklest teeb võrgendi, see kaitseb teda kontaktmürkide eest. Rooshibiskile optimaalne talvine temperatuur on +18-+23C. Ta on väga külmaõrn taim, isegi lühiaegne negatiivne temperatuur põhjustab taimede lehtede varisemise. Jahe ruum, madalam temperatuur kui +14C, samal ajal pidevalt märg muld põhjustab samuti lehtede enneaegset massilist varisemist. www.tba.ee.
anne: 2006-03-11 19:35:51
lill on vähemalt neli aastat vana,kuid selle aja jooksul pole veel kordagi õitsend. Kas viga on kasvandikus või kasvatajas? Mida teha,et ta ükskord ka õitsema hakkaks?
liina: 2006-03-11 19:37:40
kas liiga suur pott võib saada kasvule saatuslikuks,milline oleks soovitatav poti suurus?
Riin: 2006-03-21 11:32:37
minu lill õitseb ainult päikese käes, töö juures on valges kohas küll kuid päikest ei näe ja ei õitse.
pätu: 2006-07-14 11:21:27
mõned ütlevad ka hiina roos selle taime kohta.asi siis selline et mu kasel murdus ilus suur oks ära.panin selle vette ja nüüd juba kaks nädalat möödas.oksal pole häda midagi,lehed kõik ilusad ja rohelised.ei taha et ta niisama ära kärbuks.olen kunagi korra üritanud aga siis ei õnnestunud. nimelt tahaks et see lill juured alla kasvataks aga ei tea kuidas seda teha. kas on üldse võimalik hiina kaske oksast kasvatada?
Anni: 2006-07-14 16:02:52
pätu, Urmas ju kirjutab täpselt kuidas pistikuid võtta ja kasvama panna.
Xibit: 2006-07-22 10:55:55
Mul on palju küsimusi seoses toakasega Kas on õige see jutt, et kui lillepott jääb taimele kitsaks, siis hakkab taim õitsema? Meil toakask, meeter kõrge, tüve läbimõõt jämedamast kohast u 3cm. (taim üle 10 aasta vana, oksi kärbitud). Lillepoti läbimõõt 26 cm. Kuskil kuu aega tagasi hakkas õitsema ja pidevalt tuleb pungi juurde - u. 7 punga stabiilselt küljes. Oksad seevastu hõredad ja "välja veninud". Kas peaksin taime (sügisel ja kui on õitsenud) suuremasse potti ümber istutama? Kust saada okste kärpimise/võra kujundamise õpetusi?
Margit: 2006-07-27 22:29:39
Minul läks vaasis kasvama u.1,5-2 cm jämeduse tüvega toakase oks, ei raatsinud teda ka ära visata. Mulda panekul olid mingi aeg lehed longus (eks juured kogusid jõudu), kuid nüüd on kask täies elujõus.
Triin: 2006-08-13 12:50:24
Minul kasvab ka juba mitu aastat rooshibisk.Esimesel aastal kärpisin teda väheke.Ja siis ta kasvatas kiiresti uued oksad ja hakkas õitsema.Ja nii juba 4 aastat ta peaaegu jutiga õitseb.Umbes 2 aastat tagasi ma istutasin ta ümber ja arvasin,et lõpetab õitsemise ja hakkab kasvu ka viskama.Aga ei midagist.Ikka õitseb.Sentimeetri kaupa kasvatab oksakest juurde ja kohe õied.Küsimus on selline,et kuidas ma saan ta õitsemist lõpetada,et ta kosuks ka vähe? Tal nii ilusad roosad topelt õied,et lausa kahju neid niisama ära noppida.Ega sellest eriti kasu pole ka,ajab kohe uued nupud.Väetist on ta kahjuks harva saanud.Kasvab toas,aknalaual,kus paistab päike hommikust kuni poole päevani.Kas peaksin ta varjulisemasse kohta panema?Külma ta ka ei karda,kuna kõik talved,nii ööl kui päeval,on mul seesama aken lahti,kus ta kasvab. Arvan,et nii mitu aastat jutiga õitsemist kurnab taime. Või ei kurna??
lillekasvataja: 2008-07-12 22:59:11
minu rooshibisk õitses uhkelt,siis kaotasid lehed läike,hakkasid algul ükshaaval,siis suuremal hulgal kolletama ja maha tulema kardan,et lill on ülekastetud,sest mingeid satikaid pole lehtede peal märganud kas keegi annaks nõu,kuidas rooshibiski päästa?
viola: 2008-07-13 13:02:04
Pole hullu, küll ta toibub. Varsti ajab uued lehekesed välja. Pärast õitsemist võib ta niimoodi käitudagi. Kas varem pole nii juhtunud? Mul oli üks hibiskus väga sooja ja valge koha peal, otse katuseakna all. Muld kippus kuivama, hoolimata sagedasest kastmisest käitus taim samamoodi. Oleneb, kui suur v väike on taim. Mina istutaksin väiksema taime ümber, uude korralikku, sobivasse mulda. Puhastaksin ja kärbiksin eelnevalt väheke juuri. Ja vahetaksin kasvukohta, vahest vajab ta veidi rahulikumaid tingimusi. Aga - vbla on põhjus kuskil mujal.
meristeem: 2008-07-15 10:11:04
Hibiskus võib nii käituda ka liiga jaheda koha puhul.Kui taim suur, on raske üle kasta, ennem võib kuivus lehed kolletuma panna. Minul on suur, maast laeni puu ja olen sageli kodunt ära. Iga liigkuiva järel kolletub osa lehti, samuti toimub ka kui sooja on alla 16-18 kraadi. Hibiskust peab ka väetama tasakaalustatud väetistega, siis lehed läigivad ja õisi rikkalikult. Väikese taime korral võib ülekastmist olla, siis võiks küll ümber istutada, tagasi lõigata ja need oksakesed juurduma panna, siis ei kaota väärtuslikku taime lõplikult.Violal on õigus, et hibisk on visa ja võib toibuda ka siis kui lehed kõik maha laseb, seda juhtub sageli talvel kui ruum liiga jahe.
kats15: 2009-04-21 15:04:43
Tere! Sain eelmisel aastal endale toreda hibiski, mis õitses sügisel suurte roosade õitega. Pärast õitsemist vars kuivas ja sellisena on ta mul aknalaual siiani. Olen teda nädalas korra kastnud, alt on vars roheline, kuid ühtki uut võrset pole ta juurde kasvatanud. Kas keegi jagaks kogemusi, mida ma peaks tegema, et hibisk jälle kasvama hakkaks? Tänud ette!
Marlin: 2009-05-11 18:38:48
Minu taim oli võimas ja roheline seni kuni oli magamistoas, aga kuna ta kasvas nii võimsaks, siis paigutassime ta elutuppa suurte akende juurde. Hakkas hirmsasti õitsema, kuid muutus täiesti rääbakaks, lehed laigulised või täiesti kollased, samas tuleb uusi lehti ka juurde, kuid need on üsna pea samuti laigulised. Korra kastsin ka väetise veega. Mis on valesti?
siivo2: 2009-07-20 09:18:26
kas kellegil oleks toakask ära anda? oleks väha huvitatud! võiksite teada anda! siivo.nenashev@mail.ee
aednik24: 2009-09-12 17:26:12
tervist mure selline mida vajab toakask , kuidas ta paljuneb jne. valguse ja soojuse suhtes mida ta vajab. ok j''n vastuseid ootama t'nan.
helllu: 2010-03-01 16:43:21
mure mul, ilus toakask, suvel olid lehed üllatavalt suured ja läikivad, lihtsalt imeline. Ja õitses igast oksaotsast mitu õit. Ja nüüd- langevad lehed, nagu oleks "sügis käes", lehed ümbritsetud pruuni randiga ja kogu lill on õnnetu ja haleda olemisega. Kas saan veel päästa oma ilusat lille?
cirrus: 2010-03-04 12:14:16
Ka rooshibisk vajab puhkeaega ja näitab seda teile lehtede langetamisega. Nüüd on see küll pisut hilinenud, aga ikkagi. Võimaldage talle pisut jahedamat, aga valget ruumi, vähest kastmist kasvõi kuu jooksul. Päike äratab ta peagi ning juba suvel rõõmustab ta teid taas uhkete õitega. Pärast puhkust oleks hea ümberistutus savikasse mulda.
hibiscus007: 2010-10-23 13:47:16
lugesin läbi kõiksugu materjale toakase e. hibiscuse kohta. Sain kase 3 a tagasi, istutasin suurde potti läbimõõguga 33 cm ilma auguta potti,kui suur see pott peab olema(ümberistutamisel)? Ta pole veel õitsenud ja ma olen teda väetanud ainult substrali pulkadega. Kas ma pean ta ümber istutama auguga potti ja mis mulda ta vajab(happeline, mittehappeline)? Ta on 0,5 m kõrge ja egas ma pole teda tagasilõiganud ka:( . Mida ma saan tema heaks praegu teha? Muu informatsiooni sain siit foorumist teada.
cirrus: 2010-10-25 16:45:15
igal juhul istutada kõik toalilled auguga potti. Kui kõik on OK, siis võiks teha seda veebruaris ja nagu Urmas Laansoo õpetas, lõigata pisut tagasi märtsis. Muld võiks olla pisut savikas. Kui taim näitab aga kurnatust, siis istutada kohe.
034180: 2010-11-27 14:19:18
Toakask õitses rikkalikult u. 5 aastat tagasi, siis jäi iga aastaga õitsemine vähemaks ja nüüd ei õitse enam üldse. Lehed ilusad tumerohelised, sai kevadel ümberistutatud, kuid õisi pole ikka. Milles võiks asi olla?
heirit: 2013-01-27 12:05:04
Minu kasega on midagi juhtunud. Eelmisel kevadel istutasin ta ringi, terve suve ta õitses ja oli normaalse välimusega aga sügisel hakkasid paljud lehed kolletuma ja langesid maha. Maha langesid ka juba moodustunud õienupud. Terve selle aja jooksul ei ole tulnud juurde ühtegi uut lehepunga ja lehed näevad välja nagu oleksid närtsinud, kuigi on tegelikult tugevad ja ilma nähtavate kahjustusteta. Ka lehtede servad on pisut alumise külje poole kaardu. Mul on see kask juba ammu ja kunagi ei ole midagi taolist olnud, seetõttu hoolduses ei tohiks viga olla aga aru ei saa, milles võib viga olla? Palun jagage mõistust.
aednik107: 2014-04-23 14:16:32
Mul on selline mure. Mul on juba 5 aastat olnud toakask ja nüüdseks pole 2 aastat õitsenud. Lisaks on poole aasta jooksul tekkinud selline asi, et muld lõheneb potis ja ülevas servast potist lahti. Milles võiks probleem olla? Eelmine kevad istutasin ta suuremasse potti ümber.
kurgid09: 2014-04-24 14:34:06
Kui muld lõheneb siis äkki liiga kuiv, tahab kastmist.
aednik107: 2014-04-25 19:53:23
Ma kastan oma toakaske suhteliselt tihti, 2-3 korda nädalaas kindlasti. Mul pole kunagi sellega probleemi olnud, et muld lõheneks, seda enam et kask on mul olnud 5 aastat.
hobiaed: 2014-04-25 21:39:08
Korra nädalas on piisav, sa kastad liiga vähe, ainult pealispinda?
valborg004: 2020-10-03 11:24:30
Kuidas kasvatada Fiori Grande Bordeaux
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.