Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

mägimänni okkad lähevad pruuniks

Teema Lisatud
kaipai: 2009-11-12 12:20:45
Tere, Meil on umbes 30-aastane mägimänd. Sel suvel ja eriti sügisel hakkasid massiliselt okkad pruuniks minema, ära kuivama. Ja seda kogu suure puu ulatuses. Pilti näeb siit: www.flickr.com Millega võiks tegu olla? Olen päris mures, kuna puu on muidu väga ilus. Kuidas ravida? Infoks veel nii palju, et möödunud kevadel juurisime vahetult selle puu kõrvalt välja teise sama suure mägimänni, mis 2008. a. novembritormis murdus. Kas teise puu juurimine võis allesjäänud puud nii palju kahjustada, et tekiks selline massiline okaste kuivamine? Või on tegemist mingi (seen)haigusega? Tänud ette kõigile kaasamõtlejatele ja vastajatele.
Aiatark: 2009-11-12 15:53:15
Võiks lugeda ka neid foorumiteemasid: männil kahjustused...
mägimänd
Juri: 2009-12-03 13:55:53
Okaspuu kõrvalt teise puu väljajuurimine mõjutab kindlasti allesjäänud puud. Reeglina muutub tugevasti valgusrezhiim, millele puu vastab okaste kolletumisega (pruunistumisega). Okkad lihtsalt ei suuda piisava kiirusega kohaneda neile langeva oluliselt suurenenud kiirgushulgaga. Teisalt saavad väljajuurimise käigus kannatada ka allesjääva puu juured. Allesjäänud juured ei pruugi suuta varustada kõiki okkaid tarviliku koguse veega. Veetustunud okkad kuivavad. Kui puu kannatab valgus- või häiritud ainevahetuse stressi käes, siis võib ta kergesti haigestuda lisaks ka mõnda seenhaigusesse. Ravivõtete kirjeldused leiad www.calmia.ee "okaspuude" lehe päises oleva lingi kaudu.
kaarel20: 2009-12-26 22:26:05
kui okastel on risti pruunid triibud siis tasuks asja hoolikalt uurida....praegu levib väga ohtlik viirushaigus!
aiamees5: 2009-12-27 12:58:22
see teise puu välja juurimine võis jah kahjustada allesjäänut. võtsin ka üks aasta ühe vana männi maha ja siis kändu välja juurides avastasin, et see mänd mis maha võetud sai kasutas kunagise ammuse männi juurestikku, mis oli maa sees (oli mõne juurega ühendatud vana kännuga). täiesti huvitav vaatepilt oli. nende kunagiste mändide omavaheline kaugus oli kõige rohkem vast 3 meetrit. ahjaa, nii palju veel teise okaspuu kõrvalt maha võtmise kohta, siis suhteliselt vanad kadakad peale suure puu võtmist kõrvalt on mul hoopis jõudsalt kasvama hakanud. see siis juri vastuse kohta. nii, et alati ei pruugi ekstra päike halvasti mõjuda
aiamees5: 2009-12-27 13:01:36
nii palju veel küsiks teema algatajalt, et kuidas see mägimänd murdus. kas lume raskuse all? tuul ja torm ei tohiks ju iseenesest mägimännile suurt midagi teha?
atariina: 2010-03-25 12:55:17
Ka mind üllatas vana mägimänd täpselt samasuguse haiguspildiga. Ei kujuta ette, et peaksin hakkama murust pudenevaid okkaid urgitsema.Ka pruunide tuttide ära lõikamine pole kerge, puu on kõrgeks kasvanud. Mida teha? Kas tõesti saag ja kirves?
kaipai: 2010-04-01 17:44:24
Aitäh kõigile, kes vastasid minu algatatud teemale. Mägimänd, mis allesjäänud puu kõrval oli, murdus tõesti lume raskuse all - selle oksad olid lastud kasvada üsna horisontaalselt ja seega oli lumel kerge pahandust teha. Muidu ma ikka olen lund maha raputanud, kuid 2008. aasta novembris tuli ükskord ühe ööga tohutu lumekogus ja hommikuks oligi puu juba murdunud - mitu haru isegi. Ma loodan, et allesjäänud puu juurestik kohaneb uue olukorraga ning suudab taas puud kõige vajalikuga varustada. Kaarel20 - okastel ristisuunalisi pruune triipe õnneks ei ole. Aitäh kõigile vastajaile!
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.