Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

stratifitseerimine

Teema Lisatud
Helianthus: 2009-07-01 20:34:57
Tere, mul on väike küsimus selle kohta, et mul on eleuterokokki ja teravalehise aktiniida seemneid ja seal oli öeldud, et need vajavad stratifitseerimist. Ma ei saanud aru, kas tuleb seemned külma panna või tuleb seemned enne mulda panna ja siis külma. Oskab keegi aidata?
mugri: 2009-07-01 21:34:58
Tellisin usast Norrast pärit leusea seemneid,seal oli ka soovitus enne niiskes liivas madala temperatuuri juures kuu või paar hoida.Oli kiire aeg ja hoidsin kogemata toas vee topsi sees mitu päeva,siis istutasin.Idanemise protsent oli üllatavalt hea,90 seemnest 50 taime ikka tuli.Osa kuivas hiljem peale ümberistutamist. Praegu läheb hästi. Kust sa seemned said,küsi sealt?
Helianthus: 2009-07-01 21:38:14
Ma sain need seemnemaailmast, aga kas ikka seemneid hoida külmas või panna potti ja külma, ma eriti aru ei saanud, muidu tänu selle abi eest:)
siksu: 2012-09-12 22:41:06
Tellisin ka seemnemaailmast seemned, küll lumeroosi omad. Selle pakendil oli juhis, et stratifitseerimine tähendab nende puhul niiskes kompostmullas toatemperatuuril hoidmist alul 6 nädalat, seejärel alandada temp 0 kraadile 6-8 nädalaks.
merka001: 2014-01-25 19:28:09
Tere. Kuidas peaksin toimina okaspuudee seemnetega, mis vajavad 2-3 kuud stratifitseerimist,7 erinevat sorti, pakendit.Kes omab kogemusi ,palun jagage oma kogemusi.Aitäh.
agne7: 2014-01-25 20:15:33
ei ole stratifitseerimisega kogemusi---aga niiskes liivas madala temperatuuri juures tuleb hoida, vähemalt nii ma õppinud olen skarifitseerimine on seemnete vigastamine natuke, et paremini idaneks, just seemnekesta vigastamine, aga see selleks
agne7: 2014-01-25 20:45:04
Mis imetaim seee leusea on? Okaspuude seemneid saain kunagi Tallinna Botaanikaaiast, aga külvasin avamaale,ükski ei läinud kasvama--oleks pidanud potti külvama
ViinaMuri: 2014-01-27 12:58:08
eelpool siksu on kirjutanud, tee niimoodi. Turba asemel olen näinud, et kasutatakse peent liiva. Paned purgi sisse ja käid siis aegajalt loksutamas-uurimas, et kas hakkab idusid tulema. Kui hakkab, on paras aeg (otsekohe) külvata. Okaspuude seemned kipuvad küll niisamagi kasvama, või ... mis liigiga tegeled?
merka001: 2014-02-20 22:08:04
Aitäh vastajatele! ViinaMurile:Katsetan okaspuudega.Ostsin seemnemaailmast männiseemned:PõSKA,ARIEL,DLINNOHVOINAJA,kuused:ELEN,ISABEL,KATRIN,VIKTORIA.katsetan mis sellest nüüd siis kasvama saan.kodus kasvamas üks mänd,vist siberi seedermänd,(tal suured käbid ,mille sees suured seemned, nagu pähklid) ja siis eelmisel aastal leidsin et seeme,läinud kasvama ja mina siis panin tema muidugi mulda ja sain siis omale taimekesed.
ViinaMuri: 2014-02-25 14:44:42
Kuidas kuuse/männi seemned nimega saavad olla? Väga vähe tuleb 'kiiksuga' okaspuude seemnetest külvatud taimede hulgas mingilgi määral vanemate erilisi omadusi välja! Keegi müüb nüüd neid lausa täie pähe? Tartu PK müüs küll f. cranstonii seemnepaljunduse taimi ehtsatena, mõni aasta tagasi oli siiski sildile lisandunud märkus seemnepaljunduse kohta! Noh, sellega on kõva 'teene' Eesti aiandusse tehtud ja olen ka kohanud selliseid värd- cranstoni'sid siinseal. Peremees teab kindlasti! Aga mine ja vaata kuskil (sh. TartuPK aias, või TBA-s), saad aru, et oled tünga saanud. Kuid, Merka, neist seemnetest võib Su enda sort välja kasvada, ka nii neid 'kiiksakaid' saadakse. Ja kui saad, siis ole nii kena ja anna minule tingimata teada ...
merka001: 2014-02-25 21:11:05
Tere.Lühidalt öeldes :mina ka ju kõigest inimene ja nimeks, Maali,Juuli või mis iganes .Nii ka ju lilledel,aster "Albit", päevaliilia"Moonlight"jne. Ma ei hakka väga peensusteni minema,kuid loodan et sain aru mida mõeldi.
ViinaMuri: 2014-02-26 09:17:13
Lilledega võib nii ollagi, aga okaspuudel väga harva ja ka siis on varieeruvus väga suur. Näiteks: tean juhtumit, mil külvati h. kuuse kollaste okastega vormilt võetud seemneid, kümneid tuhandeid. Tulemus: külvist kasvasid ilma erandita kõige tavalisemad kuused. Muid näiteid ja kogemusi on veel. Kõige suurem edu on 'nõialuudadelt' võetuds seemnetega. Neid on siin mitme põlvkonna vältel juba aretatud ja sealt tuleb 'kiiksakaid' hulka. Kuid need ei ole ühesugused Sama on ka näiteks f. acrocona seemikutega, need ei ole emataime väärtusega, aga omapäraseid leidub üsna palju. Kuid okaspuude seemnete müümine millegi muu, kui liiginimega, on kindlasti pettus. Samas ei taha ma Sinu entusiasmi tagasi hoida. Mõni sort võib anda seemikuid, kellel on liigile mitteomaseid tunnuseid. Tõenaosus selleks võib olla isegi 1/10, kuid pigem kuni 1/10 000 000.
agne7: 2014-03-21 16:20:32
seemnest jah ristunud ja ei tule samad! kui just spetsiaalselt aretatud ja kunstlikult ristatud! Kuuski ja okaspuude vorme paljundatakse ka pistikutega, aga mina ise pole seda teinud! Näinud olen , liiva sisse pannakse pistikud kasvuhoones ja siis ka kile peale või midagi! See vist kõrgem teadus!
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.