Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

musta sõstra haigused ja kahjurid

Teema Lisatud
kati: 2004-06-08 15:22:39
tere!avastasin täna, et mustsöstra lehed on täis kärtsroosasid pisikesi täppe. millest need vöivad olla sinna tulnud,kas need on ohtlikud ja kuidas neist lahti saab? ette tänades
Aiatark: 2004-06-08 22:13:32
Kui need täpid on pigem kärts-kollakasoranêid ja rohkem lehtede alakülgedel, siis on tegemist sõstra- ja karusmarjaroostega. Praegu kemotõrjet teha ei tohi, proovida võiks pritsida koirohuleotisega. Kui tõbe ikka hullusti peal, peaks sügise poole pärast saagikoristust nt Topas 100 EC-ga pritsima.
Diana: 2004-07-30 20:52:08
Ostsin 2 aastat tagasi mustsõstra Intercontinental. Eelmisel suvel oli juba mõni mari, kuid igas marjas u. 1 cm valge tõuk. Sellel aastal oli põõsas täis marju, kuid jälle pea kõigis ussid. Mida teha?
Aiatark: 2004-07-31 12:18:54
Kirjelduse järgi kipub olema tegu musta sõstra marjavaablasega. Valmisolend ise vaid muneb sõstra õitsemise ajal õiepõhja või viljahakatisele. Koorunud "ussid" ehk teaduskeeles ebaröövikud kaevavad ennast noore vilja sisse ja hakkavad seemnetega maiustama. Viljaliha neid ei huvita. Hea söömaga kasvavad nad kiiresti umbes 1 cm pikkuseks. Aastate keskmise järgi võttes hülgavad ussid marjad heinakuus ning matkavad põõsa alla kuni 5 cm sügavusele mulda talvitumispesa e. kookonit punuma.
Mida röövikute vastu teha annab?
Põõsas tuleks marjadest tühjaks noppida, nii saab hilinenud seemnesöödikud ära hävitada. Vilkamad ussid on nüüdseks juba maapinnale rännanud. Mõne reisilise võib ehk põõsa ja selle aluse hoolikal takseerimisel kättegi saada. Teiseks, sügisel enne maapinna külmumist kuluks põõsaalune 5 cm ulatuses pahupidi pöörata, nii jäävad kookonid pakase meelevalda. Neid põõsaid, kelle juured väga pinnakihti ulatuvad, on alt muidugi raskem harida. Kolmas võte peab jääma kevadeks õitsemiseelseks ajaks: põõsaalused pritsida üle mõne kahjuritõrjevahendiga.
puulõikur: 2005-05-09 15:55:22
Musta sõstra põõsastel pungad ära näritud, põõsaalune kestasid täis. Kas linnud tõesti võivad nokkida pungi, tundes, et seal sees on kahjurid?
Aiatark: 2005-05-09 17:36:34
Linnud võivad selle tööga tõesti hakkama saada. Ja tingimata ei pea pungades kahjureid olema. Samas on üle-eestiliseks nuhtluseks sõstra-pahklest, kellest kahjustatud pungad ei avane, vaid jäävad suurte ümmarguste pallidena ka suveks põõsa külge. Võib ka olla, et linnud just nende pungadega maiustavad.
Seepärast soovitan põõsad pahklesta suhtes hoolega üle vaadata.
Aiatark: 2005-05-11 21:23:12
Musta sõstra pahklest EI LÄHE VAARIKALE EDASI. Olen mõnedes aedades näinud ka lestast tabandunud punase sõstra põõsaid, kuid pole selge, kas tegemist on sama liigi või rassiga (siiski kahtlen, sest nii oleksid ka "kublastunud" musta sõstra põõsaste naabruses asuvad punased sõstrad lestade võimuses).
Kui pahklesta vallutatud pungi on oksal näiteks juba pooles ulatuses, soovitan selle maani maha lõigata. Olen näinud ka selliseid põõsaid, kus peaaegu kõik pungad on lestade poolt alistatud, sel juhul aitab vaid põõsa väljajuurimine (eriti veel, kui põõsas vanavõitu).
Ja veel: lestad on musta sõstra sortide suhtes valivad. Mõni põõsas on tugevasti kublapungi täis, teisel samas vaid üksikud.
Kuna pahklest on kujunenud aiapidajatele üle-eestiliseks nuhtluseks ja kahjuks ei oska paljud sellele tähelepanu pöörata, kuluks teha sel teemal lausa õppepäev. Kas leiduks huvilisi?
külli: 2005-06-30 09:46:49
Olen hädas musta sõstra jahukastega.Juba praegu on võrsete tipud ja marjad nakatunud.Mida teha?
Õilme: 2006-05-08 12:51:52
Kas pahklesta esineb ka punasel sõstral. Praegu on põõsastel palju ümmargusi pungi, kas korjata need ära. Paar aastat tagasi olid samas kõrval kasvavatel mustadel sõstardel, korjasin kevadel kõik ära, nüüd on need põõsad terved
kiks: 2006-06-02 20:38:59
Olgu kohe algatuseks öeldud, et olen algaja. Peale seda kui musta sõstra pahklestapaanika minust möödus ja asusin lehetäide vastast võitlust rohelise seebiga, avastasin mustalt sõstralt lehetäidekoloonia (arvan, et on...) igatahes pritsisin neid halastamatult rohelise seebi lahusega. Mõni aeg hiljem ilmusid lehtedele veel mingid tegelased, kes ilmselt ei olnud rahul mu aktsiooniga. Tegin paar pilti. Kas keegi vaataks ja valgustaks mind, kellega tegu ja kui radikaalselt ma sellele reageerima peaksin? Panen piltide lingi ka.
vaata...
Õilmele: 2006-06-02 21:23:42
Pahklesta esineb mõnes kohas ka punasel sõstral, kuid teadupärast ei ole see samast rassist kui mustal sõstral (tõenäoliselt on sama liigi eri teisendid). Pole andmeid, et musta sõstra pahklest oleks punasele üle läinud.
algaja aiapidaja: 2006-07-03 10:51:51
millegipärast lähevad mustsõstra lehed kõik kollaseks ja kõigil kolmel põõsal. Mis võib olla põhjuseks? liiga palavad ilmad? Kasta saavad piisavalt.
uubik: 2006-07-04 00:41:36
Mul kasvavad valge-,punane- ja must sõstar rivis. Kõigil on üks ja sama jama. Marjakobar on vati sees ja mari kärbunud. Olen need lihtsalt ära korjanud ja marju on väheks jäänud. Olen leidnud ka rohelisi usse kes on marja sisse augu närinud. Ise veel poolest saati väljas marjast. Mis värk nende sõstardega on? Kõik põõsad on istutatud eelmisel aastal.
kuusike: 2009-06-08 22:18:54
Mustsõstral on osade okste tipus olevad lehed kõik krussis, väikesed arenevad lehed ka. Millega tegu ja mida teha?
jkr: 2009-06-08 23:45:24
Uurige, kas nende lehtede varjus pole mitte lehetäid.
klaabu: 2009-07-29 17:58:58
Mustal sõstral on marjad suures osas kuivanud/närtsinud. Millega tegu? Kuidas võidelda? kas piisab, kui kõik oksad maani maha lõigata (praegu?)?
klaabu: 2009-08-12 10:57:07
Veelkord küsiksin mustsõstarde kohta: kas seda teeb mingi elukas, et marjad on seest tühjad, kuivanud ja üksteise külge kleepunud? Kuidas võidelda, mida teha? Hetkel korjasin kõik sellised imelikud kobarad ära lihtsalt.
Aiatark: 2009-08-12 11:26:06
Püüdsin selle kahjustuskirjelduse järgi põhjust leida, kuid siiani selgust pole. Marjad muutuvad seest tühjaks siis, kui neis elavad marjavaablase ebaröövikud (söövad ära seemned, kuid viljaliha ei puuduta). Sel juhul aga marjad värvuvad ja varisevad enneaegselt. Üksteise külge ei tohiks marjad sel juhul kleepuda. Seda, kas mingi haigus võiks kirjeldatud kahjustust põhjustada, ei oska veel öelda, uurin väliskirjandusest edasi, sest eestikeelsest pole leidnud.
kirsilill: 2010-06-12 13:33:13
Kas keegi oskab öelda, millise mustasõstrahaigusega on tegu, kui mustasõstra lehed hakkavad kolletama, ilmuvad rohelised tangu/kruubitera suurused rohelised ja hiljem pruunid plekid, mis võivad ka laatuda. Plekid ilmuvad juunis. Kuidas seda haigust tõrjuda ja kas see ohustab ka selle aasta saaki?
petrosilius: 2012-09-16 21:54:38
tuvastasin oma mustal sõstral tõenäoliselt kublatäi ja sõstra-viltrooste. kas topas 100 EC-ga saab viltroostest jagu ja kuskohas seda Tartus osta saaks?
ketu111: 2012-09-17 10:11:30
Infolehe järgi sobib küll rooste vastu:http://www.hortes.ee/est/taimekaitse-hooldus/taimekaitse-ja-torjevahendid/topas-100-ec Otsida tasuks suuremate poodide aiaosakonnast:Bauhof, k-rauta.Avaturul on samuti paar paviljoni, kus seemned, mürgid, väetised müügil.Kuna topas on seenhaiguste raviks, siis täidele peaks muud kahjuritõrjet kasutama.Siin on kirjas looduslikud pritsimisvahendid ja tõrjevahend Malasiin, mida kasutatakse igasuguste lestaliste tõrjeks.
exanit: 2021-07-07 17:22:45
tikril ja sõstrapõõsal olid küljes hallikasrohelised paarisentimeetrised ussid, kes kahe suu poolega lehti õgisid. Rohelisele seebile ei allunud. Pritsisin tugevama mürgiga. Kas marjad on aja möödudes söögikõlbmatud?
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.