Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

kadakate istutamine

Teema Lisatud
MAV: 2009-04-28 17:22:39
Mure selline, et loon omale parasjagu suuremat kadakahekki ja istutamiseks kasutasin 2m kadakapuid. Kuna juured jäid suhteliselt lühikeseks (ca 40-60cm), siis mure on ilmselge - kuidas neid küll poputada, et nad ilusasti kasvama hakkaks. Istutamisel kasutasin niisket mulda, segatuna substrali igihaljaste väetisega ja olen ka ohtralt kastnud. Äkki on veel mingeid nõuandeid või kogemusi kellegil? Kadakad noppisin ise kõrvalasuvast kadakametsast, seega pinnas ja keskkond peaks sama olema. Aga kuna nad juba sellised erilised muutustega eriti mitteharjuvad taimed on, siis ehk on mingeid poputamisviise, et sügiseks omale juured alla veaks. Nendega üks häda ja viletsus on muutuste osas. Ühe suretasin pelgalt sellega välja, et kõrval kasvava lepa maha võtsin :? Ahjaa, mis väetamisse puutub, siis arvestada tuleb asjaoluga, et kadakate all kasvavad roosipõõsad,
Peeter: 2009-04-28 19:42:04
2-meetrised koolitamata kadakad 40 cm juurejuppidega?! Võibolla lisaks sellele veel varjust päikese kätte kah? Kui mõni sügiseks ellu on jäänud, anna teistele ka teada. Aga noh, imesid ikka juhtub, ja et nende tõenäosust nullist pisutki suuremaks teha, tuleks puid võimalikult palju pügada (väikesi kadakaid soovitatakse ümberistutamisel kolmandiku peale tagasi lõigata, suurtel pole peale sellist kohtlemist ei tegu ega nägu). Teiseks - kui puud tulid (pool-)varjust päikese kätte, tuleks neid pikemat aega varjutuskanga all hoida ja väga vähehaaval päikesega harjutada. Kui see kõik on ära proovitud, otsi endale uued päikese käes kasvanud maksimaalselt poolemeetrised kadakad, lõika nad korralikult tagasi ja istuta maha
mels: 2009-04-30 15:22:18
Olen kasutanud - nii suuremate kui ka väiksemate leht ja okaspuudega - kive, s.t. pane RASKED kivid nii lähendale tüvele kui võimalik. Mitte mingil juhul otse vastu tüve, kuna siis soonib tuul tüve kivi vastu puruks. Kivid hoiavad puude ümbruse niisekena, päevase sooja annavad öösel ära ja rõhuvad ka mättale hoides istutatut paremini paigas, s.t. ei lase algul tuulel liiga teha. Olen istutanud endal väga vinge tuulega maalapile nii kõik oma puud ja neist ka kõik on läinud kasvama. Naabrid, kes minu soovitusi pole vaevuks võtnud kuulata, aga hädas, puud põevad kaua, kui üldse kasvama lähevad.
Kodarake: 2009-05-02 17:30:51
Poeg istutas juba mitu aastat tagasi meile kadakaheki, välja tuli vahetada 25-st kadakast 1. Tean niipalju, et kadakate istutamisel tuleb jälgida ilmakaari- et nad istutataks maha samas asendis nagu nad ka eelmisel kasvukohal olid.
mels: 2009-05-03 21:42:52
Kui tegu puukooli taimedega, siis ilmakaarte järgimine võimatu. Kui ümberistutamine, siis kõigil okaspuudel soovitatakse ilmakaari järgida, kuid omast käest võin öelda, et suurt rolli ei mängi. Parima efekti annab ikka kui võimalikult suur juurekava kätte saada, koos võimalikult rohke algse kasvukoha mullaga. Puukooli taimed tulevad kohe mullapalliga, kuid ümberistutamisel korralikku mullapalli võimatu kätte saada, seega kraapida vanast august võimalikult palju mulda kaasa, kuna shokk taimele n.ö koduse mullaga kordades väiksem, kui uuega. Eelnenu ei tähenda seda, et uut mulda ei tohi üldse lisada.
MAV: 2009-05-04 15:33:13
Aitähh kõigile! Tundub, et lootust ikka on. Võtsin nad lagendikult, nüüd paistab peale ainult õhtune päike. Istutamisel segasingi mulla väetise ja paekiviklibuga (et hoiaks niiskust). Kastan ka hoolega iga kahe päeva tagant. Vaja siis veel natuke lõigata.
catts: 2009-08-03 11:58:41
Minul on plaan istutada kolm vähemalt 1m kõrgust harilikku kadakat suurtesse lillekastidesse. Esialgu suvel vaid dekoratiooniks, aga oleks muidugi tore kui nad talve ka üle elaks. Ise elan mere ääres ja koht kust kadakad tuua plaanin, on praktiliselt teinepool aeda. Kas oleks mingeid soovitusi, et nende olemist seal kastis paremaks teha - äkki mingit multsi kasti põhja ja peale, et paremini niiskust hoiaks? Kivide mõte siin ka väga hea, mis juba eespool välja toodud. Aitäh nõuandjatele.
Betula: 2009-08-04 09:40:14
Har. kadakas ei karda kuivust ja kui lillekast piisavalt suur on, siis ka ehk elab seal talvekülma üle.Vaid istutusjärgselt tuleb korralikult kasta, et taim juurduks. Ilmselt praegu istutades jõuab enne talve veel juurduda. Sept. jääb juba hiljaks. Pigem on praegu probleem nende seenhaigustega, mis taimed näotult pruunikirjuks muudavad. Seepärast peaks nad pigem päikeses ja tuulises kohas kasvama-seega madalate lillede keskel.Taluvad ka pügamist, nii saad neid kompaktsetena hoida. Loodusest toodud kadakate puhul pole küll ilmakaari jälginud ja kõik on korralikult kasvama läinud. Nii harilikku aiamulda kui turbapeenrasse istutatud taimed. Kadakas pole mulla suhtes ju nõudlik. Kasvab ju ka lausa liivas-kruusas, ka soostunud muldadel. Kuna ta on mükoriisataim, siis võtta vanast kasvukohast võimalikult suure mullapalliga. Ja (või) segada uude substraati ka endise kasvukoha mulda.
Järvekaja talu
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.