Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

aia rajamine

Teema Lisatud
Helis: 2007-04-09 16:17:58
Tere! Nimelt sai minust nüüd aiaomanik Tallinnas Nõmmel.Aed on väga käest ära lastud, arvata on et mingi 10 aastat pole seal midagi tehtud. Minul endal aiapidamisega pole ka kogemusi. Ja siit minu palve, mida ma peaksin nüüd aias eelkõige tegema? Kas on olemas mingit aiapidamise raamatut, päris algjale kohe?
Aiatark: 2007-04-09 16:47:52
Aiapidamisest on ilmunud väga palju raamatuid. Neist osa kohta saab ülevaate järgmisest lingist: vaata....
Alustuseks oleks targem kutsuda kohale ehk mõni asjatundjam, kes veidi juhiseid annaks: nii aia korrastamise osas kui ka soovitusi edasiseks kirjandusest otsimiseks.
uusmaakas: 2007-04-11 18:28:38
Egmont on välja andnud Brigitte Kleinod´i raamatu "Koduaia arukas kujundamine". Päris hea raamat algajale, Siis üsna värskelt ilmunud (2007)Sinisukalt "Aiakujunduse käsiraamat" ja muidugi Ülle ja Urmas Grišakovi "Väliseluruumi kujundamine" ja "Väliseluruumi ehitamine. Kui aga soovid iluaiandusele suuremat rõhku panna, siis Varrakult "Iluaianduse käsiraamat" (autoriteks Mati ja Mari Laane, Sulev Savisaar, Taavi Tuulik jt.) Sellest esialgu kindlasti juba ka abi. Olen ise täheldanud, et need raamatud on ikka kallid küll, aga öökapiraamatuks sobivad hästi (isegi kui ühte ja sama teemat mitu korda lugeda)ja kui ikka juba jõutakse maja soetada, siis see tuhat kaks ei ole ka enam kokkuhoid. Ja veel...Igal juhul soovitan osta eesti lillekasvatajate poolt kirjutatud raamatuid...kõik õpetused sobivad meie kliimaga paremini nagu:)
grete: 2007-04-11 21:45:42
Mine raamatukokku ja võta mõned raamatud jne - eks igast raamatust leiab keegi midagi. Mina ise ei pea näiteks värvipilte oluliseks, peaasi et asjad selgeks tehakse.
haljastaja25: 2007-04-18 22:07:32
raamat "Koduaia arukas kujundamine" on tõesti üks õpetlik raamat. sealt saab palju näpunäiteid ja võibolla ka mõne huvitava idee kuidas oma aeda kujundada, aga tööd on sul seal kindlasti palju. nii, et jõudu sulle.
katsx: 2007-09-16 03:50:24
Kirjutain juba puude lõikamise teema alla, aga vastust pole saanud ja olen tõsiselt mures. millal lõigata kikkapuud (mingi heitlehine sort)? Kevadist lõikust põdes kunagi kohutavalt. Nüüd soovitati sügisel, ag millal sügisel, ka praegu, siis kui lehed langenud või hoopis siis kui viljad ka (ehk siis "varatalvel")? Palun, kui kellelgi kogemust, jagage seda ühe algaja aiapidajaga.
Peeter: 2007-09-16 19:27:49
Google'i otsing "euonymus pruning" juhatas esimesena leheküljele http://www.ext.vt.edu/pubs/nursery/430-462/430-462.html, kus seisab kirjas, et heitlehiseid kikkapuid kärbitakse novembrist märtsini.
stella0904: 2008-06-02 21:51:35
soovitage kust leida infot mida tuleks silmas pidada aia kujundamisel.kui kaugele või lähedale tuleks istutada teineteisest tolmendamist vajavad puud põõsad.mida teha iidsete õunapuudega jne.
mann: 2008-06-02 23:14:51
Otsisõnu kasutades kasvõi siitsamast portaalist ja foorumist, või artikleid Googlest ja istikuäride kodukatelt(õunapuud, istutamine, liigikirjeldused, istutuskaugus, mis aga huvitab).
stella0904: 2008-06-03 08:27:44
olen otsinud.väga palju infot on minimaalse istutuskauguse kohta kuid kui ma ei taha puid istutada puntrasse.maksimaalse või optiimaalse kauguse kohta puudub igasugune info.samuti võiks keegi jagada oma kogemusi vanade(60-70aastat)õunapuude kujundamise kohta ja pikaldase asendamise kohta.kohe neid maha võtma hakata ka ei taha siis jääb majaümbrus puhta lagedaks
kaiake: 2008-06-03 09:33:16
Õunapuud ja muud viljapuud tuleks istutada teineteisest vähemalt 3 m kaugusele, et võrad kokku ei puutuks. Lõikamise kohta on foorumis päris raske nõuandeid anda(ma pole nii spets ka). Ülejäänud ilupõõsaste -puude istutuskaugus sõltub suuresti sellest, kui tihedat istutusala keegi tahab. Lähtuda võiks siiski sellest, kui lai mingi puu-põõsas on.
Betula: 2008-06-03 09:45:56
Parima info saad ise ringi liikudes ja erinevaid aedu külastades. Hoia ikka silmad lahti ka autoga sõites, sest vahel näeb nii mõndagi mis meeldib või mis ei meeldi. Ka vigu on parem teiste aedadest õppida. Nt. Aiaklubi korraldab erinevaid aiareise Eesti aedadesse-vaata nende kodulehte. Talveti on igasuguseid õppusi. Korraga ei saagi kõike teada, ikka tera siit ja teine sealt! Ka õunapuude lõikusvõimalusi on mitmeid, nendegi kohta on õppepäevi ja käiakse aedades asjaga tutvumas. Aed on kolmemõõtmeline- piltidelt ja kirjelduse järgi ei saagi õiget vastust. Ikka tuleb ise kõike näha ja jõuda omale sobiva lahenduseni. Oma aia kujundamiseks on võimalus ka kaugõppes haljastust või aiandust õppida- paljud kasutavad sedagi varianti. Ühte ja kindlat lahendust pole kunagi, tuleb omale sobiv leida, sest aiakujundamine on nagu kunstitöö-peaasi et ta sulle endale hiljem meeldib, igal ühel meist on oma maitse. Vana aeda ümber teha on isegi huvitavam, kui uut rajada, sest mingi kõrghaljastus on ju olemas. Ainult kõrged vanad puud maja lähedal on ohtlikud-nendest tuleb loobuda!
meristeem: 2008-06-03 09:46:13
Maksimaalseks kauguseks, tolmlemise suhtes peetakse ca 50 m. Muidugi oleneb see ilmast, tuultest ja putukate ohtrusest. Ploomipuud võib soovi korral nii tihedalt istitada, et võrad puutuvad kokku. Aia kujundamisel, kui seda võtate tõsiselt, peaksite mõne asjatundjaga nõu pidama, ei pea päris projekti tellima. Tore on muidugi ise oma käe ja näo järgi kujundada. Vaadake rahulikult ja kiirustamata paigast, kus hea ülevaade,parem sealt, kust hakkate seda kõige sagedamini vaatanma, kujutlege oma aeda sellisena mida soovite, siis pange mõttes asjad paika ja ka paberile. Viljapuud ja marjapõõsad võiksid gruppidena olla. Marjapõõsaid ärge istutage puude alla. Vanu õunapuid ei tasu tõesti kohe välja rookida kui nad väärt puud on. Neid tuleks lõigata ja noorendada. Selle kohta peate natuke uurima, kirjandusest või nõuannetest. Noori puid võite nende vahele istutama hakata, aga nii, et nad suurte varju ei jääks. Kui krundil ohtramalt ruumi, võiksite õunapuunurga teise kohta rajada, sest muld tahab ühest kultuurist puhata. On võimalik mitme sordiga perepuid hankida, mistõttu ei ole puid ju palju vaja.Head pealehakkamist ja kauneid tulemusi!
Plica: 2008-06-06 12:46:08
Tere Stella! Vanad 60 aastased õunapuude ladvad saagisin kõigepealt maha ühel varakevadel. Arvestusega ca 1/3 puu kõrgusest. Siis hakkas igasuguseid vesivõsusi ajama. Vahet 3-4 aastat ja siis sai uute ja vanade harude vahel hakatud valima, mida jätta ja mida mitte. Kui Sa vaatad vanu õunapuid, kui suureks need kasvavad, siis võid juba ise arvestada kui hõredalt peavad õunapuud olema istutatud. Öeldakse, et õunapuu juuresik on sama laialt kui võra. Aiakujundamisel muidugi pead Sa vaatama ilmakaari ja kuidas päike liigub Sinu aia suhtes. Päikese suhtes kasvusuuruse järjekorras. Kaunist!
jkr: 2008-06-06 22:48:42
Aiandust õppijaile võiks olla kasuks raamatutes "Taim ja aednik" lk.17 ja "Pomoloogia" lk.60-61 olevatest tabelitest puittaimede mõõtmete kohta. Need sõltuvad paljudest asjaoludest (kasvukoht ja hooldamine, sort, pookealus), aga algajale annavad konkreetsed arvud mingi pidepunkti. Tuleb harjutada end koguma andmeid loodusest.
stella0904: 2008-06-07 14:15:42
suur tänu.kõik nõuanded on väga asjalikud.oleks väga hea kui saaks kuskilt veel mingeid pilte vaadata,kuidas vana uuega koos elama panna migeid puhkenurkasid jne tekitada et mingi nägemus tekiks sest praegu on peas tühjus.
siky87: 2009-02-16 16:08:30
Hakkan kevadel omale maale peenraid rajama. Tahakski küsida, et millega peaks mulda väetama, kui sel pinnasel pole varem midagi kasvatatud peale muru. Plaan on teha aedviljapeenar. Ja lillepeenrad oleks vaja samuti korda teha,mida sinna mulla sisse võiks segada?Või mida üldse algaja peaks teadma peenarderajamise kohta? Pole ise varem aiandusega eriti kokkupuutunud, niiet oleksin abi eest väga tänulik!
Aiatark: 2009-02-16 23:27:01
Sikyle: lisasime siia teemasse täiendavat materjali, ehk on eelnevast jutust midagi kasulikku võtta.
Betula: 2009-02-17 14:18:37
Tähtsaim on lahti saada juurumbrohtudest kas siis mürgitamisega(mida küll toidutaimi kasvatama hakates ei soovita) või siis kaevamisega ja juurte väljakorjamisega. Kasutatakse ka ala katmist musta kilega, et juuri välja kurnates neist vabaneda-see võtab küll palju aega, et neist lahti niimoodi saada. Väetamise osas on aga kõige pealt vaja tunda, missuguse mullatüübiga ja lõimisega on tegu. See on terve teadus omaette. Kindlam oleks kompostmulla või kõdusõnniku kasutamine. Siin peab aga teadma, et liigselt umbrohu seemneid "kaasavaraks" ei saa. Tavaliselt lastakse sõnnikul omasoodu seista ja hunnikul umbrohtudel vohada lasta. Siis kalli raha eest seda "defitsiiti" ostes saadki erinevaid maltsa-, puju jm. seemneid ja ka kõrvenõgese juurigi kaasa.
Pirmeli: 2009-02-19 10:35:57
Õpetan õunapuid lõikama Sinu õunaaias 300 kr/h. Ise lõikan vanu õunapuid 350 kr/h, kui oled juures, jagan ka nõuandeid. Kõige paremini õpid kui lõikame koos kas Sinu aias või tuled koolitusele. Õppepäevade kohad leiad puude ja põõsaste lõikamise teema alt või kontakteeru minuga piret@virkus.com Millal lõigata loe www.virkus.com/aiandus/ounapuu
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.