Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Aednikele taimekaitsest

Teema Lisatud
Aiatark: 2008-08-19 09:20:03
Taimekaitse õppepäev aiapidajatele. Taimekahjustajad teevad aiapidajatele aina rohkem muret. Viimane soe talv soodustas kahjurite levikut veelgi. Kuidas pahategijaid tõrjuda, mida annab sügisel ette võtta? Nendele ja paljudele küsimustele saab vastuse taimekaitse õppepäeval, mis toimub kolmapäeval, 27. augustil algusega kell 14 toimub Harjumaal Laagris Saue valla kultuurikeskuses (Veskitammi 8). Esinevad pikaajaliste kogemustega taimekahjurite ja –haiguste asjatundjad: Eesti Maaülikooli vanemteadurid Luule Metspalu ja Külli Hiiesaar ning Eesti Maaviljeluse Instituudi vanemteadur Heino Lõiveke. Õppepäeva korraldab OÜ Aiatark. Seekordne õppepäev keskendub eelkõige viljapuudele ja marjapõõsastele, kuid kõne alla võivad tulla ka pakilised küsimused teiste aiakultuuride osas. Aiapidajail on hea võimalus saada ülevaade viimasel ajal enim levinud kahjustajatest ning tõrjevõtetest. Rikkaliku pildimaterjali alusel saab teada, kuidas kahjureid ära tunda. Õppepäeva sujuvamaks kulgemiseks ootame osalejatelt eelnevalt kirjalikke küsimusi, millele saavad esinejad oma ettekande jooksul vastata. Esinejad: 14.00-14.45 Kahjurid viljapuu- ja marjaaias. Luule Metspalu, Eesti Maaülikooli vanemteadur 14.45-15.30 Sügisene kahjuritõrje kasvuhoones. Külli Hiiesaar, Eesti Maaülikooli vanemteadur 15.30-16.00 Kohvipaus, küsimused-vastused 16.00-16.45 Taimehaiguste tõrje. Taimekaitsevahendite tutvustus (koduaias kasutada lubatud taimekaitsevahendid). Eesti Maaviljeluse Instituudi vanemteadur Heino Lõiveke. 16.45-17.00. Küsimused-vastused Õppepäeva maksumus on 250 krooni, osalemiseks on vajalik eelregistreerumine: tel 684 5693; 5805 4695; e-post info@aiandus.ee. Kohale saab sõita bussidega 18 (Viru väljak – Viljaku peatus, 1 km jalgsi Laagri keskuse suunas), 20a (Kunstiakadeemia – Laagri alevik, peatus valla kultuurikeskuse ees), 27 (Harku-Järve – Laagri alevik, peatus valla kultuurikeskuse ees) ja liinitaksoga 224 (Kaubamaja – Laagri alevik, peatumine valla kultuurikeskuse ees). Bussiaegade kohta saab lähemat teavet: http://soiduplaan.tallinn.ee.
viola: 2008-08-19 21:56:18
Tuleksin heameelega, aga kahjuks olen kaugemal Eestimaal ära, tööl. Küsin sellegipoolest - loetud on, et mõnelgi teisel sama probleem. Mis teha tammega, noor veel, käsivarrejämedune tüvi, aga kolmandat aastat jahukastes. Juba praegu tuul lennutab halle tõbiseid surnud lehti üle krundi. (roosid, floksid, mitmesugused põõsad jms.) Kas võtta niikaugele maha - et tõrjega, mürgi-pritsimisega füüsiliselt hakkama saaksin? Kui tüve kõrgus 150 cm ja läbimõõt ~ 6-8 cm, kui saen sealtmaalt maha, kas siis ta on veel võimeline uusi oksi kasvatama?
Peeter: 2008-08-22 00:11:31
Ennetav pritsimine süsteemse fungitsiidiga (Topas jms) on tammedel leviva jahukaste puhul enamasti piisav. See, et kogu puud pritsima ei ulata, polegi eriti tähtis. Ollus levib üle kogu puu ja toimib ka nendes osades, mis pritsimata jäid.
viola: 2008-08-22 19:55:53
Aitäh! Ma ei teadnud, et see nii ka toimib. Nii et - kannatame praegu olukorra ära ja kevadel (enne lehtimist siis?) nii tamme kui ta naabreid - käokinga, kibuvitsa, roose pritsima!
Peeter: 2008-08-24 13:30:12
Viola, ma olen kõik oma jahukastetundlikud puud üle pritsinud siis, kui kusagilgi esimesi jahukaste tundemärke näha on. Igavesti see fungitsiid taimedes sees ei püsi. Ka praegu, kui jahukaste juba kallal on, tuleks kindlasi pritsida. Oluline on kasutada süsteemseid fungitsiide, s.o. selliseid, mis levivad üle kogu taime ja muudavad selle seenekindlaks. Heas aiapoes osatakse kindlasti nõu anda, mida kasutada. Mulle teadaolevaist Topas sobib, aga näiteks Bravo mitte.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.